Skocz do zawartości
Mitumolek

Dołączenie drugiego routera do sieci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

morduję się z tym już 3 dzień i nie ma rezultatów, więc proszę o pomoc

dostawca internetu dialog -> potem modem dialogowy -> następnie router D-link dir-300 rozsiewający sieć WiFi

potrzebuję dołączyć drugi router Pentagram Cerberus 6381-0 do sieci WiFi tak żeby do pentagrama były podłączone drukarki siecowe LAN, stojące w innym pomieszczeniu, do pentagram będą również bezprzewodowo podłączone inne komputer także internet przez pentagrama też musi być dostępny

pentagram ma opcję AP, lub AP+WDS, ale nie mogę ustawić tak żeby łączył sie z dir-300,

m ktoś pomysł jak to zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeś zakup roku trzasnął z tym cerberusem. Jak router ma pracować jako AP to nie będzie pracował jako router więc albo łączysz go kablem z D-Linkiem albo ustawiasz jako AP i podpinasz do niego kolejny router.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cerberusa wyciągnąłem z szafy - kiedyś dobrze sie spisywał

ale idea jest taka żeby połączyć w jednej sieci WiFi d-linka i pentagrama,

de link dostarcza sieć i internet a do pentagrama podłączone są drukarki kablem LAN i komputery przez WiFi te które maja kozystać z tych drukarek

z instrukcji wynika iż AP+WDS umożliwia połączenie pentagrama z inną siecią bezprzewodowa i jednocześnie umożliwoa rozsyłanie sygnału dalej, domyślam się że to pozwoli również kozystać z neta - mylę się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widzę że pomocników aż nadmiar :-)

ale udało mi się ustawić pentagrama w opcji CLIENT do którego LAN-em podłączę drukarki,

pentagram widzi już AP w postaci dir-300,

ale jak próbuję połączyć pentagrama z AP to otrzymuję info: "Encryption type mismatch - Niezgodność typów szyfrowania"

może ktoś pomóc jak to ustawić?

Edytowane przez MItumolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie uzyskałem pomocy samemu uporałem się z tematem :-)

opiszę co i jak zrobiłem może komuś się przyda

aby skonfigurować sieć pierwszy router (u mnie D-Link dir-300) musi spełniać swoją podstawową funkcję pobierać po LAN sygnał internetu z modemu i przesyłać go dalej po WiFi,

Drugi router ( u mnie Pentagram Cerberus 6381-0) ustawiamy w trybie AP (accespoint) i konfigurujemy:

- ustawiamy dwa różne IP routerów (jeżeli się pokrywają)

- AP powinien mieć wyłączony serwer DHCP (jeśli jest on włączony na pierwszym routerze)

- użycie tego samego kanału w obu punktach dostępowych (ważna rzecz długo szukałem - na jednym i drugim routerze "chanel" musimy ustawić na identyczne (u mnie nr 1) najczęściej trzeba zrobić to ręcznie bo domyślnie routery mają wybraną opcję automatyczną i zmieniają tą wartość co przerywa połączenia

- wpisanie identycznej nazwy identyfikatora BSSID (SSID) w obu routerach - to nazwa naszej sieci (jak 1 router sieć rozsyła o nazwie np: dir-300, to na drugim musimy też wpisać tą nazwę)

- no i teraz dopisanie adresów MAC, w moim przypadku 1 router miał wyłączoną tą funkcję więc z siecią mógł łączyć się każdy komputer w którym wpisaliśmy hasło do sieci, mogłem oczywiście ustawić tą opcję i wpisać MAC drugiego routera ale musiałbym to zrobić też dla innych komputerów, a to już za dużo zabawy - więc wszystko zostawiłem bez zmian

- w 2 routerze też nie wpisałem adresu MAC 1 routera

- na koniec zmieniłem ustawienia "szyfrowania" z WPA-PSK na WEP w 1 routerze ustanowiłem nowy kod

i te same ustawienia WEP wprowadziłem na 2 routerze

i wszystko zatrybiło komputery będące w sieci WiFi widzą się na wzajem

drukarki podłączone przez LAN do 2 routera są widoczne w sieci i spokojnie może korzystać z nich każdy "komputer"

przy konfiguracji pomocne były strony WIKIPEDI : Kategoria:Sieci bezprzewodowe – Wikipedia, wolna encyklopedia

oraz Wireless Distribution System – Wikipedia, wolna encyklopedia

Edytowane przez MItumolek
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Nawiązując do tematu czy możecie mi opisać jak skonfigurować router d-link g664t.

Chciałbym aby wyglądała sięc tak. Dostawca internetu - modem dialogu - router dlink który rozgłasza internet przez wifi. Mimo tego że router moze pracować jako modem chciałbym aby tylko połączony kablem eth rj45 z modemem dialogu rozgłaszał sieć WIFI. Modem dialogu nadal niech sobie pracuje z niego wychodzi telewizja dialogowska.

Prosze o pomoc,

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi