Skocz do zawartości
Whiskas

Pojemność dysku C

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym się was zapytać, dlaczego na dysku C, który ma prawie 100Gb miejsca zostało tylko ok 200Mb wolnego, a po przeskanowaniu wszystkich folderów wewnątrz tego dysku widzi mi tylko prawie 40 Gb zajętego. Rozumiem że mogą być jakieś pliki tymczasowe, które zajmują x miejsca, ale kurde, nie wydaje mi się żeby zajmowały aż 60 Gb! Szukałem ukrytych plików, skanowałem w poszukiwaniu wirusów i nic z tego nie wyszło. Macie jakieś pomysły jak ten problem rozwiązać poza formatem dysku? Mam wiele dokumentów na tym kompie i nie chce dysku formatować bo mi to zajmie kilka ładnych dni na doprowadzenie do porządku takiego jaki był, więc szukam innej opcji niż format. Można prosić o pomoc?

Kilka screenów:

post-173734-0-87161700-1325428925_thumb.jpg

post-173734-0-03931900-1325428932_thumb.jpg

post-173734-0-74949500-1325428938_thumb.jpg

Edytowane przez Whiskas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Przenieś pulpit, moje dokumenty, moje obrazy, moja muzyka, pobrane itd. na inny dysk:

Dołączona grafika

2. Wejdź w Start Menu\Programs\Accessories\System Tools i uruchom Disk Cleanup zaznacz wszystko i daj OK.

3. Następnie wejdź w C:\Windows\Temp i usuń wszystko- znajdują się tam pliki tymczasowe.

4. Jeżeli masz dużą ilość pamięci RAM to zmniejsz rozmiar pliku stronicowania lub go całkowicie wyłącz:

Dołączona grafika

5. Zmniejsz rozmiar plików dla usługi "przywracanie systemu":

Dołączona grafika

6. Jeżeli nie korzystamy z hibernacji to możemy ją wyłączyć zyskamy przez to nawet do kilku GB wolnego miejsca:

- Start wpisujemy CMD

- w wierszu poleceń wklepujemy polecenie powercfg -h off (aby włączyć hibernację wpisujemy komendę powercfg -h on) i zatwierdzamy enterem.

Chciałbym się was zapytać, dlaczego na dysku C, który ma prawie 100Gb miejsca zostało tylko ok 200Mb wolnego, a po przeskanowaniu wszystkich folderów wewnątrz tego dysku widzi mi tylko prawie 40 Gb zajętego

Domyślnie Windows ukrywa pliki systemowe aby je wyświetlić odznacz:

Dołączona grafika

Powinno pomóc.

Edytowane przez KoVol
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi