L3X-T3R Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2012 Witam, mam duzy problem z kartą gigabyte hd4850, problem pojawił się od miesiąca. Gry zaczeły się zawieszać, często pojawiał się blue screen, komputer ma problemy z odpaleniem filmów hd (zawiesza sie i resetuje). Nie pomogły aktualizacje sterowników, nawet zamiana na starsze stery. Probowałem na obu systemach na XP i 7 jest to samo. Temperatura karty w stanie "spoczynku" to 66 stopni. Nie odpala się centrum catalysta, wywala błąd że program przestał działać. Probowałem odpalić 3d marka i wywala błąd: "Workload Single init returned error message: File: device_resources.cpp Line: 213 Function: class eva::com_ptr<struct ID3D11VertexShader> __cdecl eva::d3d11::device_resources::create_vertex_shader(const void *,unsigned __int64,struct ID3D11ClassLinkage *) const Expression: m_device.native()->CreateVertexShader( shader_bytecode, bytes, linkage, result.receive()): DX11 call failed. An invalid parameter was passed to the returning function E_INVALIDARG: ID3D11Device::CreateVertexShader: " Po odpaleniu filmiku na yt, film robi się zielony i pojawia się błąd: "sterownik ekranu przestał odpowiadać". Specyfikacja moja sprzętowa: MSI 870-C45 Athlon II X3 440 DDRAM 3 2x2GB Patriot Ati HD4850 Gigabyte Fortron FSP400-60GHN Uszkodzenie karty czy może coś w systemie? Dodam, że formatowałem dysk dla pewności i instalowałem na nowo 7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2012 Jeśli karta ma 66 stopni w spoczynku to jest to zdecydowanie za dużo. Jeśli formatowałeś dysk, próbowałeś różnych wersji sterowników, a problem wciąż występuję to niestety karta jest najprawdopodobniej uszkodzona. Możesz spróbować oczyścić kartę z kurzu ale wątpię aby jej to jeszcze pomogło. Na przyszłość pamiętaj, że przynajmniej raz na 3 miesiące warto przeczyścić komputer z kurzu i monitorować temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L3X-T3R Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2012 jeżeli chodzi o kondycje wewnątrz to jest czyściutki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2012 Rozumiem, że Athlona nie odblokowywałeś. Spróbuj pracy na pojedynczych kościach ram (przez jakiś czas jedna, następnie druga), wykluczysz ewentualne robienie Cię w balona przez ram. Pamięci mają ustawione wymagane napięcie rozumiem. Rozebrać kartę, przesmarować nową pastą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L3X-T3R Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 (edytowane) A rzeczywiście o napięciach ew. resecie biosu nie pomyślałem. Wiesz karta jest jeszcze na gwarancji więc nie chciałbym ingerować fizycznie (o ile w ogóle gwarancja obejmie usterkę). Żadnych napięć nie ustawiałem, wszystko wg default biosu. 4 rdzeń nie odblokowany. Edytowane 4 Stycznia 2012 przez L3X-T3R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 W takim razie najlepiej sprawdzić kartę w innym komputerze. Jeśli będzie ten sam problem - wysyłać kartę na gwarancję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yghern Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 to na pewno nie jest bezpośrednia wina temperatury karty, 4850 na boxowym chłodzeniu u mnie potrafiło trzymać 75-80 w idlu, dopiero po założeniu accelero spadło do 40, ale accelero to zupełnie inna bajka jest moje 4850 trzyma już grubo 3 albo 4 lata, artefakty dopiero miesiąc temu zaczęły się pojawiać :P na moje oko elektronika (sekcja zasilania? jest g@wnianie chłodzona...) -> na gwarancję, póki jeszcze masz, może Ci wymienią na 5750 ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...