Skocz do zawartości
pablo-8511

Jakie głośniki 2.0 do XtremeGamer

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że to mój dziewiczy post na forum pragnę się przywitać, a więc cześć :)

Obecnie posiadam kartę Creative XtremeGamer oraz plastiki Logi z4. Zestaw ów posiadam już 3 lata. Od pewnego czasu na dźwięk patrzę z szerszej perspektywy. Często słucham muzyki tak więc skłaniałbym się do zestawu stereofonicznego 2.0. Pokój mam nie duży (około 12m2). Wrzucam zdjęcie mojego stanowiska klik.

Co do typu muzyki to na pierwszym planie jest elektronika Goa & Psychedelic Trance. Ew. coś w stylu Vibrasphere, Antix'a lub Atmos'a. Z muzyki instrumentalnej to Mike Oldfield, Vangelis oraz Enigma. Poza tym to jeszcze muzyczka z lat 80.

Przyznam się, iż pełno tematów przeglądałem. Mam taki mętlik w głowie, że szkoda gadać. Z typowych głośników komputerowych wybór jest bardzo ograniczony. To tylko moja opinia.

Na chwilę obecną moim faworytem są głosniki Edifier'a.

High End Low-Noise Studio Speakers - R1600T Plus | Edifier

R1900TII | Edifier

Oczywiście w grę wchodzą inne marki. Bardzo bym prosił o pomoc w wyborze. Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę że różnica może być dosyć spora. Większy woofer, przedni bassreflex, bi-amp, spora moc (praktycznie 62W/kanał=124W para) - to dosyć znaczne różnice konstrukcyjne. Bas powinien być dosyć dobrze kontrolowany (bi-amp!!) i powinien mieć przyzwoite zejście (6,5" woofer). Zwróć uwagę że to dosyć spore kolumny (30cm głębokie, 37 wysokie), więc lepiej byś miał gdzie je postawić !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, byłaby bieda. ... myślałeś o zmianie biurka? ;)

Większego biurka i tak nie wstawię bowiem mam jeszcze kupę innych klamotów w pokoju. Nie ma takiej opcji. Gdyby to był typowo pokój hobbystyczny to i owszem :lol:

A może - jeśli planujesz wydać ~1000 zł - Bose Companion 20?

Jakieś one takie nie pozorne i nie wiem czy miałbym lepszej jakości dźwięk niż na moich obecnych z4 ...

Zastanawiam się czy lepszą opcją nie będzie jakiś dobry, nowszy zestaw 2.1 (Creative T3)? Czy pozostać przy szukaniu stereo (chińskie Microlaby hmm...)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciezko CI bedzie zmontowac cos sensownego w takim kacie. Nawet jesli kupisz monitory z BR z przodu to i tak nie powinno sie umieszczac "glosnikow" w katach. Postawisz je na biurku to kopulki bedziesz mial w oczach :) Nie wiem, moze opcja z dobrym zestawem 2.1 bedzie przyzwoita. Suba umiescisz na otwarej przestrzeni za plecami (jesli masz tam miejsce), no ale wiadomo jakie jest podejscie do muzyki+2.1.

ps Slucham duzo muzyki ktorej wymieniles i powiem Ci tylko ze zestaw ktoremu niskie tony koncza sie "wysoko" bedzie przy tej muzyce tragiczny. Nie lepiej zainwestowac w dobre sluchafony ze wzmakiem? W muzyce wymiota wszystkie potencjalne zestawy, ktore moglbys tam upchnac, bez wzgledu na to jaki budzet sobie ustalisz.

Edytowane przez Carson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Suba umiescisz na otwarej przestrzeni za plecami (jesli masz tam miejsce), no ale wiadomo jakie jest podejscie do muzyki+2.1.

Nie lepiej zainwestowac w dobre sluchafony ze wzmakiem?

Z tyłu mam łóżko. Troszeńkę miejsca pod nim jest, ale za wysokie nie jest i sub raczej tam nie wejdzie. Poza tym to chyba nie byłaby dobra opcja stawiać głośnik niskotonowy pod łóżkiem :lol: Na chwilę obecną posiadam słuchawki AKG K99 i podpinam je do przedniego panelu w budzie (automatyczna zmiana w opcjach "na słuchawki"). Muza w słuchawkach to jest świetna sprawa, ale oczywiście w formatach bez stratnych lub audio ew. 320kbps cbr lub vbr.

Ile chcesz na nie przeznaczyć?

Mój budżet jest bardzo elastyczny. Na chwilę obecną mogę mieć około 600zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tyłu mam łóżko. Troszeńkę miejsca pod nim jest, ale za wysokie nie jest i sub raczej tam nie wejdzie. Poza tym to chyba nie byłaby dobra opcja stawiać głośnik niskotonowy pod łóżkiem :lol: Na chwilę obecną posiadam słuchawki AKG K99 i podpinam je do przedniego panelu w budzie (automatyczna zmiana w opcjach "na słuchawki"). Muza w słuchawkach to jest świetna sprawa, ale oczywiście w formatach bez stratnych lub audio ew. 320kbps cbr lub vbr.Mój budżet jest bardzo elastyczny. Na chwilę obecną mogę mieć około 600zł.

To chwileczke bo czegos nie rozumiem :D Wolisz miec stereo zeby w mniejszym stopniu slyszec niedoskonalosci w muzyce (wynikajacej z kompresji ofc) w porownaniu do sluchawek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chwileczke bo czegos nie rozumiem :D Wolisz miec stereo zeby w mniejszym stopniu slyszec niedoskonalosci w muzyce (wynikajacej z kompresji ofc) w porownaniu do sluchawek?

Hehe no chyba czegoś nie zrozumiałeś :wink: Muzyka we FLACu i audio w moim przypadku daje większego kopa na słuchawkach, które w moim mniemaniu bardzo miło grają. Bez dwóch zdań czuć różnicę w porównaniu do z4. Audiofilem jeszcze nie jestem, bo to diabelsko drogie hobby nawet dla pracującego człowieka. Dlatego poszukuję głośników, które mi ładnie nagłośnią pokój i będę czuć ten relaks dla ucha taki jak na słuchawkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edifier 2.0 R2600 vs Microlab Solo7C ktore sa lepsze ? miał ktos okazje posłuchac jednych i drugich ?

Bass na pewno stoi po stronie R2600 ale jak z czystoscią dzwieku ? miałem okazje posłuchac Solo7C i graja naprawde Pieknie !

Soory za odswierzanie tematu ale sam stoje przed wyborem głosnikow Dołączona grafika i zastanawmiam sie własnie nad tymi 2 modelami Dołączona grafika

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi