Skocz do zawartości
tretorn

Zestaw na 3-4 bloki pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zamiar złożyć układ składający się z 3-4 bloków wodnych.

blok cpu:

Aquacomputer Cuplex Kryos HF for Socket AM3/AM2

lub

Koolance CPU-370 (CPU) Rev1.1

chłodnica:

XSPC RX360 Matt Black 360mm Radiator

lub

Thermochill TA120.3 High Performance Radiator

pompka:

Eheim 1250

lub

Aquacomputer Aquastream XT USB 12V Pump - Ultra Version

Pomóżcie mi wybrać najwydajniejszy zestaw a jeśli chodzi o pompkę najwydajniejszą i najcichszą bo to dla mnie priorytet. Co do pompki to jestem otwarty też na propozycje jeśli jest wydajna i cicha. Prosiłbym też jeśli macie wiedzę jak głośna jest pompka którą polecacie. Zestaw który ma być chłodzony

AMD Phenom II X6 1100T

Radeon sapphire 6990 (koolance vid-ar699)

Asus CROSSHAIR V FORMULA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompka jakaś o konstrukcji lainga ddc/swiftech mcp. Ten eheim ma normalny tradycyjny wirnik, jak akwariówki, pompki tego typu ulegają szybszemu zużyciu i zazwyczaj są głóśniejsze/mniej wydajne.

Najwydajniejsza pompa z klasycznych pod LC to MCP655, ale zawsze jest to pewien kompromis jeżeli chodzi o ciszę. Dużo zależy od tego jak jest zamontowana, jak dobrze odizolowana od obudowy (wibracje), i na jakich obrotach pracuje (popularna jest regulacja, a nie puszczanie na maksymalnej prędkości).

Jeżeli szukasz ciszy, to prędzej kombinowałbym nad większą lub dodatkową chłodnicą, bo to główny czynnik ograniczający wydajność układu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompka coś z klonów ddc-1.

Co do chłodnicy to na 100% jedna chłodnica 3x120 nie schłodzi tylu bloków z radkiem 6990 i phenomem x6 w składzie ...

Jesli ma być cicho i wejdzie ci to do budy to proponował bym 2 chłodnice 2x140mm albo 2x140mm + 3x140mm.

To powinno starczyć już to tak gorącego kompa.

Poza tym wyjdę na panboya intela, ale ta karta i tak się będzie marnować w grach na x6, wiec jak bym zaczał od zakupu np i5 2500k a dopiero potem składał kibel...

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem o 2 chłodnicy bo zapomniałem napisać że wszystko miało by być w budzie i tu mam 2 opcje Corsair Obsidian 800D lub Xigmatek Elysium - black Window. Co do procesora to nie wybrałem tylko dlatego intela bo muszę do niego zmieniać wszystko a jak będę chciał jakiś nowszy wsadzić sandy bridge-e to muszę znowu płytę zmieniać nie podoba mi się ich politylka nowy procek nowy socket nowe wydatki a tak płyta starczy mi na 2-3 lata a nie na rok. Po za tym największy dylemat mam co do pompki. Teraz chłodzę procesor i tego radka a w stresie mam 50 st c na cieplejszym rdzeniu. A dodam że chłodzenie LC mam archaiczne bo jest to buda Kandalf LCS. Dlatego pomyślałem że wystarczy mi wydajna 3 x 12 dobry blok na cpu i wydajna pompka. Powinienem bez problemu zejść poniżej 40 st. A jak z głośnością tych pompek co zostały wspomniane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz chłodzę procesor i tego radka a w stresie mam 50 st c na cieplejszym rdzeniu. A dodam że chłodzenie LC mam archaiczne bo jest to buda Kandalf LCS. Dlatego pomyślałem że wystarczy mi wydajna 3 x 12 dobry blok na cpu i wydajna pompka. Powinienem bez problemu zejść poniżej 40 st.

Nie wypowiem się czy to osiągniesz, musisz mieć świadomość, że jest to ambitny plan. Chcesz uzyskać dwukrotnie niższe temp. Zakładam, że temp otoczenia 25st. więc 50st. na cpu to przyrost temp. o 25st. Jeśli poniżej 40st to np. 37,5 - daje to przyrost o 12,5st.

