LordFrey Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2011 Witam serdecznie, dawno mnie na forum nie było, ale znowu nastał ten czas kiedy poproszę o pomoc doświadczonych użytkowników forum purepc. Otóż planuje zakup nowego sprzętu komputerowego. Do czego ma posłużyć owy sprzęt, otóż zastosowania multimedialne (filmy) oraz gry. W gry komputerowe od praktycznie 2-3 lat nie grałem w nic (chyba tylko w Mass Effecta), no i chciałbym teraz móc zagrać w kilka nowszych gier. Ma wyjść Diablo III, wyszedł Wieśiek 2,w którego też fajnie byłby zagrać oraz chciałbym zagrać (w dobrej jakości) w The Secret World - niby oficjalnych wymagań nie ma ale można trochę je oszacować. Więc ogólnie, rzecz biorąc potrzebuje sprzętu do grania w dobrej jakości (niekoniecznie w ustawieniach ultra i tylko high), ale też nie ma minimalnych detalach. Kolejna ważna rzeczy to ograniczenia budżetowe: 3000,00zł I żadnych odchyleń powyżej 5% w górę nie jestem w stanie zaakceptować, niestety, tyle pieniędzy mogę przeznaczyć i już. Kolejna ważna informacja -(pomijając, że po drodze będzie awaria poważna) kolejną modernizację sprzętu planuje ze 2 lata od momentu zakupu. Zdaję sobie sprawę, że to nie jest odpowiednie forum, ale kwestia tyczy się tematu. Gdyż mam dylemat, czy na laptopie z 3000PLN da się w obecnych czasach w coś zagrać (zwłaszcza w w/w tytułu zgodnie z oczekiwaniami). Znalazłem przykładowego laptopa Lenovo IdeaPad Y570 8GB , który byłby w takiej cenie, ale czy z taka kartą graficzna można w coś pograć nowego, to nie mam pewności. Zatem już na tym etapie możecie doradzać, czy jednak udać się ścieżką laptopów i złapać jakaś okazje i kupić sprzęt za 3k PLN czy jednak iść w kierunku PCtów. Idąc ścieżką PCetów mam ciężko, gdyż muszę kupić wszystko, począwszy od płyty głównej i kończąc na monitorze i klawiaturze. Przeglądałem grudniowy Zestaw za 2350 zł zaproponowany na forum, może ktoś tak orientacyjnie porównać jaka byłby różnica w wydajności między laptopem, a takim PC. Najlepiej jakoś obrazowo ;) [zestawulink do zestawu] abyście nie musieli szukać Raczej za więcej niż 2350zł zestawu nie mogę kupić, gdyż trzeba doliczyć do tego następujące elementy: - obudowa ok 100zł - monitor około 450zł (chyba monitor około 20-22 cele przyzwoity powinienem kupić w tej cenie) - klawiatura i słuchawki ok 100 (choć może być ciężko się zmieścić) To już daje 650zł. Czyli łącznie 3000zł, tyle ile w ostateczności mogę wydać. Dodatkowo chciałem mieć oryginalnego windowsa, który w najtańszej licencji (czyli tej beznadziejne OEM, która dla PCetów się nie nadaje totalnie) kosztuje około 350zł. Wiem, wiem oryginalny windows wymysł dziwaka, ale mam do tego swoje powody i przekonania. Zatem proszę poradźcie jaką ścieżką się udać mobilną czy stacjonarną. Czy dałby radę odchudzić lekko ten zestaw PCetowy, aby się zamknąć w 3000? Wszelkie rady i wskazówki mile widzane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitumolek Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2011 czy wybrać laptopa czy PC - to już musisz sam zdecydować odpowiedz sobie do czego komputera potrzebujesz: czy będziesz go przenosić? jakiej wielkości monitora potrzebujesz? itp zerknąłem na szybko na to lenovo wydaje się ok - ale jak się już zdecydujesz na lapa to tak jak piszesz należy poszukac okazji z taką grafiką w lapie pograsz - oczywiście nie na max detalach zestaw PC do 2350zł będzie wydajniejszy w grach od wybranego lapa - ma wydajniejszą grafikę, ale jak chcesz odchudzać zestaw to właśnie grafika będzie obcinana wiec nie wiem czy to sens oryginalny Win7 HP 64 bit - osobiście popieram podejście do oryginalnego systemu co do zestawu: Intel Core i3-2120 - 488 ASRock H61M-HVS - 192 Goodram DDR3 4096MB 1333MHz CL9.0 - 74 Gigabyte GeForce GTX 560 OC 1GB DDR5 - 688 Dysk - używka z allegro na SATA II - 150 ? Napęd Samsung SH-222AB/BEBE czarny OEM - 69 Fortron HE-500 - 205 SilentiumPC Brutus BT-310 - 115 BenQ G2222HDL - 470 win7 HP 64 bit - 388 razem: 2839 zł ceny z agito.pl do tego klawa, mysz, słuchwki taki zestaw ma pewne ograniczenia: gdy będziesz chciał zmienić proca na i5 2500K będziesz musiał zmienić także płytę na taką z chipsetem P67,Z68 Ewentualna rozbudowa w przyszłości: ASRock P67 PRO3 B3 - 378 i5 2500K - 859 zł Gigabyte GeForce GTX 560 Ti OC - 921 (zmiana już teraz) CRUCIAL SSD m4 - 64 GB - 420 zł Goodram DDR3 4096MB 1333MHz CL9.0 - 74 razem: 2652 czyli + 1284 zł do podanego zestawu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFrey Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2011 Dziękuje bardzo za odpowiedź, choć sądziłem, że może ktoś więcej zainteresuje się tematem. Zastanawiam się, czy zaproponowany przez Ciebie zestaw będzie dużo wydajniejszy od tego laptopa, jakoś szczególnie zauważalnie, bo jeśli tylko o tyle wydajniejszy, że np. na laptopie trzeba będzie wyłączyć cienie i ustawić o jeden ząbek niższą jakoś grafiki, to ja aż taki wymagający nie jestem. Zresztą mam już na oku innego laptopa, który jest zdecydowanie wydajniejszy od tego (choć i kosztuje kilka stówek więcej), więc może poczekam aż pojawi się coś ciekawego w pozycji laptopów. Oczywiste pytanie czemu laptop. Komputera raczej nie przenoszę zbyt często, ale mieszkam z kolegami w trzy osoby w pokoju, pokój jest mały, no i zawalenie biurka monitorem i komputerem to średnie rozwiązanie. Gdybym miał własne mieszkanie to wtedy od razu bym się zdecydował na PC. Po za tym czuje, że czekają mnie przeprowadzki... a targać za sobą kolejne rzeczy (i tak ich jest multum) to kolejny problem. Po za tym dobry laptop to i "lan party" można zabrać lub coś. Ten zestaw, który zaproponowałeś, ma taką wadę, że jest praktycznie nieupgradowalny, gdyż gdybym chciał np. teraz pójść tą drogą i wcześniej zmodernizować sprzęt np. za rok, to przez płytę główną (tzn jej wymianę) tracę licencje windowsową, co jest zgrzytem silnym. Więc czy jest sens jest się w to pakować? Mógłbyś jakoś ocenić (lub ktoś inny z użytkowników) czy taki zestaw jak zaproponowałeś (lub podobny), byłby dużo lepszy od laptopa? Może ktoś jeszcze się wypowie lub da jakaś propozycję. W międzyczasie pewnie założę drugi temat na podforum laptopów (gdyż ten dział jest nie właściwy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian_Culés Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2011 Witaj Co do porównania laptop vs stacjonarka to w kwestii wydajności będzie myślę na oko 3x razy szybciej na stacjonarce lub więcej,im gra wymaga więcej od grafiki tym różnica będzie większa,twierdze tak ponieważ maksymalnie w tym budżecie można pokusić się o laptopa wyposażonego w i3/i5 + GT 540M,ciężko opisać różnice między nim a np. wspomnianym gtx560.Pograłbyś w mniej wymagające gry na dobrych detalach(Deus Ex Human Revolution,Modern Warfare 3,Batman Arkman City) ale o wieśku 2 stanowczo można zapomnieć,na stacjonarce nie ma problemu,spokojnie można sobie pozwolić na ultra bez uberpróbkowania na średnim sprzęcie. Dochodzi do tego kwestia wygody,normalna przekątna ekranu,klawiatura itp. Proponuje taki zestaw,nagrywarka bez znaczenia,na lepsze peryferia w tej cenie ciężko,słuchawki być może ktoś poleci lepsze: http://www.morele.net/inventory/info/sJxGxz/ + używany dysk z allegro na gwarancji. W przyszłości można wsadzić dowolny nadchodzący procesor Ivy Bridge i kartę graficzną i kolejną kostkę 4gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2011 Sam musisz podjąć decyzję, co będzie dla ciebie bardziej odpowiednie. Oczywiście do gier, jeżeli chcesz grać uważam, że lepiej kupić komputer stacjonarny. Zestaw za ok 3000 zł będzie lepszy od notebooka tej cenie no i będzie zawsze jakaś możliwość rozbudowy. Jeżeli chcesz notebooka, musisz szukać dobrej oferty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFrey Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2011 Dzięki za komentarze. Zdaje sobie sprawę, że stacjonarka do gier jest lepsza, ale np. zaproponowany wyżej zestaw jak już pisałem, kiepsko nadaje się do późniejszego upgradowania. A jednak kupując teraz laptopa i potem go wymieniając, starego mogę oddać siostrze i kupić sobie nowego. Natomiast z PCetem nic nie zrobię, coś tam zostanie ze starego, ale i tak połowa podzespołów to będzie nic nie warta lub do niczego nie będzie się nadawać. Biorąc pod uwagę, że ja bardzo wymagający w kwestii gier nie jestem, to sądzę, że laptop powinien wystarczyć. Zresztą np. już na Asus K53SV można grać w Wiedźmina 2, na średnich detalach w niższych rozdzielczościach. Laptop ma wspomnianą kartkę GT 540M. Całkiem prawdopodobne, że uda mi się kupić laptopa z lepszą kartą (i procesorem), zatem do gier z 2011 roku i pierwszej połowy 2012 powinien w zupełności wystarczyć. Dziękuje za rady, biorąc pod uwagę, że trochę przejrzałem osiągi laptopów na notebookcheck.net w kwestii gier i nawet laptopy za około 3k PLN nieźle sobie radzą, a jeśli udało by się złapać okazję i kupić laptopa np. za miesiąc, który teraz kosztuje z 3,5k i kupić za około ~3k to już można pograć na naprawdę dobrych detalach i mieć kartę sporo wydajniejszą od GT 540M. Zatem będzie trzeba założyć temat na podforum laptopów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2011 Dziwne podejście, bo możliwość modernizacji podanego bodaj w drugim poście PC są spore. Przede wszystkim masz złącza z przyszłością i nie ma co się spodziewać, że ktoś wymyśli coś co zastąpi SATA czy PCI-Express. Kości RAM za 4 lata może nadejdą nowe? Procesor możesz zmienić w przyszłości na i5 i i7 tak SB jak i przyszłe IB także dopiero w 2014 będzie nowa platforma Haswell. W każdym razie ewentualne zmiany to CPU + GPU lub szerzej CPU, mobo, RAM i GPU za kilka lat, ale zawsze masz pewność, że jak brakuje FPS to sprzedaję obecną część, dorzucam stówkę i znów jestem na czasie (gorzej jak ktoś po 6 latach chce pierwszą modernizację robić, a na dodatek ma obudowe i psu z black list etc). Na laptopie zagrasz dziś w grę X na low detalach, ale jutro w X 2 już nie zagrasz także spodziewaj się, że siostra za 3 lata będzie miała już 3 laptopy ;) To oczywiście żart, bo pewnie za rok sobie odpuścisz nowe gry, a nie zmienisz "prawie nowego" laptopa, ale to będzie efekt błędnej decyzji. Przerabiałem to już n razy i zawsze kończy się na rezygnacji z nowych tytułów. Pewnie, że da się żyć, a nawet lepiej, bo gry zajmują masę czasu xD Problem w tym, że to nie dobrowolna decyzja, a wymuszona słabym sprzętem i potem mam masę takich malkontentów co przychodzą i mówią, że tylko kasy władowali w najlepszego (wtedy) lapka jak sprzedawca zachwalał, a zatrzymali się na GTA VC, Fifie 07 czy innym tytule. W skrócie albo za rok czy dwa lata i tak kupisz PC albo odpuścisz sobie gaming ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFrey Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2011 Prolog masz rację, nie ma co dyskutować, że PC będzie wydajniejszy i na pewno nadaje się lepiej do grania. Jednak ja ja już wspominałem jestem zdecydowanie casual gamerem teraz. Mam dużo innych obowiązków i zapewne ich nie ubędzie, a pojawiać się będą nowe. Co będzie za rok, za dwa? Tego nie jestem w stanie przewidzieć, ale sądzę, że z gier już dawno wyrosłem. Od dwóch lat praktycznie w nic nie grałem (teraz jedynie czasem jak znajdę czas w League of Legends to zagram sobie z jeden meczyk - tak średnio 3h w tygodniu, czyli nie wiele) i jakoś bardzo mi grania nie brakuje. Po prostu jestem ciekawy kilku gier np. takich jak Wiedźmin 2, czy też Diablo 3 - w końcu II pamiętam bardzo dobrze oraz zakończyć trylogie ME. Dodatkowo chciałbym zobaczyć Guild Wars 2 i The Secret World. Jeśli będą mógł zagrać w te wyżej wymienione cRPG oraz grać płynnie w te MMO to będę zadowolony. Premiera kilku z tych gier będzie w pierwszej połowie 2012. Sądzę, że jak kupie laptopa koło marca 2012 za jakieś 3000 PLN to będę mógł zrealizować swój cel i o to mi chodzi. A że za rok zapewne pojawi się gra, która już nie będzie mi działać... trudno! W ciągu ostatnich dwóch lat (a nawet ostatnich 4 bo trochę gier przegapiłem). Pojawiło się wiele świetnych tytułów, w które mogę spokojnie pograć teraz :), a co więcej będą one już dość tanie i będę mógł sobie na nie pozwolić. Ja jestem świadom swojej decyzji. Wiadomo także, że postęp techniczny jest szybki, laptopy rekomendowane rok temu do grania, dzisiaj wydają się śmieszne i tak będzie i teraz (o ile nie gorzej). Jeśli za dwa lata kupie PC (tak jak przewidujesz), to nie przeczę, że tak może być. Jeśli dorobię się stałego miejsca zamieszkania, to wtedy jasne ;) Widać, że znasz się na sprzęcie lepiej ode mnie. Chyba mój cel jest do zrealizowania przy zakupie laptopa za 3k za jakieś 2 miesiące? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2011 Jeśli doczekasz APU Trinity to zdecydowanie tak, a zwłaszcza w wersji z Dual Graphics, które już przy Llano pokazują pazurki. Rozumiem Twoją argumentacją, zatem pozostaje czekać 9 stycznia i newsów od AMD na temat nowych kart i APU, bo GT540 to mimo wszystko słabeusz :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFrey Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2011 Fakt GT540 to już za słaba karta, ale w laptopie za 3k można mieć już lepszą, chociażby GT555, która już jest trochę lepsza, ale sadzę, że upoluje coś lepszego i tak ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...