Skocz do zawartości
Gość dawciobiel

Jak ustawić 1Gb/s w sterownikach w Windows7?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dawciobiel

Płyta główna: ASUS A8N-E (nForce 4 Ultra) A8NE - specifications

W instrukcji jest napisane, że ponoć jest na niej 1Gb/s LAN. Niestety nie udaje mi się włączyć tego 1Gb/s LAN'u. W jaki sposób można to wymusić/ustawić?

Połączyłem komputery kablem (długość około 5 metrów). Drugi komputer posiada również płyte główną z 1 Gb/s LAN'em. U niego w Windowsie w ustawieniach od połączenia sieciowego / karta sieciowa widać, że prędkość 1 Gb/s jest możliwa (oprócz tego jest również 10 oraz 100 Mb/s Half/Full duplex). Pytanie dlaczego u mnie w Windowsie nie ma tej szybkości?

Moje przypuszczenie jest takie, że być może Windows7 nie wspiera (jego sterowniki?) tak starych płyt głównych. Co prawda jest to troche naciągana teoria.. ale kto wie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dawciobiel

Jakieś pomysły jak z tym fantem walczyć / zainstalować inne?

Update:

Próbowałem wyszukać nowszych sterowników za pomocą automatycznego wyszukiwania Windows'a oraz za pomocą strony nvidia - niestety bez rezultatów - rzekomo mam najnowsze.

Edytowane przez dawciobiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tych płytach(na nF4) potem "obcięto" karty sieciowe do 100 bo sprawiały problemy z 1Gb/s.

Z Wiki:

Gigabit (1000 Mbit/s) ethernet support in Vista and Windows 7 is also problematic with nForce4. The latest drivers fall back to 100 Mbit/s mode, and there is no known fix for the problem.

edit://Coś znalazłem:

Vista: Gigabit isn't! - NVIDIA Forums

Im się udało na Viście. Możesz spróbować tej sztuczki na siódemce...

Pozdrawiam

Edytowane przez DeathTomahawk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty sieciowe w zaszyte w nforcach (nforce ethernet controler) to szmelc jakich mało. Z tego co wiem wszystko realizowane jest software'owo. Miałem masę problemów z tymi kartami u klientów - rwą sesje sieciowe, itd.. Bardzo dużo problemów generują jeśli idą po nich połączenia do postgresa w sieci LAN gdzie nawiązywanych jest wiele sesji sieciowych. Na tej karcie postgres generował mi błąd "Error 10055 - Windows has run out of TCP/IP socket buffers because too many connections are open at once". Zmiana na cokolwiek innego rozwiązywała problem. Jeśli naprawdę potrzebujesz 1GB/s Najlepiej kup sobie porządną kartę Intela. Nie ma żadnego porównania. No chyba że to tylko zabawa... Edytowane przez majster-bieda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do gigabita trzeba mieć dobre kable, najlepiej Cat5e w osłonach.

Do tego jeśli komputery są połączone bezpośrednio to crossover 1GBit jest inny niż przy 100MBit http://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_crossover_cable

Edytowane przez _KaszpiR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi