Skocz do zawartości
Dygnitarz

[SSD] Samsung 830 czy Crucial M4 128GB?

Rekomendowane odpowiedzi

Szykuję się do zakupu "dysku" ssd, rozeznałem się wstępnie i odrzuciłem wszystko o pojemnościach 64GB i mniejszych ze względu na słabą opłacalność, a przez lekturę postów na ocztechnologyforum.com zniechęciłem się do OCZ na sandforce.

Polecane są samsungi 830 i cruciale m4. Z tego, co widzę wydajność mają porównywalną, do samsunga dodawany jest ghost 15 i adapter na kieszeń 3,5, ale m4 jest nieco tańszy. No i przemawia za nim dłuższa obecność na rynku.

Z alternatyw podobno wart uwagi jest Corsair Force 3 z teoretycznymi 85k IOps. Dużą jego zaletą jest cena (może 150 zł to niedużo, ale to połowa miesięcznej raty na fundusz emerytalny).

Niby wybór powinien się ograniczać do modeli z tematu wątku, ale mój konfig jest wąskim gardłem. M.in. z tego powodu odrzuciłem taniego revo drive - pcie @16x jest okupowane przez kartę graficzną, a w @1x i max 250 MB/s raczej będzie się marnował.

Ach, zapomniałem w jakiej maszynie ma osiąść nowy dysk:

E5200 @4GHz

8GB RAM

jakiś asus p5k-cośtam na P35 z ICH9 i niestety_SATA_2_

I właśnie ta ostatnia cecha sprawia, że może jednak odpuścić sobie bolidy F1, oszczędzić 250 zł i kupić głupiego ocz Vertex Plus na indilinksie lub Kingston SSDNow V100 z toshibą?

Stąd moja prośba o naprowadzenie na właściwy trop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odradze vertex plus, kolega kupil skuszony super cena i teraz klnie. Zreszta poczytaj forum ocz, tez mialem na niego ochote ale po 10 minutach lektury zdexydowalem ze podziekuje, nie zamierzam sie stresowac czy dostane dobry egzemplarz czy taki co stwarza problemy.

I jeszcze jedno, imho bierz m4. 830 jest drozsza a roznice wydajjosci raczej niezauwazalne, kingston wyraznie wolniejszy. A sata 2 sie nie przemuj, 128gb to na troche wystarczy, a moze za rok bedziresz potrzebowal quada i zmienisz plyte i proc.

do wypisania tych tresci uzyto tapatoka...

Edytowane przez fields

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Powoli zaczyna mi się klarować. O ile wcześniej po lekturze forów odrzuciłem ocze na sf, to obecna, kolejna już, wypowiedź odradzająca wybór verteksa plus sprawia, że ocz zostaje skreślony z listy. Trzeba będzie dokładniej zapoznać się z kingstonem.

Szybsze ssd raczej spadają w moim rankingu, ponieważ nie planuję w najbliższej przyszłości zmiany procesora (a co za tym idzie płyty głównej). Pentium nie jest taki zły w zastosowaniach, do których go wykorzystuję. W związku z powyższym sens kupowania "bolidów" jest dość wątpliwy. Obecnie będą się marnować, a że na sata3 prawdopodobnie nie będą mogły liczyć, to i później nie rozwiną skrzydeł. No chyba, że budżetowy kingston kiepsko wypadnie w testach związanych z programami do grafiki. Ale o tym przekonam się w recenzjach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. Powoli zaczyna mi się klarować. O ile wcześniej po lekturze forów odrzuciłem ocze na sf, to obecna, kolejna już, wypowiedź odradzająca wybór verteksa plus sprawia, że ocz zostaje skreślony z listy. Trzeba będzie dokładniej zapoznać się z kingstonem.

Szybsze ssd raczej spadają w moim rankingu, ponieważ nie planuję w najbliższej przyszłości zmiany procesora (a co za tym idzie płyty głównej). Pentium nie jest taki zły w zastosowaniach, do których go wykorzystuję. W związku z powyższym sens kupowania "bolidów" jest dość wątpliwy. Obecnie będą się marnować, a że na sata3 prawdopodobnie nie będą mogły liczyć, to i później nie rozwiną skrzydeł. No chyba, że budżetowy kingston kiepsko wypadnie w testach związanych z programami do grafiki. Ale o tym przekonam się w recenzjach.

1. Nie o OCZ chodzi (ono tylko najwięcej sprzedaje) a o wszystkie dyski na SandForce. Piszesz o Corsair Force 3 a to jedna i ta sama konstrukcja co dyski OCZ i wielu innych jeszcze producentów!

2. Sata 2 nie ma znaczenia, 99% operacji dotyczących pracy systemu i aplikacji odbywa się w zakresie prędkości często Sata 1 ;)

Zarówno 830 i m4 to świetne dyski zdecydowanie warte wydania na nie kasy. Faktycznie jednak nie odczujesz różnicy w użytkowaniu między nimi. Proponowany Intel też jest dobry choć najwolniejszy z nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi