jakac Opublikowano 19 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2002 Panowie jak myślicie czy jest sens posiadania 1GB ramu SDR. Aktualnie mam 512 MB, czy 1 GB by coś zmienił, czy byłoby to samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 19 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2002 jeszcze nikt nie plakal z powodu zbyt duzej ilosci ramu :D mi by 256 wystarczylo.... chyba :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 19 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2002 daj se spokoj z 1ghz kup sobie lepiej jakieś porządne ddr'y 512. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał Opublikowano 19 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2002 Witam mam takie samo zdanie jak Quest lepiej kup sobie ddr,y a 1gb ramu to moim zdaniem lekka przesada. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bizonek Opublikowano 19 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2002 Raczej przy 1 GB ramu będziesz mógł sobie wyłączyc swap ;) btw. a kto widział aby do KT7 pakować DDRy ? ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackk Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Nie odczujesz różnicy między 512 a 1024 MB, no chyba że np skanujesz duże zdięcia w dużej rozdzielczości albo coś podobnego,a tak to lepiej zainwestuj w 512 ddr dobrej firmy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zalezy co robisz...1gb ramu + programy do dtp/grafiki to przydatna rzecz i tutaj wlasnie liczy sie ilosc a nie ich predkosc (moje i nie tylko zdanie) a jak grasz to co innego moze i lepiej ddry... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgadzam się z przedmówcami. 1 GB ramu na pewno nie zaszkodzi, ale też nie pomoże. Wzrost wydajności odczujesz chyba tylko gdy odpalisz defragmentacje dysków, programik p2p i winampa na raz :) Jednym słowem, wzrost wydajności znikomy. Jeżeli stać Cię na 512 ramu, to kup sobie płytę pod DDR, a swój ram sprzedaj bądź wymień na DDR, choćby na 256, bo te, jak również płyty pod DDR, faktycznie są wydajniejsze od SDR i starych chipsetów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Dzięki za radę, skoro nie ma sensu posiadanie 1 GB ramu to się wstrzymam z zakupem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 I jeszcze jedna rzecz, którą chciałem naświetlić, otóż nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamontować sobie 1 GB DDR RAM! To taka mała dygresja... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoveBeer Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 do photoshopa 1 gb ramu to BARDZO dobre rozwiazanie :):) ps: ale nie na windzie 98 :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 heh zalezy jaki masz system ! w98 i me napewno nie bedzie umial wykorzystac tyle ramu ! w2k napewno sobie poradzi ! :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Oczywiście, ale zauważyć należy, że każdy grafik, który znajdzie użytek dla 1024 MB ramu czy ddr ramu, nie bedzie używał Win98 tylko zapewne NT. Tak więc nie ma co się czepiać systemu operacyjnego, bo każdy ma wady. P.S. I tak wiadomo, że najlepszy system wyjdzie dopiero wtedy kiedy połączą łatwość instalacji Linuxa ze stabilnością Windowsów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 czy ty piszesz zeby pisac ! czy ty wiesz do czego jest nt ? chyba nie ! gdzie na tym grafike ! graficy pracuja na macach albo sgi ! a nie an jakis tam piecach ! a jak juz pracuja to nie na nt !! wry :x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 P.S. I tak wiadomo, że najlepszy system wyjdzie dopiero wtedy kiedy połączą łatwość instalacji Linuxa ze stabilnością Windowsów. Na koncu niebylo zadnego usmiechu wiec albo cos ci sie pomylilo zalbo zapomniales i robisz sobie jaja ! gdzie sie tam linuxa latwo stawia (w poruwnaniu do windowsa ) i gdzie windows stabilny ! wryyyy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Oczywiście, że żartowałem, ale myślałem, że żart jest na tyle oczywisty, że żadnych uśmiechów czy mrugnieć nie potrzeba. Poza tym, człowiek może zmienić zdanie w pewnych kwestiach, gdybyś próbował postawić win2k na starym Athlonie Classic i Via KX133 bez nowego biosu to byś z rozmarzeniem myślał o instalacji linuxa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 :) heh jak mi jeszcze powiesz ze z nt dla grafikow zartowalas to albo ja sie nie wyspalem albo masz kipskie zarty :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 czy ty piszesz zeby pisac ! czy ty wiesz do czego jest nt ? chyba nie ! gdzie na tym grafike ! graficy pracuja na macach albo sgi ! a nie an jakis tam piecach ! a jak juz pracuja to nie na nt !! wry :x Chłopie nie reaguj tak impulsywnie :lol: Jak przejdę 30 kroków z mojego pokoju do kumpla to stanę przed stacją SGI z NT40. :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 heh ! jakie ma sgi ? ja sie ostatnio bawilem o2 ! tzn moge sie nim bawic codziennie :) heh i wcale nie reaguje impulsywnie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Jeszcze raz sie wypowiem. Maksymalną ilość pamięci według windows Xp jaką miałem przyjemność wykorzystać to było 328 mb ram. A robiłem pare operacji. Nagrywałem dane na cdrw, Miałem włączoną gre w tle, słuchałem muzyki w winamp i kopiowałem do worda treść strony www. Więc to chyba jest wyczyn procesor 100% wydajność i ramy 328 (nieraz mniej nieraz więcej). Moze podczas ostrej gry pamięci osiągają maximum, ale wątpie... Ja bym inwestował w 512 ale jakies naprawde super np: te samsungi co były w testach. