Skocz do zawartości
poca

Jednoślady - porady, opinie

Rekomendowane odpowiedzi

1302858[/snapback]

TAKICH RZECZY W ZYCIU NIE KUPUJCIE... TO NIE POWINNO MIEC ZASTOSOWANIA W ROWERZE !!! DOBRZE RADZE :).

A co do korby to Sciagacze istnieja (to bylo inne pytanko)... a taniej to Mlotkiem(wal blisko suportu(oski)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze ściągacz do marketowych też pasuje, po drugie nie używajcie młotka - ja tak kiedyś robiłem i tylko poobijałem korbe... Ze ściągaczem jest problem jak się ma ISIS, bo po sklepach ciężko kupić - ale można taką podkładkę zastosować - ja tak do Octalinka zrobiłem zanim się skapnąłem, że te korby mają zintegrowany ściagacz - ale i tak wole tradycyjny.

Ale zdjęcie korb to pikuś - najlepsze było jak mi w serwisie kasetę za mocno dokręcili - zdjęcie tego graniczyło z cudem...

Ale alu fele do rowera :D widziałem już ten lol ... bał bym się na czymś takim jeździć - nawet na droższych odpowiednikach (które po pare tys kosztują) ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka kierownice do 100 gora 150zl polecacie? polamalem juz niestety 3 kiery: kore, dawno temu zooma, a pare dni temu NS Lil Siste  :mur: wiec potrzebuje czegos naprawde wytrzymalego min. 700mm i grubosc 25,4mm

1290408[/snapback]

polecam titeca ringleadera 7075 albo coś innego z 3 letnią gwarą (sam mam taką i jest zajebista). No ale cena :oops:

chociaz widze ze chcesz kiere do 150zł a titeci ciut drozsze są, brał bym NS Pure albo DaBomba tego CR-mo. ale to za to straśnie ciężkie :mur:

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam titeca ringleadera 7075 albo coś innego z 3 letnią gwarą (sam mam taką i jest zajebista). No ale cena  :oops:

chociaz widze ze chcesz kiere do 150zł a titeci ciut drozsze są, brał bym NS Pure albo DaBomba tego CR-mo. ale to za to straśnie ciężkie  :mur:

1314566[/snapback]

no wlasnie nie ma zlotego srodka :( albo za duza cena, albo przesadna waga :/ jednak mysle ze moze zaryzykuje NS'a :P albo Pointa jak gdzies znajde, bo jak narazie czekam na sezonowe dostawy do sklepow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moja bryka po małym upgrate:

http://dhost.info/varrol/VARROL/main.php?strona=Rower1.jpg

http://dhost.info/varrol/VARROL/main.php?strona=Rower4.jpg

Więcej zdjęć na stronce www.varrol.prv.pl

Wreszcie przyszły nowe boostery - jak narazie nieźle - ściskam klamkę lewą reką, a prawą nie mogę ruszyć kołem, także łąpią pięknie - już się nie mogę doczeokać testów.

Nowe pedały są w drodze - znaczy na razie kasa jest w drodze do mnie :D , a rogi zostają - lubię rogi i nic mnie nie obchodzi, że łąmie to zasady XC :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Varrol co to za opone masz z przodu? Przypomina mi Panaracer Dart z ktorym nie mam szczegolnie dobrych wspomnien, jak ci sie to spisuje? Jak 'trzyma' przy szybkich skretach gdy trzeba sie 'polozyc' z rowerem?

1321272[/snapback]

Masz niezłe oko - faktycznie to Panaracer Dart - przyznam, że nie mam za bardzo do czego porównać - przedtem miałęm jakieś bezfirmowe, albo coś w tym stylu - no i te oponki są oczywiście lepsze.

Na asfalcie zdarzyło mi się kilka razy ok 60km/h jechać i przy tym mocno skręcać i było ok, ale jeżeli jest trochę pachu, albo jakiś żużel czy w ogóle gorsza przyczepność, to nie jest najlepiej - jak pisałem nie mam do czego porównać, więc nie wiem jakby się lepsze opony spisywały. Ale narazie chcę je zetrzeć zanim kupię nowe, bo ważniejsze żeczy mam w planach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sadzicie o rowerach Ranger marki Xeranic ?

Z przodu hamulec tarczowy i amortyzator. Z tylu tarcze.

Przerzutki 3 + 6.

1329958[/snapback]

Mi to super-marketem zalatuje, bo w jakim rowerze dziś produkowanym, oczywiście mowa o pożadnych rowerach, montuje się 6x3 ?

Powiedz ile masz kasy do wydania, i jaki styl jazdy preferujesz to wybierzemy Ci jakiś rower :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.author.pl/

http://www.kellys.pl

http://www.rowerymerida.com.pl/

To są strony dobrych i tanich firm produkujących rowerki.

Napewno sobie coś z ich oferty wybierzesz.

Nie polecam Ci łapać się na okazje typu full wypas, rower dwa amorki, hamulce tarczowe, bo to naprawde śmieci, a nie rowery.

Za 700-800 zł możesz już dostać już naprawde przyzwoity firmowy rower ( sztywniach lub z tylko przednim amorkiem ), ale napewno wytrzyma dużo więcej niż w/w okazja :)

Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz.

Btw. Przejdź się po sklepach rowerowych w twoim mieście i są naprawde bardzo duże przeceny, można dostać ciekawy rower za cenę 20 - 30 % niższą niż producenta. Oczywiście mowa o rowerach z roku 2004.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najtanszy rower nadajacy sie do jazdy to tak za 700-800 zl moze byc (sztywny BEZ AMORTYZATOROW (najwyzej z przednim).

SERIO TANIEJ to zabic sie mozna... mam koelge ktory pracuje nacodzien w rowerowym taim duzym w Zabrzu... ale czasami maja zamowienia od Reala i oni tam jada i w Realu skladaja rowery...

TO WSZYSTKO co tam jest to jedna wielka padaka...

To nie przechodzi zadnych testow.

Serio mowie lepiej dac te kilkaset zlotych ale byc zdrowym niz narazac sie na przykre niespodzianki.

Co0 do wybijania korby mlotkiem to wystarczy ddeseczka i mlotek i walic blisko suportu (tez nie polecam ale gdy trzeba ten jeden raz to sprawdza sie w 99,99%)

a jak korba nie odpadnie to polac cola....

i jezdzic z korba z odkrecona sruba korba sama odpadnie :)

tylko wyzre wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm co do korby: ma ktos pomysl jak odkrecic srubk trzymajaca prawe ramie... jesli jest wyrobiona prawie na okrag :/ moj glupi blad ze kiedys w lato dokrecalem na maxa butem i imbus sie wyslizgnal :mur:

Edytowane przez Powerslave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm co do korby: ma ktos pomysl jak odkrecic srubk trzymajaca prawe ramie... jesli jest wyrobiona prawie na okrag :/ moj glupi blad ze kiedys w lato dokrecalem na maxa butem i imbus sie wyslizgnal :mur:

1333302[/snapback]

Śrubę masz pusta w środku, czy normalną? Zakładam, że normalną - jak masz dremla, czy też małą szlifierkę, to możesz spróbować wyciąć w poprzek - ale tylko w śrubie - w ten sposób będziesz mógł uzyć śrubokrętu płaskiego.

Drugi sposób - wywierć dziurę w śrubie - niedużą i potem użyj końcówek do wiertarki do wykręcania śrub - jak się wkręci porządnie, to użyj jakiegoś klucza - może się uda.

Ale aż mi trudno uwierzyć, że aż tak wyrobiłeś śrube - lepszy klucz powinien dać radę.

Drastyczny sposób, to rozwiercić śrubę aż się rozpadnie, ale support można uszkodzić wtedy - jednak podejżewam, że korba jest droższa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ciekawe sposoby cos sprobuje :) a korba to FSA wiec uszkodzenie jej nie wchodzi w gre, support tez FSA na maszynach, ale za 29zl :D szkoda ze juz nigdzie nie mozna dostac takich porzadnych za taka cene wiec troche tez mi go zal :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ciekawe sposoby cos sprobuje :) a korba to FSA wiec uszkodzenie jej nie wchodzi w gre, support tez FSA na maszynach, ale za 29zl :D szkoda ze juz nigdzie nie mozna dostac takich porzadnych za taka cene wiec troche tez mi go zal  :cry:

1333594[/snapback]

Najlepiej sprobuj przerobic na splski srubokret.

Ile ja Srob do tarczy juz tak musialem robic :)... o ja...:)

Ps. ja w suporcie (Truvativ Team Dh).... mam TAKIE SRUBY ze ich atom nie ruszy :P...

Na Imbus 10mm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam zwykle 6 katne :> tylko ze wytrzymalosc 12.9 (chyba kgm nie pamietam jak te oznaczenia sie czyta :/) a zwykle maja 5.8

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuję butki SPD + pedały - pedąły już wiem, że Shimano PD-M540 - nawet są dedykowane pod XT, więc będą pasować :D , ale z butami jeszcze się zastanawiam - mam do wyboru: Shimano SH-M221 i Shimano SH-M120S - te pierwsze są droższe o 140zł (komplet buty+pedały) ale wydają się być sporo lepsze - opłaca się dopłacić?

Aha - kupuje tu: http://www.cult-bikes.com/ - btw mają znizkę 5% jak się za ponad 1000zł zamawia - jakby ktoś chciał się dołączyć, to jest jeszcze 25zł do zarobienia - a ceny kompletów wydają się nawet tańsze niż na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszecie o sprzęcie to ja napiszę że ostatnio kupiłem sobie GPS'a Garmin eTrex :-) Fajna zabawka, ale działa tylko na dworzu z mało zachmurzonym niebem. Jak padał śnieg to albo miałem dokładność 24 metry albo gubił sygnał. W każdym razie już nigdy się nie zgubię :-) no chyba że wy tylko jeździcie po parku albo dookoła domu :-) Stojąc w środku lasu/pola i do tego w nocy nawet najlepsza mapa nie pomoże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszecie o sprzęcie to ja napiszę że ostatnio kupiłem sobie GPS'a Garmin eTrex :-) Fajna zabawka, ale działa tylko na dworzu z mało zachmurzonym niebem. Jak padał śnieg to albo miałem dokładność 24 metry albo gubił sygnał. W każdym razie już nigdy się nie zgubię :-) no chyba że wy tylko jeździcie po parku albo dookoła domu :-) Stojąc w środku lasu/pola i do tego w nocy nawet najlepsza mapa nie pomoże.

1335670[/snapback]

kurcze, ale zbieg okolicznosci :D do mnie w srode przylecial etrex vista :D gps to naprawde swietne urzadzenie :-) polecam kazdemu kto jezdzi troche wiecej lub chodzi duzo w teren. rozpisywac sie nie bede, ale jakby ktos mial pytania to na PW :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ja osobiscie posuwam na asflacie na crossie, ale kumpel ma chec jazdy w lesie i niekiedy na asflacie ze mna za autobusem :)

Co mu doradzicie do 1200zl. Jak dla mnie troszke malo przydally by sie min. 2 stówki wiecej.... ma to byc cos 'ala XC.

thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak rozkrecic amor RST tani model do 28" ??

ile kosztuja mniej wiecej elastomery do niego?

I czym go smarowac w srodku?

Nt. tego suportu(http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45515204) otrzymalem odpowiedz - "może być - dla kogoś kto jeździ spacerowo i tak wystarczy..."

Czy jezdzac w roku ok. 1500km ten suport wystarczy na 1-2latka?

Do tej poryz robilem na zwyklym oryginalnym suporcie (2 razy zmeinaien lozyska) ok. 3-4tys. km,ale juz luzy lapie, chcialbym zamienic na jakis pakiet, oplaca sie?

Czy z tanszych przerzutek typu ALtus, Acera itp.... ktorys ciagnie megaRange oprocz Tourney'a? Bo cos mi sie wydaje,ze Tourney nie jest "celny"!

Jaki wolnobieg(wielotryb) oplaca sie kupic w cenie ok 70zl (7 przelozen) ?

I jaką korbe do przodu (potrojną, byle jak najwiecej zebow i zeby dlugo wytrzymala i tania) ?

Edytowane przez dayus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do supportu, to możesz poszukać k'nexów - ja na swoim z 1000km przejechałem i nie złapał najmniejszych luzów - w jakimś sklepie też mi polecali - najlepiej trzymaja się pakiety - czyli z niewymiennymi kulkami (ale z doświadczenia wiem, że i tak da się wymienić).

Nie wiem ile zębów ma megarange - jeżeli 34 to Altus i Acera to obsłużą - ale odradzam wszystko poniżesz Acery, w sumie nejalepsze byłoby alivio, ale on ma zdaje się do 30 zębów obsługę... W każdym razie jak miałem altusa, to po pół roku ledwo go można było wyregulować.

Jeżeli z tyłu masz nakręcaną kasetę (a pewnie tak), to w zasadzie wyboru nie masz - musiałbyś zmienić piastę na coś lepszego... Jeżeli masz kasetę nakładaną, to 7 biegowe, to popytaj w sklepach, może będą mieli coś z magazynu - jak np. STX, bo teraz do lepszych modeli już się ich nie robi, ew 8 biegowa i wyjmij jeden tryb (przedostatni), ale nie polecam.

A tania korba to ile wg. ciebie - po 120zł są alivio np. to już jest sensowna klasa osprzętu. Co rozumiesz przez potrójna - mocowanie w 3 miejscach do zębatek? Ja osobiście widziałem tylko z mocowaniem na 4...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi