Skocz do zawartości
poca

Jednoślady - porady, opinie

Rekomendowane odpowiedzi

te wszystkie meridy, authory gianty to miedzy bajki mozna wsadzic;]

dla mnie to zadna jakosc

1418750[/snapback]

bez przesady, większość może i tak, ale na pewno nie wszystkie, to że te wszystkie firmy to masówka to nie oznacza że nie ma zaawansowanych giantów czy merid.

A dla twojej wiadomości terki są produkowane w tej samej fabryce co gianty, wiec to jest ta sama masówka i ten sam shit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez przesady, większość może i tak, ale na pewno nie wszystkie, to że te wszystkie firmy to masówka to nie oznacza że nie ma zaawansowanych giantów czy merid.

A dla twojej wiadomości terki są produkowane w tej samej fabryce co gianty, wiec to jest ta sama masówka i ten sam shit.

1418786[/snapback]

Nie twierdze ze Gianty nie sa zaawansowane, chociaz raczej 'przypadkiem' np. dzieki kradziezy patentow - system zawieszenia NRS to system czterozawiasowy Specialized'a (Horst Leitner 4-bar linkage) z kilkoma kosmetycznymi zmianami, nie wiem czy wiecie ale na poczatku Gianty NRS mialy absolutny zakaz dystrybucji w USA wlasnie z powodu kradziezy praw patentowych. Giant jako bardzo duza firma zwalczyla i te 'trudnosc' ale fakt pozostal faktem.

Widzialem rame gianta (full zreszta) z 97roku z serii ATX ktora miala nie w osi zrobione gwinty w mufie supportu, a jeden z nich dodatkowo byl bardzo plytki - wkrecenie pakietu bylo niemozliwe.

Jeden z moich kumpli wymienil 3 topowe hardtaile ATX w 2 sezony zanim nie poszedl po rozum do glowy i kupil solidna rame, w glowie sie nie miesci co serwis Gianta wyrabial zeby tylko nie uznac gwarancji, zreszta w jednym przypadku dostal odpowiedz ze pekniecie ramy jest nieszkodliwe i ma jezdzic nadal...

Giant ma oczywiscie i sukcesy na koncie, ale napewno nie jest wart zeby go stawiac tak wysoko jak sami chcieliby sie widziec.

To tylko jeden z wielu tajwanskich producentow, taki FIAT lub Daewoo branzy rowerowej, Punto i Lanos tez maja po 4 kolka ale jednak to nie to samo co Mercedes czy Aston Martin.

Edytowane przez S_Works

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam CC-FL i tez tak musze smarowac, a ponoc jest zalecane co 30km smarowac:(

Teraz sprobuje nasmarowac olejem do smarowania lancuchow z pil motorowych - VEXOl 1l @ 7,50zl - zobaczymy jak bedzie ,ponoc chwalone :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze pytanie na temat tych obcisłych spodenek. Przez ten długi weekend (oprócz pon) wykręciłem około 240km. Mój tyłek jest w makabrycznym stanie. Jeżdżę w spodenkach jeansowych. Dziś to już ledwo co siedziałem, szczypało jak cholera. Czy takie spodenki z wkładką zapobiegają takim sytuacjom i czy jest sens to kupować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze pytanie na temat tych obcisłych spodenek. Przez ten długi weekend (oprócz pon) wykręciłem około 240km. Mój tyłek jest w makabrycznym stanie. Jeżdżę w spodenkach jeansowych. Dziś to już ledwo co siedziałem, szczypało jak cholera. Czy takie spodenki z wkładką zapobiegają takim sytuacjom i czy jest sens to kupować?

1424936[/snapback]

ja kupilem na allegro nowe z kartkami (Lycra) z pampersem(jak to sie pisze?) i jest czad!! Duzo lepiej sie jezdzi.

Pozatym lepiej jezdzic w dodatkowej bieliznie czy bez?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupilem na allegro nowe z kartkami (Lycra) z pampersem(jak to sie pisze?) i jest czad!! Duzo lepiej sie jezdzi.

Pozatym lepiej jezdzic w dodatkowej bieliznie czy bez?

1425077[/snapback]

Oczywiscie, ze bez...

Wtedy kolarki z pampersem spelniaja swoje zadanie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadszedł wreszcie czas na zmianę maszyny, rower ma mi głównie służyć do xc, od czasu do czasu do enduro. Po dość długich poszukiwaniach, wybór zacieśnił sie do dwóch rowerów. I tu jest problem co lepiej wziąć GT avalanche 1.0 Disc albo Author Versus ,a może Gianta Rainiera i wywalić tarczówki avida z tyłu by taniej było, ewentualnie może jeszcze coś innego do 3,2k zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO GT Avalanche bedzie najlepszym wyborem, pamietaj ze przy kupowaniu GT ze wzgledu na TTT trzeba bardzo ostroznie dobierac rozmiar ramy.

Giant dla mnie nie istnieje jako marka, a Author jest niezly ale zdecydowanie wole ramy amerykanskich producentow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TTT, czyli Triple Triangle, jeśli się nie mylę, mam 186cm więc będe brał jak coś L size, czyli 20cali, ale jeszcze tu i tam popytam bo nie jestem pewien czy będę miał możliwość przysiąść sie do roweru.

Znalazłem jeszcze Orbee Satellite, eh pięknie wygląda, szkoda tylko że osprzęt nie adekwatny do ceny.

Co do ram amerykańskich producentów, to co z tego skoro są robienie w tej samej fabryce, wiadomo gdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TTT, czyli Triple Triangle, jeśli się nie mylę, mam 186cm więc będe brał jak coś L size, czyli 20cali, ale jeszcze tu i tam popytam bo nie jestem pewien czy będę miał możliwość przysiąść sie do roweru.

1447359[/snapback]

Na 99% to bedzie za duza rama, nawet jesli teraz wyda ci sie dobra to wspomnisz moje slowa jak bedziesz w gorach i przyjdzie ci pokonywac strome techniczne zjazdy.

Mam 185cm i mialem kiedys rame 19,5" Marin na ktorej pokonywanie takich zjazdow nie nalezalo do przyjemnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak wygląda moja maszyna Dołączona grafika :]]] ukończona prawie w 100% bo jeszcze napinacz by się przydał i ham tarczowy na tył [blackbox] Dołączona grafikaDołączona grafika

szkoda tylko że wczoraj poszedł mi bębenek w piaście i se nie pojeżdże w najbliższym czasie :[ Dołączona grafika eeeh, a taka fajna pogoda jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam taki problem :D chcialbym sobie kupic rower do max 1500-1600zl

bedzie on uzywany glownie do jazdy po miescie oraz moze lasy jakies zjazdy, doly :D na dana chwile to kupilbym ten rower (blisko sklep firmowy)

http://www.mkbike.superhost.pl/sklep/produ...products_id=479

jednak nie wiem czy w tym przedziale cenowym bedzie to najlepszy wybor :D plz o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 99% to bedzie za duza rama, nawet jesli teraz wyda ci sie dobra to wspomnisz moje slowa jak bedziesz w gorach i przyjdzie ci pokonywac strome techniczne zjazdy.

Mam 185cm i mialem kiedys rame 19,5" Marin na ktorej pokonywanie takich zjazdow nie nalezalo do przyjemnosci.

1447485[/snapback]

Wiesz według GT L ,czyli 19-20 cali jest na wzrost 178-188, ale ile w tym prawdy to nie wiem. Jeśli nie brać 20' to mniejsza będzie dopiero M czyli 17,5'-18' , więc trochę mała i mimo to że będzie zwrotna to wyprawy 100+ km na takiej ramce będą mniej przyjemniejsze niz na 20'. Do tego sobie trochę poczytałem, niektórzy piszą że M to jest naprawdę 19' ,a niektórzy że L to 19'-20' i wes bądź tu mądry. W sumie zależy to trochę od roczniku ramy, w 05 jest znowu zmieniona geometria, więc tez nie wiem jak jest naprawdę.

A i jeszcze sie zapytam dlaczego ze wzglądu na potrójny trójkąt, trzeba ostrożnie dobierać rozmiar?

??????? to jest cross, więc do miasta jak najbardziej, ale na jakieś zjazdy podjazdy to nie bardzo, jak byś się zdecydował na MTB to polecam http://allegro.pl/show_item.php?item=51352840

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

??????? to jest cross, więc do miasta jak najbardziej, ale na jakieś zjazdy podjazdy to nie bardzo, jak byś się zdecydował na MTB to polecam 1448059[/snapback]

czyli jako crossa to ten gary fisher moze byc ? (czy lepiej Aruthora polecanego wyzej) a jakbym sie zdecydowal na MTB to jest cos godnego polecenia w tej cenie ? :D ( ta merida niestety za mala mam 185 a zostaly tylko 18 i tak pozatym to wolalbym cos nie z allegro :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i jeszcze sie zapytam dlaczego ze wzglądu na potrójny trójkąt, trzeba ostrożnie dobierać rozmiar?

1448059[/snapback]

Ze wzgledu na na TTT ramy GT maja dosc specyficzna geometrie bardziej zblizona do klasycznej niz do popularnych "racing'owych" ram o agresywnym sloppingu, jesli masz zamiar uzywac roweru do dlugich wycieczek w raczej plaskim terenie to rama 20" jest OK, ja dobieram sobie komponenty pod katem eksploracji gorskich szlakow

Edytowane przez S_Works

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... to powiedzcie mi.. co sadzicie o tym wheeler? :) http://www.mkbike.superhost.pl/sklep/produ...&products_id=28 przymierzam sie za kupno max czegos za 1300 zeta :) mialem dlugo na oku unibike evo.. jednak ma on w sobie to "cos" co mi sie nie podoba :P pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie dwóch rowerów:

-Merida Cross 5100 SX

-Merida Cross 5300 SX

Nie wiem który mam wybrać 5100 SX kosztuje 899zł a 5300 SX 999 zł.Czy moglibyście mi doradzić?Najbardziej interesuje mnie osprzęt 5100 SX ma w większości osprzęt Shimano Tourney a 5300 SX ma tylko przednią przeżutkę Shimnao Tourney a reszta jest Sram ESP 3.0 i właśnie chodzi mi o firmę SRAM czy ten osprzęt jest lepszy od Shimano Tourney?Aha i też mam pytanie odnośnie tych części PRO MAX ALLOY i JOY TECH ALLOY czy one są dobre?

Tym rowerem nie będę jeżdził wyczynowo to ma być taki rower do jazdy po ulicy a czasami na polne drogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam chcę sobie kupić rowerek a że mam na prawde mało kasy to jade po najmniejszej linii oporu ... ten jest znośny? 1457850[/snapback]

lepszego za te pieniadze chyba nie kupisz :) chyba ze uzbierasz jeszcze z 900 zeta :P :)

Mam pytanie odnośnie dwóch rowerów:

-Merida Cross 5100 SX

-Merida Cross 5300 SX

Nie wiem który mam wybrać 5100 SX kosztuje 899zł a 5300 SX 999 zł.Czy moglibyście mi doradzić?Najbardziej interesuje mnie osprzęt 5100 SX ma w większości osprzęt Shimano Tourney a 5300 SX ma tylko przednią przeżutkę Shimnao Tourney a reszta jest Sram ESP 3.0 i właśnie chodzi mi o firmę SRAM czy ten osprzęt jest lepszy od Shimano Tourney?Aha i też mam pytanie odnośnie tych części PRO MAX ALLOY i JOY TECH ALLOY czy one są dobre?

Tym rowerem nie będę jeżdził wyczynowo to ma być taki rower do jazdy po ulicy a czasami na polne drogi.

hmmm a nie zastanawiales sie nad gt aggressorem?:) takze jest na shimano tourney lecz posiada zintegrowane stery :) ten gt kosztuje w tej chwili 1000 zl :) a moim zdaniem nic lepszego nie znajdziesz za ta kase :)

p.s. widze ze nikt za bardoz na moj post nie odpisal :P no trudno... :P

Edytowane przez Neo_x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... to powiedzcie mi.. co sadzicie o tym wheeler? :) 1449034[/snapback]

hmmm ja proponuje ci poszukac w roznych sklepach promocji albo czegos podobnego mi sie udalo kupic za 1200zl Kona mountain fire z zeszlego sezonu (jakby przelozyc na ten sezon to ma z tego co patrzylem identyczny osprzet rame amor co Kona Hananna)

update kupowalem w sklepie ski team

Edytowane przez ???????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... to powiedzcie mi.. co sadzicie o tym wheeler? :) 1449034[/snapback]

wszystko tylko nie RST :D no chyba ze chcesz oslepnac :P

za taka kase juz zloz sobie cos sam na jakze popolarnym dragu i powinienes lepiej na tym wyjsc...

przynajmniej ja bym sie staral cos zlozyc a wiem ze za taka kase jest to jak najbardziej mozliwe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale do czego ten rower ma ci służyć, piszesz że podobał ci sie unibike evo który jest przeznaczony do xc, później dajesz linka do który weelera który jest do dualu. A co do amora to w tej cenie jak nie RST to suntour zostaje, ale to mniejsze zło, tak bym powiedział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z Was zna firmę i jej stronę WWW ze zdjęciami, która produkuje rowery dla kobiet w kolorze różowym? :) Wiem, tandetny kolor, ale...

Jedyne różowe rowery jakie widziałem, to były małe rowerki dla dzieci, albo Magny z USA.

Jeśli ktoś zna adres WWW takiej firmy, niech da znać.

Z góry dzięki, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi