Met Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2011 (edytowane) Nie mam pomysłu co się mogło stać, więc proszę o pomoc. Ni stąd, ni zowąd pojawiły się najpierw problemy z zasilaniem, które zostały rozwiązane przez wymianę zasilacza, a teraz laptop działa baaardzo wolno. Dzieje się tak nie tylko pod systemem operacyjnym (Win Vista, Fedora), ale też jeszcze przed startem systemu w bootloaderze i w biosie. ,,Chodzenie'' strzałkami po biosie jest wolniejsze - menu przerysowują się dłużej. Dosłownie wygląda to tak jakby wyłączył się cache w procesorze, albo ram zaczął działać z prędkością 10MHz. Poza tym że wolno, to działa stabilnie. Nie wygląda też jakby laptop się przycinał: po prostu wszystko zajmuje 10x dłużej. W biosie nic nie było zmieniane i wszystko jest ustawione jak powinno ( z resztą niewiele tam tych ustawień jest). W biosie mam opcje testowania ramu: wynik w porządku. HP Compaq 6910p. P.S. Jedyne rzeczy jakie robiłem z hardwarem przez ostatnie pół roku to wymiana RAMu i przedmuchanie radiatora na procesorze. Ale po tych operacjach wszystko było ok. Edytowane 23 Grudnia 2011 przez Met Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serekzolty Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2011 U mnie w prawdziwe nie na laptopie ale na PC był taki sam objaw jak procesor miał 96 stopni.Nawet w biosie cieło bo po prostu procesor spowalniał.Jeśli wchodzi do systemu to sprawdź poprzez CPU-Z jakie taktowanie jest ustawione bo laptop może je zaniżać żeby się zwyczajnie nie przegrzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2011 I sprawdź coretemp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Met Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2011 Pogooglowałem trochę i znalazłem wpis, że to może być wina zasilacza (daje zbyt niskie napięcie). Zamieniłem zasilacz i laptop bez baterii działa z powrotem szybko. To już trzeci uszkodzony zasilacz w ciągu paru miesięcy... podejrzewam, że albo bateria ma zwarcie, albo układ zasilający baterię i w jakiś sposób uszkadza to zasilacze. Jakiś pomysł jak to sprawdzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Zasilacz oryginalny(taki z napisem HP za 100+ zł?) czy jakis zamiennik? Taki problem w tym laptopie powstaje w przypadku zbyt niskiego napięcia na środkowym pinie wtyczki zasilacza. Nie jest to napięcie zasilające, lecz wzbudzające kontroler KBC. Mierząc wtyczkę (cylinder) powinieneś mieć GND na zewnątrz cylindra, 19v wewnątrz cylindra, 19v na pinie na niepodlaczonym zasilaczu, 10-15v na podłączonym. Edytowane 11 Stycznia 2012 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...