Skocz do zawartości
marcinq123

Modernizacja czy nowy zestaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od pewnego czasu zastanawiam się nad modernizacją komputera. Ale patrząc na jego specyfikację:

Płta główna: Gigabte GA-965P-DQ6

Pamięć: Corsair Patriot 2x1 GB

Procesor: Pentium D 3.0 GHz

Karta grafiki: Geforce 7900 GS 256 MB

Zasilacz: Take.me 400w ( 1 rzecz do wymiany)

Szału nie ma...

Pierwszą rzeczą jaką chce wymienić to zasilacz, zastanawiam się nad tańszym Chieftec'iem gpa 500w a droższym OCZ Stealthxstream 500w.

I dalej nie wiem, czy ładować się w tą platformę cz kupować nową płytę, procek.

A jeśli miałbym kupować nową plyte to nie wiem cz zdecydować się na DDR3 czy DDR2 i skorzystać z pamięci co mi zostaną.

Kiedyś tylko intel i nvidia, ale chyba dojrzałem i jestem otwarty na inne platformy... tym bardziej jeśli można taniej kupić dobrą część.

Myślę ze wstępnie na to chciałbym wydać 800 zł.

Trochę głupio mi prosić o pomoc, ale wypadłem z obiegu, już kilka lat nie interesuje się nowinkami z tego zakresu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś takiego wymyśliłem jeśli chodzi o modernizacje

Procesor : q6600 ~ 350 zł

Karta grafiki ~ 350 zł

zasilacz ~ 250 zł

chłodzenie na procesor ~ 150 zł

pamięć ddr2 2gb ~ 80 zł

mniej więcej tyle sobie wymyśliłem żeby wydać na każdy podzespół.

Ale łącznie to 1180zł więc głęboko się zastanawiam czy warto. A że sam podjąć decyzji nie potrafie ( wszelkie plusy i minusy muszę znać ) to się muszę podzielić moją zagwózdką z Wami.

Ogólnie koszta trochę mnie blokują. Dobrze sobie rozplanowałem wydatki? optymalnie by było? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi