Skocz do zawartości
tailwind

Windows 7 DWM, chrome strasznie nie stabilne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Własnie złołyłem sobie taki komputer:

Asus Maximus IV Extreme - bios najnowszy, opcje ustawione na domyslne

i7 2600K + temp około 30s idle, stres 45 max

4 x 2 GB Corsair GT 1866MHz

SSD Corsair Force 3 GT - Firmware 1.3.3

Gainward Phantom 570GTX

PSU CM Silent Pro 700W

Windows 7 Pro 32bit/64bit

Problem w tym że sam system działa "prawie" stabilnie ale za to cała reszta to koszmar.

Chrome po właczeniu działa może przez 5s a potem jest już tylko "Aw, Snap" na każdym tabie.

Steam działa też jak chce. Wystarczy kliknać na nim paredziesiat razy i sie wykrzacza bez żadnego błedu (czasem pokazuje się: "Runtime Error R6025 Pure Virtual Function Call"). Najbardziej stabilny jest jak uruchomie go z prawami super uzytkownika.

Desktop Window Manager (Aero) resetuje się pare razy w ciągu godziny lub całkowicie wyłacza. Testowalem na GTX570(sterowniki beta, najnowsze stabilne i jedne starsze, rozne lacza PCIE) i Radeon 5670 i te same efekty. W logach mam "The Desktop Window Manager has encountered a fatal error (0x88980406)"

Testowane na 32bit systemie i 64bit ze wszystkimi poprawkami i to samo. Nie wiem sam co może być winne tego stanu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opcje ustawione na domyslne

(...)

4 x 2 GB Corsair GT 1866MHz

Wyżej bardzo dobry trop. Pamięci nie koniecznie muszą być uszkodzone a wymagać ręcznej konfiguracji, głównie napięcia.

Memtest potrafi nie wykrywać błędów na uszkodzonych pamięciach. Przy ddr3 takie rzeczy się zdarzały. Lepiej radzi sobie Goldmemory ale nie wiem czy można mu ufać w 100%.

Nie testuje się pamięci pod Windowsem, to strata czasu.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyżej bardzo dobry trop. Pamięci nie koniecznie muszą być uszkodzone a wymagać ręcznej konfiguracji, głównie napięcia.

Te 1866MHz to profil XMP, pamięci ustawione sa na 1333MHz z napięciem 1.515.

Memtest potrafi nie wykrywać błędów na uszkodzonych pamięciach. Przy ddr3 takie rzeczy się zdarzały. Lepiej radzi sobie Goldmemory ale nie wiem czy można mu ufać w 100%.

Goldmemory nic nie wykryl.

Nie testuje się pamięci pod Windowsem, to strata czasu.

Testuje zawsze spod bootowalnego pena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsadziłem teraz do kompa Corsair XMS 3 i to samo :/ wiec nie pamięć, gpu. Ide zainstalowac system na innym dysku. Może to coś da.

Zmiana dysku nic nie daje. Więc sam już nie wiem. Procesor lub płyta. Ale sam system sie nie wysypuje, tylko poszczególne aplikacje. Nie chce kupować starej visty bo 7 która powinna działać dobrze sie sypie :/

Edytowane przez tailwind

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj Hiren's BootCD 15.1 i skorzystaj z narzędzi Testing Tools, np: CPU/Video/Disk Performance Test 5.7. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Tu masz link jak zrobić wersję na USB Hiren's USB i tu link do programu który działa pod windows 7 Universal USB

Edytowane przez Bloodneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Kupiłem nową płyte. I nadal to samo :(((((( ja już sam nie wiem. Tylko procesora nie wymienialem, ale przy takich objawach nie sadze ze to on. A może to wirus?? Ale gdzie by on siedział. MBR nadpisuje co instalacja przy użyciu narzędzia "dd".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi