Tompior Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 (edytowane) Siema, biorę udział w konkursie "stypendium z wyboru", w którym 727 osób ubiega się o stypendia w wysokości od 1 do 5 tys. zł. na dowolny cel. Pula nagród to 112900 zł, czyli stypendiów będzie pewnie około 25-30. A kto wygra? To właśnie jest największa wada (i zaleta?) tego konkursu - wygrywają aplikacje z największą liczbą głosów i z ich najwyższą średnią - dokładne kryteria nie są nikomu znane. Ja ubiegam się o 4000 zł na bilety lotnicze do Japonii - kraju moich marzeń, z którym wiążę swoją przyszłość. Mam tam zamiar polecieć na kilka miesięcy i pracować na farmie ekologicznej (w zamian za darmowy nocleg, wyżywienie i inne profity, typu: nauka języka, sztuk walki, itp. itd.) ucząc się języka, poznając kulturę, a przy okazji w zgodzie z moim kierunkiem studiów - poszukując nowych materiałów ekologicznych. Konkurs sam w sobie nie jest sprawiedliwy - wiem o tym doskonale. Bo co jest sprawiedliwego w proszeniu ludzi o wstawianie piątek? Niestety - sami organizatorzy namawiają do promowania w każdym możliwym miejscu (tak naprawdę promujemy ich stowarzyszenie...), a dodatkowo w konkursie jest dużo nieuczciwych konkurentów - np. wczoraj około 3 w nocy większości uczestników drastycznie spadły średnie, a dwóm niewyobrażalnie podskoczyły... Zatem proszę was o zapoznanie się z moją aplikacją i ewentualne kliknięcie gwiazdek :) Myślę, że mam lepszy pomysł niż 3/4 uczestników zbierających na "laptopa do szybszego programowania" czy "tableta z jabłuszkiem dającego lepsze szanse na rozwój zawodowy". Zagłosować na mnie można tutaj: Praca na farmie ekologicznej w Japonii - Stypendium z Wyboru II Edycja | Fundacja Absolvent.pl (na dole strony klikamy w gwiazdki żeby się zalogować, a po logowaniu przy pomocy maila albo facebooka zaznaczamy ich odpowiednią ilość). Z góry dzięki za pomoc. Jak macie jakieś pytania albo wątpliwości - piszcie śmiało. Pozdrawiam Edytowane 27 Grudnia 2011 przez Tompior 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 Niech zgadnę - od bardzo dawna chciałeś wyprawić się do Japonii, a teraz doszła do tego możliwość pracy związana z wykształceniem? :) Życzę powodzenia, głos oddałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 Niech zgadnę - od bardzo dawna chciałeś wyprawić się do Japonii, a teraz doszła do tego możliwość pracy związana z wykształceniem? :) No przecież dokładnie tak jest napisane. ;) Zgadywać nie trzeba. Również życzę powodzenia. Poczytałem trochę o innych aplikacjach, faktycznie niektórzy przeginają pałę... no ale cóż. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deserted Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 Z początku pomyślałem że może ściemniasz i też zbierasz na jakiś "sprzęt", ale... fajnie to napisałeś, a poza tym, nie będę takim typowym obywatelem, który sam nie ma, więc nikomu nie da. Poprzez takie rozumowanie masz mój głos :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 +1 (tzn 5.0) ode mnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 27 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2011 Dzięki za głosy :) Może wygram z systemem i mi się uda? :P A co do możliwej ściemy - nie ma opcji. W ciągu 6 miesięcy od wygrania stypendium, trzeba przedstawić fundacji dowód zakupu tego, o co się ubiegaliśmy. Jeżeli się kupiło coś innego, albo nic - oddajemy kasę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2011 Też poszło 5.0 ode mnie - życzę powodzenia i wytrwałości (będzie Ci potrzebna) :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nodek Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2011 Tez oddałem głos. Japoniuj się. じゃまた Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el caco Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2011 Poszła 5 :) Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2012 GL 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2012 thx ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2012 (edytowane) Niestety nie udało mi się wygrać stypendium, ale wziąłem sprawy w swoje ręce, poszedłem do roboty i jadę do Japonii za swoją kasę (bilety już kupione) ;) Na miejscu spędzę 3 miesiące w górach w lesie nad wodospadem mieszkając w tzw. "temple style cram school", 30 minut drogi od miasta Kagoshima. Jeżeli macie jakieś pytania albo sugestie to walcie śmiało :) Edytowane 26 Lutego 2012 przez Tompior 9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2012 (edytowane) Szkoda, że się nie udało ze stypendium, ale i tak gratuluję wyjazdu. Marzenia się nie spełniają, marzenia się spełnia. Edytowane 27 Lutego 2012 przez teraw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2012 Dobrze, że udało mi się znaleźć tanie połączenie z Tokio :) Budapeszt -> Moskwa -> Tokio -> Moskwa -> Budapeszt za jedyne 2100 zł. Wszystko ruskim Aeroflotem ^^ Oby nie spadł : D 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g00dMan Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 (edytowane) To jeszcze dla potomnych podziel się linkiem do strony gdzie znalazłeś ten lot. Może komuś też się przyda ;) No i gratuluje wyjazdu :) Edytowane 28 Lutego 2012 przez g00dMan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2012 Loty się zmieniają, ja w zeszłym roku leciałem za 2k zł British Airways z Warszawy przez Londyn (kupowane w styczniu na lot pod koniec marca). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2012 Informacji o tanich lotach szukałem ogólnie na fly4free.pl, a konkretny lot znalazłem na expedia.com Gdybym teraz miał kupować bilety to bym chyba brał jednak z W-wy przez Moskwe do Tokio, bo przy obecnym kursie dolara i cenie lotu zapłaciłbym tylko 150-200 zł więcej niż z Budapesztu. Niestety, wcześniej było to około 500-600 zł różnicy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2012 (edytowane) Ceny lotów są ustosunkowane ceną dolara, baryłki ropy i różnych wytycznych. Warto szukać przez różna strony,bo czasem jest taniej lecieć Luftwafe niż takim lotem. Zależy też gdzie lecimy. Ja za to kupiłem bilet do Kanady. Lecę 15 maja wracam pod koniec Lipca. Czyli w sumie 2.5 miesiąca na zwiedzanie tego sporego kraju i licznej rodzinki. Niestety mnie nie udało się znaleźć taniego połączenia tak by mi pod pasował. 2400 zł za bilet: Wrocław > Warszawa> Toronto<>Toronto>Warszawa>Wrocław. Tak sobie podlyczyłem że za dojazd autobusem czy poaciągem zapłacę niewiele mniej. Ale tylko w przypadku jak kupuje bilet do Kanady. Osobno do Warszawy z Wrocka jest jednak znacznie drożej. Do Japonii mam zamiar lecieć ,ale za kilka lat dopiero. Możliwe jest że z tej Kanady tak prędko nie wrócę. A Japonia to kraj wart odwiedzenia. Oglądałem kiedyś dokument i byłem pod wrażaniem. Gratuluje wyjazdu. Szkoda że nie przyznali Ci stypendium na ten wyjazd. Niestety w dzisiejszych czasach lepiej liczyć głównie na siebie . Edytowane 29 Lutego 2012 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2012 Ceny lotów są ustosunkowane ceną dolara, baryłki ropy i różnych wytycznych.Polityka cen linii lotniczych nie jest znana nikomu i nie ma jakiegokolwiek związku z logiką i zdrowym rozsądkiem ;) . Ceny nie zależą zupełnie od niczego, kompletna loteria. No bo jak wytłumaczysz, że lot A->B kosztuje np 500zł, a identyczny lot A->B->C może kosztować 300zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2012 Polityka cen linii lotniczych nie jest znana nikomu i nie ma jakiegokolwiek związku z logiką i zdrowym rozsądkiem ;) . Ceny nie zależą zupełnie od niczego, kompletna loteria. No bo jak wytłumaczysz, że lot A->B kosztuje np 500zł, a identyczny lot A->B->C może kosztować 300zł? Zwyczajna umowa pomiędzy rządami (liniami lotniczymi) danych krajów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 (edytowane) To mnie najbardziej boli :( W 2008 roku 100 jpy po 1,90 zł, a teraz (najniższy kurs od 6 miesięcy) po 3,90 zł... I teraz problem - czy kupić teraz z 1/4 - 1/3 jenów na wyjazd, czy czekać do maja-czerwca z nadzieją, że wartość jena jeszcze bardziej spadnie =/ Edytowane 2 Marca 2012 przez Tompior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Złotówka jest słaba. Nie wiem jak to ma się do innych walut, ale dolar może drożeć i drożeje. Wczoraj kupiłem 1000$ CAD za 3140 zł, a jeszcze 2 miechy temu zapłaciłbym ~3500 zł. Niestety kurs powoli idzie w górę, więc bez zastanowienia kupiłem teraz. Możesz kupować po trochu. Powiedzmy co miesiąc 1/3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 No, to Ci da po kieszeni... ja w zeszłym roku wymieniałem po kursie 3.30/100JPY a i tak wyjazd kosztował mnie ok. 11k złociszy (łącznie z przelotem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Bez tego Ryokanu byloby sporo taniej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Widzę dalej Cię to boli ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 No, to Ci da po kieszeni... ja w zeszłym roku wymieniałem po kursie 3.30/100JPY a i tak wyjazd kosztował mnie ok. 11k złociszy (łącznie z przelotem). No ale wiesz, ja mam darmowy nocleg i wyżywienie :D Te moje jeny (pewnie ze 100k wezmę) będą tylko na gorące źródła, ze 2-3 wycieczki i jakieś przysmaki na mieście :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 No, to Ci da po kieszeni... ja w zeszłym roku wymieniałem po kursie 3.30/100JPY a i tak wyjazd kosztował mnie ok. 11k złociszy (łącznie z przelotem). :blink: :unsure: Ja lecę do Japonii pod koniec marca i z wyliczeń wychodzi, że zmieszczę się ze wszystkim w 1/3 tej kwoty :D . Fakt, troszkę trzeba było pokombinować, a ryokanu nie będzie ;) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Ryokan 18k jenów, nie dramatyzujmy. Powiedz mi, chlubo jazd i piechot, jak planujesz się zmieścić w 1/3 z przelotem, rail passem, noclegami i wyżywieniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 Ryokan 18k jenów, nie dramatyzujmy. Powiedz mi, chlubo jazd i piechot, jak planujesz się zmieścić w 1/3 z przelotem, rail passem, noclegami i wyżywieniem? namiot i dary matki Ziemi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 2 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2012 (edytowane) Ryokan 18k jenów, nie dramatyzujmy. Powiedz mi, chlubo jazd i piechot, jak planujesz się zmieścić w 1/3 z przelotem, rail passem, noclegami i wyżywieniem? Już wszystko piszę :) . Nie biorę rail passa, jest nieopłacalny w moim przypadku. Loty 1200zł, przez Moskwę tak jak kolega Tompior, spanie wychodzi po około 70zł/noc na głowę (będę tam tylko spał, nie widzę ma sensu dopłacać do luksusów z których nie skorzystam), co daje razem 2000zł. Przejazd busem Tokio->Kioto->Osaka->Hiroshima->Tokio kupiłem za około 350zł. Zostaje 1500zł na lokalne środki transportu i jakąś szamę. Zresztą moim zdaniem jedzenia nie ma co dokładnie wyliczać na wyjazdach, bo w domu czy na drugim koncu swiata i tak musisz jeść, a ceny szamy są dość zbliżone. Są twardziele co jadą z namiotem i podróżują autostopem, ja jednak do nich nie należę ;) Edytowane 2 Marca 2012 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...