Khallister Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2012 Witam wszystkich Mam ostatnio w planach kupno nowego komputera, mianowicie złożenie własnego zestawu i dla tego zwracam się do was z prośbą o opinie na temat tego co udało mi się do tej pory znaleźć AMD Phenom II X4 955 Quad Core 3,2Ghz ASROCK 870iCafe R2.0 Corsair DDR3 2x 4GB 1600MHz CL9 Vengeance Blue MSI Radeon HD6950 2048MB 256bit Twin Frozr III OC Dysk WD10EARS 1TB SATA II (Z aktualnego PC) OCZ StealthXStream 2 600W SLI Active PFC 80Plus Obudowa I-Box LION 607b Zestaw dobierałem sam więc możliwe są nieścisłości z dopasowaniem poszczególnych elementów więc proszę o poprawkę, jeżeli macie swoje opinie proszę bardzo. Oczywiście zestaw ma być do gry w nowinki jak BF3 czy MW3 (jak się wszystko zgadza to myślę że powinno chodzić jak trzeba) Czekam na wasze opinie, piszcie czy to w ogóle jest warte 2500 zł (mniej więcej tyle za to wychodzi). / Szczęśliwego nowego roku dla wszystkich ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2012 1. Obudowa to nieśmieszny żart 2. Bez cen nie ma czego oceniać i sugerować 3. W większości sklepów ten 6950 jest znacznie droższy od 560Ti, a nie wiele wydajniejszy w związku z czym proponuję kupno LGA1155 i tańszej karty. Poza tym bez cen można jedynie zjechać obudowę :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khallister Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2012 1. Obudowa to nieśmieszny żart 2. Bez cen nie ma czego oceniać i sugerować 3. W większości sklepów ten 6950 jest znacznie droższy od 560Ti, a nie wiele wydajniejszy w związku z czym proponuję kupno LGA1155 i tańszej karty. Poza tym bez cen można jedynie zjechać obudowę :P 1. Jeśli można, podasz coś godnego uwagi skoro ta jest zła? :) (Najlepiej do 200 zł) 2. Procesor 490 Płyta 290 Pamięć 180 Grafika 1100 Zasilacz 265 No i ta marna obudowa 113 Ceny z Ceneo.pl więc mogą sie wachać 3. MSI NVIDIA GF 560 GTX-TI, 2GB GDDR5 będzie lepsza (na tą chwile kosztuje 998 zł)? Co do płyty - LGA1155 jest pod intela, a ja wole AMD więc jak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitumolek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2012 jak wolisz AMD to nie ma tematu, ale jak chcesz kupić 200% mocniejszy zestaw to proponuję: ASRock P67 PRO3 B3 - 378 i5 2500K - 859 zł Goodram DDR3 4096MB 1333MHz CL9.0 - 74 Gigabyte GeForce GTX 560 OC 1GB DDR5 - 688 Fortron HE-500 - 205 Dysk - używka z allegro na SATA II - 150 ? SilentiumPC Brutus 310 - 115 razem: 2469 zł ceny z agito.pl Ewentualna rozbudowa w przyszłości: Gigabyte GeForce GTX 560 Ti OC - 991 SilentiumPC Fera - 115 CRUCIAL SSD m4 - 64 GB - 480 zł Goodram DDR3 4096MB 1333MHz CL9.0 - 74 Osobiście proponowałby od razu dołożyć do 560 Ti i będzie to bardzo mocny zestaw już teraz za jakiś czas chłodziwo + maksymalne podkręcnie proca, potem SSD i ram i będzie super sprzęt nawiasem mówiąc ten zestaw co podałeś na początku to średnia półka wydajności i3-2120 będzie wydajniejsze od P955 i wielka prośba poczytaj wątki z pierwszej strony przynajmniej 3 są na identyczny temat w tym samym przedziale cenowym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2012 @Mltumolek Brednie jakieś. Podany przez Ciebie zestaw będzie znacznie mniej wydajny od tego opartego o Phenoma. Procesor pokaże moc w trudnych momentach, ale to tylko podniesie minimalny FPS, a grafiki 3 segmenty niżej nie podgonisz. GTX560 do HD6950 ma daleko także raczej -20% a nie +200 :unsure: Autorowi proponuję wybrać sklep, bo chyba nie planuje kupować każdej części w innym i dopiero można składać coś. Inaczej polecę X - ups nie ma w danym sklepie, polece Y - ups w tym sklepie jest idiotycznie drogi itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2012 Co z nagrywarką DVD? Ją też należy doliczyć do zestawu, czy może masz starą z poprzedniego komputera (na SATA oczywiście) i planujesz są narazie zostawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2012 W sieci są informacje, że MSI 870-C45 ma gorące mosfety przy 955, 960T na tej płycie może sekcję podgrzać jeszcze bardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khallister Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2012 Widocznie największy problem stanowi płyta główna.. Ten ASRock co podałem się nie nadaje? / Nagrywarke mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2012 Asrock ma radiator na sekcji zasilania, może będzie lepszy pod tym względem. O tym Asrocku jest mało informacji, MSI była swego czasu dość popularną płytą, wtedy częściej przewijają się informacje w sieci, w tym negatywne. Sam brałbym ASRocka jeśli byłbym skazany na P II 955. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 1. Jeśli można, podasz coś godnego uwagi skoro ta jest zła? :) (Najlepiej do 200 złChociażby SilentiumPC Brutus 410, Cooler Master Elite 430 lub SilentiumPC Pilum 400 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zalman Z9 Plus jeszcze jest i kilka innych jak NZXT Source 210 i Elite. Każda ma jakieś zalety i nawet jeśli pokierujesz się wyglądem to i tak każda z podanych będzie lepsza od I-BOXa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khallister Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 Trochę się zastanowiłem nad zestawem i wprowadziłem małe zmiany ^^ na chwilę obecną wygląda to tak: ASRock 870 Extreme3 300zł (Poczytałem wątek o płytach głównych i myślę, że ta nie będzie najgorsza) Kingston DDR3 8GB PC1600 2x4GB CL9 160zł (Myślę, że wezmę Kingstony - dla większości bardziej zaufana firma, oczywiście możecie wyrazić własną opinię) AMD Phenom II X4 955 Quad Core 3,2Ghz S-AM3 BOX 490zł MSI Radeon HD6950 2048MB 256bit Twin Frozr III OC 1100zł OCZ StealthXStream 2 600W SLI Active PFC 80Plus 265zł Cooler Master Elite 430 146zł (Raczej ta obudowa będzie spełniała moje wymagania) Ze względu na płytę głowną będę zmuszony zakupić nagrywarkę pod SATA, tak więc jeżeli wszystko wyżej jest w porządku to możecie coś zaproponować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zestaw jest ok. Masz świadomość tego, że zestaw ten nie będzie podlegał żadnej rozbudowie w przyszłości? Proponowałbym mimo wszystko i3 2100. Do tego w okolicach 350-390zł dostaniesz płytę na P67. Możesz w przyszłości wymienić cpu na dużo wydajniejszy i5 2500k. Na dzisiaj dokładasz mniej niż 100zł, masz taką samą wydajność jak na Phenomie (raz minimalnie niższą, raz wyższą) ale zachowujesz możliwość upgradu. Jak doliczyć, że w ciągu miesiąca do Phenoma będziesz dokupował chłodzenia za 130zł to i3 wychodzi taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khallister Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 Myślę, że zostanę przy tym co jest. W tym przypadku raczej rozbudowa nie będzie konieczna przez długi czas. Zostaje kwestia nagrywarki ale przy tym nie będzie raczej sporego zastanawiania się... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 W tym przypadku raczej rozbudowa nie będzie konieczna przez długi czas. Ja też chcę być takim optymistą ;) Kupujesz trzyletni procesor i wierzysz, że wystarczy na długo. Mocna karta graficzna wskazuje, że komputer składany z myślą o grach. Do tego w chwili gdy procesory konkurencji miażdżą tego Heńka, konkurencja zapowiada już następcę Sandy Bridge. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...