Temperatury w nieskończoność zbijać się nie da. Piszę to po to, aby przez nadmierne oczekiwania nie rozczarował Cię naprawdę dobry układ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i przesadziłem z tą temperaturą ale w testach powercolor 6990 LCS ma 46st w stresie a on jest na EK a ja mam koolanca który jest w tej chwili najwydajniejszym blokiem dla 6990 więc dlatego pisałem o temperaturze 40 st i stąd moja pytanie o wydajną pompkę i zestaw który planuje skompletować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto zdawać sobie sprawę, że to czy na gpu będzie odczyt 40, 45 czy nawet 60, to są bardzo niskie temperatury jak na taki układ, i nie ma to w zasadzie żadnego znaczenia. OC od tego nie przybędzie, karta będzie żyła równie długo. To czysto psychologiczne wartości. A uzyskuje się je kosztem dodatkowych pieniędzy wpakowanych w droższą pompkę, czy większą ilość chłodnic, w efekcie to poświęcenie ciszy na rzecz nic nie dającej "wydajności". Lepiej zachować rozsądek. Oczywiście co kto lubi, ale nie jestem zwolennikiem zbijania temperatur poniżej jakichś wymyślonych granic bez powodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konkretnie...jaki budżet przeznaczyłeś na pompkę

i co rozumiesz przez najwydajniejszą i najcichszą pompkę.

Pytam bo nigdy się z takim niezwykłym modelem pompki dedykowanej do LC nie spotkałem.

Te najwydajniejsze nie są ciche,te ciche nie są najwydajniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są pompy które są wydajne oraz ciche ale one nie są przeznaczone do chłodzenia komputera. Oczywiście można je zastosować do LC ale one nie są małe, oraz wymagają odpowiedniego ułożenia.

Jeżeli mimo wszystko chciał byś taką pompę zastosować to szukaj jej pod hasłami C.O. oraz C.W.U. :wink:

Edytowane przez KoVol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwota na samą pompkę do 450zł. Chce mieć w miarę wydajną i cichą pompkę tak żeby była ledwo słyszana z odległości 50 cm. Ciekawa propozycja to właśnie ten Swiftech MCP655 który został wspomniany. Macie może jakieś inne propozycje co do pompki i całego zestawu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MCP655 w wersji D5 Vario godna polecenia.

Długo użytkowałem tą pompę (z kitem Bitspower) i w przypadku układu który planujesz da radę.

Dobra izolacja od podłoża (gąbka) oraz zamknięty bok obudowy

i masz bardzo ciche rozwiązanie.

Chyba że masz kompa non stop bez bocznej ściany i 50 cm od ucha jak ja

to mimo wyciszenia wszystkiego maksymalnie szmerek pracującej pompy jest w nocy słyszalny.

Dołączona grafika

Zbudowanie bezgłośnego kompa z LC jest wykonalne jak wywalisz chłodnicę i pompkę wraz z rezem

do drugiego pomieszczenia i dasz długie węże przez otwór w ścianie.

Mało kto jednak ma takie warunki lokalowe.

Z kompaktowych pompek Swiftech 35X jest godny polecenia.

Bardzo mocna pompka która spokojnie może pracować na minimalnych obrotach

w mniej rozbudowanych układach.

Ma wygodne sterowanie obrotami przez podpięcie do mobo.

Co ważne ma bardzo wydajnie pracujący seryjny top.

Więcej info o flow wyżej wymienionych pomp tutaj.

Ciśnienie w układzie LC - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na Youtube masz filmy/testy flow/głośności pompy D5 Vario i innych modeli wykonane przez Martina.

Zajrzyj.

http://www.youtube.com/watch?v=dNzTuH_kj-E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drzwiczki będą zamknięte i chyba zdecyduje się na tego Swiftech MCP655 tylko bez tego kit-a.Mam jeszcze jedno pytanie miał ktoś do czynienia z tym wiatraczkiem i czy będzie on odpowiedni do mojego układu Enermax UCTB12P TB Silence 120mm PWM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi