Hikari Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2011 Witam, Sprawa jest ścieżka. Mam dwa duże wentylatory PAPST 6202 N/2MT, z których wystaje w sumie 5 przewodów. Zasilanie układu znaleźć było łatwo, ale teraz zamarzło mi się jeszcze RPM. Niestety na Internecie nie mogę znaleźć żadnej dokumentacji do tego modelu. Po podłączeniu do czytnika obrotów kabelka żółtego faktycznie dostaje odczyt obrotów, ale wartości te są bardzo zmienne, tj. raz 390, a po sekundzie już 650. Oczywiście wszystko przy stałym zasilaniu, tj. faktyczna liczba obrotów jest stała. Czy jest jakaś szansa, żeby móc normalnie odczytać RPM? Nie mam żadnej aparatury, która pozwoliłaby mi na odczyt sygnału z poszczególnych kabli poza prostym miernikiem. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2011 Jeśli dwa czujniki (wentylatory) podłączysz pod jedno gniazdo to odczyt nie będzie prawidłowy. Spróbuj podłączyć odczyt obr. tylko z jednego wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hikari Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2011 Jasne, sprawdzałem oczywiście tylko dla pojedynczego wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2011 Błędy odczytu rpm mogą wynikać ze znacznego obniżenia napięcia zasilającego wentylator. Nie wiem też czy np starsze płyty nie przestają czytać szybkości wentylatorów poniżej jakiegoś progu wartości rpm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hikari Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2011 Niestety, ale problem mam też na relatywnie bezpieczych napięciach,tj. począwszy od 6V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...