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 heh ! jakie ma sgi ? ja sie ostatnio bawilem o2 ! tzn moge sie nim bawic codziennie :) heh i wcale nie reaguje impulsywnie :)A pod czym pracuje taki o2? Jakis unix? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 heh ja na 512 to bym sie bal poczte sciagac ! no ale juz z 2x xeon i 512 to dalo by rade ! tylko ze wtedy beda problemy z odpaleniem duzych plikow w wordzie takich po 100k :P :P :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 heh ! jakie ma sgi ? ja sie ostatnio bawilem o2 ! tzn moge sie nim bawic codziennie :) heh i wcale nie reaguje impulsywnie :)A pod czym pracuje taki o2? Jakis unix?si :) ale fajniutki ! masz plynne powiekszania ikon wraz z cieniami i nazwami ! :) robi wrazenie ! :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Widzę, że deklaracja grafik komputerowy + NT wzbudziła spore zamieszanie. Ja osobiście grafikiem nie jestem, ale powiem jedno: Moja siostra i jej facet, którzy mieszkają tymczasowo w pokoju obok, to zawołani graficy komputerowi. Mają firme, zgarniają kase itp. Ciągle projekty itp itd. Wiem, że pracują/pracowali na NT. O ile dobrze pamiętam, to mówili mi, że mieli win2k, ale powrócili do NT, dopóki nowego service-packa microsoft nie wyda. W każdym bądź razie, żeby z tematu nie schodzić, stwierdzam co następuje. Na NT graficy mogą pracować, a nawet jest to wskazane. W domu mamy 4 kompy, więc stabilny NT też tu się przydaje. Zapraszam na stronę http://www.blueorange.pl , bedącą wizytówką firmy mojej siostry. P.S. A na SGI to nie każdego stać, zresztą zwykłe systemy potrafią być już wydajniejsze, jeżeli chodzi o moc obliczeniową... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 oczywiscie pracowac mozna na wszystkim ! tylko po co ? heh tego nt to mozna sobie na w2k server zamienic ! albo na advance ale jak nie masz 8 procow w kompie to ci sie nie przyda ! :P rozumiem ze nie wszystkich stac ! i nie wymagam zeby wszyscy mieli ! ja tez nie am bo mi by nawet nie byl potrzebny :) a propo twojego ps'a to jak twoj amd z byle jakim osem zrobi to co o2 to stawiam duza beczke piwa :) oczyiscie mowie o renderowaniu grafiki w czasie zeczywistym w rozdzialce 1024 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyczek Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 Ja mam 512 mb ddr i się mimo to zastanawiam nad kupnem jeszcze jednej kości 256 ... bowiem udostepniam(nie tylko ja) na LANie dużo filmów w divx'ie po 700 mb kazdy, a to bardzo zapycha ram podczas uploadu ode mnie. Na 256 mb prawie nic nie mozna bylo robic, tylko czekac az ktos dokonczysciaganie. Mysle ze na 768 nawet bym nie zauwazyl podczas grania w gta3 ze ktos cos ode mnie scignal :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 do photoshopa 1 gb ramu to BARDZO dobre rozwiazanie Zgadzam sie a 512 to absolutne minimum jesli ktos pracuje z pracami w rozdzielczosciach np. 3000x6000 i wiekszych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 no oczywiscie ! ale z tego co wiem my tu mowimy o ramie dla kolesia ktory takimi rzeczami sie nie zajmuje ! a to juz co innego ! 512 to wedlug mnie dla kazdego normalnego uzytkownika absolutne maximum :) choc z drugiej strony czy ja wiem boje sie ze moga byc jednak problemy z poczta :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 oj ludzie ale macie problemy. SG ma specjalną odmianę unix-a(zapomniałem jak się nazywa :oops: ). pracowałem i na O2 i na onyx(trochę większe SG :D kilkuprocesorowe) i wiem że są różne odmiany łącznie z pracującą na NT. fakt to fajna maszynka. z tym 1GB ramu na w'98 to pomyłka bo system ten obsługuje do 512MB a później się chrzani. Pracowałem też na Mac G4 450 i testowałem go w porównaniu z P3 733. filtr w Photoshopie na tym samym obrazie. PC skończył obróbkę szybciej :!: fakt że proc mocniejszy ale swego czasu Mac kosztował 2x tyle co ten PC teraz to inna historia. Do grafiki to tylko system oparty na NT(mowa o PC) bo np. Softimage na niczym innym nie ruszy. a apropo W'2000 Adwance Server to wystarczy wirtualna maszyna z 256MB ramu co innego jak chcemy tworzyć domenę albo robić projekty graficzne :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 20 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2002 To zes nic nowego do dyskusji nie wniusl ! wszystko to zostalo juz powiedziane ! choc musze przyznac ze ladne i tresciwe podsumowanie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...