Maniakalny Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2011 (edytowane) WC powstało tylko dlatego ze w grach w eyefinity - wentyl na gpu dzialał na 100%, co jakiś czas na 2-3 min zwalniał na 80% i dalej na full. Uklad powstał z czesci walających sie po domu, dlatego uzyłem węży 8/10 bo tylko takich starczało, 10/16 i strazackie 13/19 mam - ale brakowalo dlugiego ocinka łączącego chlodnice z pompą/gpu blokiem PRE ALPHA BUILD X2 550 @ stock 4gb single (will be 2x2gb) ga880 matx hd5870 2gb e6 250gb wd enermax liberty eco 620W lian-li pc-a01 cpu block MCW60 base + custom copper GTX top dd-5870 block (new) ek pump (3pin) + mini res konvekt-o-matic maxi feser blue temps cpu idle 25*C, load OCCT 50*C GPU idle 38*C, load OCCT -after 1min 70*C -after 5 min 75*C -after 10 min and more 80*C -max on games 65-70*C (foty robione jeszcze przed odpowietrzaniem) Edytowane 26 Grudnia 2011 przez Maniakalny 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2011 Bardzo fajnie to wygląda w tej małej obudowie. Takie kompaktowe to :) Temperatury wysokie ale niema co narzekać bo leci pasywnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2011 Fajny układzik. Bardzo mi się podoba ten pasyw. Użyteczny. Ale o kręceniu można chyba zapomnieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2011 Bardzo fajnie to wygląda w tej małej obudowie. Takie kompaktowe to :) Temperatury wysokie ale niema co narzekać bo leci pasywnie. Wysokie, wina bloku gpu, napewno nie chlodnicy bo to nie mozliwe ze minute po właczeniu OCCT 70*C juz mam, nawet płyn nie da rady sie zagrzać btw - blok na CPU w srodku wyglada tak :lol: Fajny układzik. Bardzo mi się podoba ten pasyw. Użyteczny. Ale o kręceniu można chyba zapomnieć. x2 550 i 5870 to i tak za duza moc, dirt2 DX11 6000x1080 ALL ULTRA 35-40FPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2011 Dziwne żeby takie temp były na gpu przy zimnej wodzie, musi coś być z dociskiem bloku może? Bo co jak co ale w testach wszystkie full covery dają bardzo niskie temperatury na gpu i to niezależnie od karty. Albo coś przekłamuje odczyt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2011 (edytowane) Bardzo mi się podoba układzik. Jakoś dziwnym trafem ludzie nie lubią wodować obudów mATX (pomimo tego, że wszystko co mają wsadzone to karta graficzna...). Jakoś sam siebie nie potrafię przekonać do zwodowania mojego ARC Mini :/ Pozdrawiam Edytowane 26 Grudnia 2011 przez DeathTomahawk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2011 Finy na bloku są zmiażdżone w dolnej części??? Chattab tak miał po dowaleniu za mocno śrub mocujących blok (Swiftech Apogee) i flow zdechł a tempy wysokie wywalało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 Finy są raczej wyrwane. O ile mi się dobrze wydaje, to spód od kaman'a z pclola. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 furmark rdzen 92*C po 5minutach blok w okolicy rdzenia ma 55 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 Nigdy tak wysokich temperatur w stresie nie widziałem w przypadku zwodowanych HD5870... jeśli system prawidłowo oddaje ciepło. Masz tam czujnik temperatury płynu w obiegu by sprawdzić wskazania idle a następnie stres Furmark? Mam podejrzenie że jeśli blok/pasta/docisk GPU są ok to układ w max stresie kumuluje ciepło nie nadążając go oddawać przez pasywny radiator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2011 Tylko wtedy czemu na cpu ma dobre temperatury? Jakby miał taką ciepłą wodę powinno robić to samo z cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2011 Nie występuje tutaj przypadkiem ten problem, że króćce bądź jeden z nich za głęboko się wkręca i blokuje przepływ? Jakiś czas temu były takie dwa przypadki na forum. Skutkowało to właśnie wysokimi temp. na grafice, cpu mimo wszystko miało znacznie niższe temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camaro17 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2011 No ładnie Maniakalnyraz na jakiś czas projekcie a tu takie ładne dzieło wychodzi, no generalnie jak ja bym miał taki magazyn z częściami na chacie to również był działa to i owo :) No nic muszę się zmobilizować i też coś pokazać na forum :) Bardzo fajny pomysł z tym "grzejnikiem" na boku obudowy, jak sądzicie jest on w stanie bez problemu w pasywie pociągnąć 3-4 bloki w zestawie LC?? Jest to bardzo fajne rozwiązanie względem tradycyjnej chłodnicy do której i tak trzeba zamontować wentylatory i tak, a tu wszystko chodzi w zupełnej ciszy. Innym aspektem jest wygląd oraz wielkość chłodnicę możemy umieścić w środku obudowy a to niestety już nie , jedna całkiem przyjemnie to wygląda :) Miał już ktoś na forum większą styczność z takim radiatorem?? Jak to się spisuje ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Kumulacja ciepła nie wchodzi w gre poniewaz wysokie temp. są praktycznie od razu. Zrozumaiłbym jakby były takie po 15-20 minutach i chlodnica byłaby nagrzana. Płynu jest jakies 0,6l w calym obiegu ale przez te 2 min jest fizycznie nie mozliwe zeby woda/płyn sie tak zagrzał. Jesli nie jest to spowodowane złym dociskiem bloku, to chyba postawie na za mały FLOW (złaczki mają długi gwint, ale uzyłem dystansow od EK takze złaczki mają max 3mm gwintu. Tak czy inaczej furmark/occt uzywalem tylko po to zeby sprawdzic chłodnice czy wydoli. Uklad swoje zadanie spełnia w grach i o to terach chodzi, jak bede miał czas to podmienie pompke na ddc lub aquacomputer (eheim). Edytowane 28 Grudnia 2011 przez Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2011 W takim razie pozostaje wyeliminować ewentualne problemy z dociskiem bloku do GPU i przepływem. Demontowałeś już blok z grafy by zbadać kwestię przylegania do GPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniakalny Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2011 blok siedzi idealnie zdjalem go jeszcze raz i zalozylem spowrotem, do tego zmienilem pompe na DDC (8W) i tempy rosną wolniej (furmark), wiec to raczej wina flow, tak czy inaczej zostane chyba przy malej pompie EK, przynajmniej łatwo zalac i odpowietrzyć układ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...