Skocz do zawartości
xpats

BF3 a Radeon HD 5450

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co widze ta karta (9800gt) udzwignie bez klatkowania srednie wymagania wiec jak dla mnie zdaje test.

Chwilowo posiadam procesor core 2 duo 2.33 GHz, zamierzam go wymienic na model http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=17756 Plyta glowna: Asus p5KSE (socket 775), 3gb pamieci ram.

Mam ograniczone fundusze wiec zalezy mi na odpowiedzi czy jesli wymienie procesor na 4-rdzeniowy to czy bf3(multi) odpali sie na tej grafice bez wiekszych problemow.

Pozdrawiam!

Edytowane przez xpats

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że ten procesor to żart ;) Masz martwą platformę, a nowe procesory za 350 zł są wydajniejsze od tego quada, że nie wspomnę o temperaturach, napięciach i OC. Albo używka albo zmieniaj platformę, ale broń boże nie kupuj tego coś zalinkował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 opcje:

1. Sprzedajesz to co masz, dokładasz i masz nową platforme.

2. Kupujesz Q6600(koniecznie rewizja G0), kręcisz do 3-3,6GHz i dokupujesz jakąś konkretną grafe (260GTX Core 216, 5850, 5830, 4850, 5770 - co tam aktualnie będzie najbardziej sensowne)

Zalety pierwszego to możliwość rozbudowy w przyszłości, gwarancja itd. Wadą oczywiście jest koszt.

W drugim cena jest o wiele lepsza, ale nie będzie już możliwości sensownej rozbudowy(no chyba, że o ram...).

No i sama płyta nie jest jakaś super...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od początku ;)

Proponuję, żebyś określił jakimi funduszami dysponujesz i co obecnie posiadasz. Znamy już procesor (BF3 ładnie korzysta z 3 rdzeni i 2 to niby tylko 1 mniej, ale różnica znaczna + masz bardzo nisko taktowanego duala), płytę i pamięci (jeśli będzie mały budżet to można na allegro dorwać używkę na LGA 775), a więc pozostała kwestia obudowy (coś markowego czy no-name albo plastikowy chińczyk?) i zasilacza (marka i model do znalezienia na tabliczce znamionowej z boku jednostki - sama liczba W na nic nam się zda!).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk na SATA?

Q6600 to procesor wymagający porządnej sekcji zasilania, której Twoja płyta niestety nie ma. W dodatku jego koszt to około 350 zł przy dobrych wiatrach, bo zwykle to blisko 400 zł za używkę, a więc to byłoby naprawdę drogie reanimowanie trupa. Osobiście polecam zakup w morele.net nowej konfiguracji, bo zasilacz tak czy inaczej do wymiany (ani Q6600 go nie oszczędzi, ani nowa grafika), a przy okazji można zrobić porządek. Z tego co widzę na APU A6 da się grać w BF3 płynnie 1366x768, ale niewątpliwie sprzedaż tego co masz obecnie dodałaby kilka zł i pozwoliła na więcej. Zacznijmy od tego, że wypadałoby kupić minimum: Brutus 410 + NAXN. Dalej poczekajmy na pomysły innych, ale wątpię by była inna lepsza opcja od APU lub G620 + używana grafika.

Niżej załączam screeny z testu porównującego wydajność HD 5450 i A6-3650 oraz konfigurację w sklepie morele.net

post-165410-0-87469300-1325343936_thumb.jpg

post-165410-0-87215800-1325343956_thumb.jpg

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że obudowy nie ma sensu kupować, przynajmniej teraz. Skoro ma mało kasy to już lepszym wyjściem by było chyba położenie kompa na pająka bez obudowy, lub w starej zdjęcie obydwu boków ;) Co innego zasilacz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam q8300, 5770, 4gb ramu i battlefield 3 na monitorze 19cali działa na maksa, crysis 2 na maksa z directx 11, jak ustawie na ultra z directx 11 to potrafi nieraz przyciąć dlatego wolałem grać na maksymalnych. drt3 też najwyższe, rage tak samo. Także wcale nie uważam że ten procek to takie badziewie, ale nie opłaca sie kupować nowego to pewne. Uważam ze za maks 300zł używke mozna kupić. Do 3.0 spokojnie sie podkręca, ale niestety mam dość słabą obudowe i u mnie na 3.0ghz i boxowym chłodzeniu łapał 75stopni w occt dlatego dałem sobie spokój, w grach natomiast do 70 nawet nie dochodził. I grafe obowiązkowo musiałbyś zmienić coś pokroju 5770 albo gtx 260(ale głośne i piecyk) ew radek hd4850/4870. Oczywiście zasiłka też do wymiany na coś markowego w zależności od grafy. Co do q8300 to do 350zł jest cieżko kupić takze bym sobie odpuścił. Proponuje kupić:

intel pentium g850-318zł

ASRock H61M/U3S3- 260

Enermax NAXN 350W -142

wychodzi 728. sprzedajesz to co masz, kupujesz grafe za około 300zł i masz porządny nowy sprzęt. I nie wiem czy 350w starczy? może lepiej Fortron FSP400-60GHN(85) 400W ?

Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem swego czasu Q8300, może najgorszy nie był ale się teraz po prostu się nie opłaca go kupować, bo poniżej 300zł nie dostanie, a więcej jak ~250zł imo nie jest warty zakupu. Mimo wszystko ma mało cache i niskie taktowanie a nie każdy chce/umie podkręcać, a nawet po OC zbytnio w GTA 4 nie dawał już rady pomimo 4 rdzeni, bo w 800x600 miałem momentami spadki poniżej 20fps :lol:

Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 300zł może jeszcze by był opłacalny zwłaszcza że autor by sporo zaoszczędził na tym. Gta4 to akurat bardzo niedopracowana gra, ale gram na 1360x768, tekstury średnie ze względu na grafe (512mb) reszta na wysokie i suwaki też miałem troche wysunięte ale nie pamiętam dokładnie:) i przeszedłem całe(słabe było ponad rok przechodziłem:)) ale mikroprzycinki tak jakby sie pojawiały. Ciężko ocenić czy to wina procka, jak chodził na 3.0 było tak samo, raczej wina grafiki. Wydaje mi sie że grafika mogłaby być troche lepsza, ale póki nie kupie obudowy porządniejszej, chłodzenia na procesor i go nie podkreće to grafy też nie zmienie. W każdym razie ze swojej strony autorowi polecam ten zestaw który podałem wyżej, jeśli moze 800zł przeznaczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 300zł może jeszcze by był opłacalny zwłaszcza że autor by sporo zaoszczędził na tym. Gta4 to akurat bardzo niedopracowana gra, ale gram na 1360x768

Na i5@4.8ghz i radeonie 6950@6970 tez sie ta gra przycina. Podobno na kartach nvidii dziala lepiej, ale osobiscie nie wierze w to, ze istnieje komputer na ktorym ten bubel moze plynnie dzialac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi