Mitumolek Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2011 Witam morduję się z tym już 3 dzień i nie ma rezultatów, więc proszę o pomoc dostawca internetu dialog -> potem modem dialogowy -> następnie router D-link dir-300 rozsiewający sieć WiFi potrzebuję dołączyć drugi router Pentagram Cerberus 6381-0 do sieci WiFi tak żeby do pentagrama były podłączone drukarki siecowe LAN, stojące w innym pomieszczeniu, do pentagram będą również bezprzewodowo podłączone inne komputer także internet przez pentagrama też musi być dostępny pentagram ma opcję AP, lub AP+WDS, ale nie mogę ustawić tak żeby łączył sie z dir-300, m ktoś pomysł jak to zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2011 Żeś zakup roku trzasnął z tym cerberusem. Jak router ma pracować jako AP to nie będzie pracował jako router więc albo łączysz go kablem z D-Linkiem albo ustawiasz jako AP i podpinasz do niego kolejny router. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitumolek Opublikowano 31 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2011 cerberusa wyciągnąłem z szafy - kiedyś dobrze sie spisywał ale idea jest taka żeby połączyć w jednej sieci WiFi d-linka i pentagrama, de link dostarcza sieć i internet a do pentagrama podłączone są drukarki kablem LAN i komputery przez WiFi te które maja kozystać z tych drukarek z instrukcji wynika iż AP+WDS umożliwia połączenie pentagrama z inną siecią bezprzewodowa i jednocześnie umożliwoa rozsyłanie sygnału dalej, domyślam się że to pozwoli również kozystać z neta - mylę się? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitumolek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2012 (edytowane) widzę że pomocników aż nadmiar :-) ale udało mi się ustawić pentagrama w opcji CLIENT do którego LAN-em podłączę drukarki, pentagram widzi już AP w postaci dir-300, ale jak próbuję połączyć pentagrama z AP to otrzymuję info: "Encryption type mismatch - Niezgodność typów szyfrowania" może ktoś pomóc jak to ustawić? Edytowane 2 Stycznia 2012 przez MItumolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitumolek Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Skoro nie uzyskałem pomocy samemu uporałem się z tematem :-) opiszę co i jak zrobiłem może komuś się przyda aby skonfigurować sieć pierwszy router (u mnie D-Link dir-300) musi spełniać swoją podstawową funkcję pobierać po LAN sygnał internetu z modemu i przesyłać go dalej po WiFi, Drugi router ( u mnie Pentagram Cerberus 6381-0) ustawiamy w trybie AP (accespoint) i konfigurujemy: - ustawiamy dwa różne IP routerów (jeżeli się pokrywają) - AP powinien mieć wyłączony serwer DHCP (jeśli jest on włączony na pierwszym routerze) - użycie tego samego kanału w obu punktach dostępowych (ważna rzecz długo szukałem - na jednym i drugim routerze "chanel" musimy ustawić na identyczne (u mnie nr 1) najczęściej trzeba zrobić to ręcznie bo domyślnie routery mają wybraną opcję automatyczną i zmieniają tą wartość co przerywa połączenia - wpisanie identycznej nazwy identyfikatora BSSID (SSID) w obu routerach - to nazwa naszej sieci (jak 1 router sieć rozsyła o nazwie np: dir-300, to na drugim musimy też wpisać tą nazwę) - no i teraz dopisanie adresów MAC, w moim przypadku 1 router miał wyłączoną tą funkcję więc z siecią mógł łączyć się każdy komputer w którym wpisaliśmy hasło do sieci, mogłem oczywiście ustawić tą opcję i wpisać MAC drugiego routera ale musiałbym to zrobić też dla innych komputerów, a to już za dużo zabawy - więc wszystko zostawiłem bez zmian - w 2 routerze też nie wpisałem adresu MAC 1 routera - na koniec zmieniłem ustawienia "szyfrowania" z WPA-PSK na WEP w 1 routerze ustanowiłem nowy kod i te same ustawienia WEP wprowadziłem na 2 routerze i wszystko zatrybiło komputery będące w sieci WiFi widzą się na wzajem drukarki podłączone przez LAN do 2 routera są widoczne w sieci i spokojnie może korzystać z nich każdy "komputer" przy konfiguracji pomocne były strony WIKIPEDI : Kategoria:Sieci bezprzewodowe – Wikipedia, wolna encyklopedia oraz Wireless Distribution System – Wikipedia, wolna encyklopedia Edytowane 5 Stycznia 2012 przez MItumolek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomas_2000 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Witajcie, Nawiązując do tematu czy możecie mi opisać jak skonfigurować router d-link g664t. Chciałbym aby wyglądała sięc tak. Dostawca internetu - modem dialogu - router dlink który rozgłasza internet przez wifi. Mimo tego że router moze pracować jako modem chciałbym aby tylko połączony kablem eth rj45 z modemem dialogu rozgłaszał sieć WIFI. Modem dialogu nadal niech sobie pracuje z niego wychodzi telewizja dialogowska. Prosze o pomoc, Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...