Skocz do zawartości
L3X-T3R

Hd4850 - duży problem! Zawiesza gry, youtube, filmy...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam duzy problem z kartą gigabyte hd4850, problem pojawił się od miesiąca. Gry zaczeły się zawieszać, często pojawiał się blue screen, komputer ma problemy z odpaleniem filmów hd (zawiesza sie i resetuje). Nie pomogły aktualizacje sterowników, nawet zamiana na starsze stery. Probowałem na obu systemach na XP i 7 jest to samo. Temperatura karty w stanie "spoczynku" to 66 stopni. Nie odpala się centrum catalysta, wywala błąd że program przestał działać. Probowałem odpalić 3d marka i wywala błąd:

"Workload Single init returned error message: File: device_resources.cpp

Line: 213

Function: class eva::com_ptr<struct ID3D11VertexShader> __cdecl eva::d3d11::device_resources::create_vertex_shader(const void *,unsigned __int64,struct ID3D11ClassLinkage *) const

Expression: m_device.native()->CreateVertexShader( shader_bytecode, bytes, linkage, result.receive()): DX11 call failed.

An invalid parameter was passed to the returning function

E_INVALIDARG: ID3D11Device::CreateVertexShader: "

Po odpaleniu filmiku na yt, film robi się zielony i pojawia się błąd: "sterownik ekranu przestał odpowiadać".

Specyfikacja moja sprzętowa:

MSI 870-C45

Athlon II X3 440

DDRAM 3 2x2GB Patriot

Ati HD4850 Gigabyte

Fortron FSP400-60GHN

Uszkodzenie karty czy może coś w systemie? Dodam, że formatowałem dysk dla pewności i instalowałem na nowo 7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli karta ma 66 stopni w spoczynku to jest to zdecydowanie za dużo. Jeśli formatowałeś dysk, próbowałeś różnych wersji sterowników, a problem wciąż występuję to niestety karta jest najprawdopodobniej uszkodzona. Możesz spróbować oczyścić kartę z kurzu ale wątpię aby jej to jeszcze pomogło. Na przyszłość pamiętaj, że przynajmniej raz na 3 miesiące warto przeczyścić komputer z kurzu i monitorować temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że Athlona nie odblokowywałeś.

Spróbuj pracy na pojedynczych kościach ram (przez jakiś czas jedna, następnie druga), wykluczysz ewentualne robienie Cię w balona przez ram. Pamięci mają ustawione wymagane napięcie rozumiem.

Rozebrać kartę, przesmarować nową pastą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A rzeczywiście o napięciach ew. resecie biosu nie pomyślałem. Wiesz karta jest jeszcze na gwarancji więc nie chciałbym ingerować fizycznie (o ile w ogóle gwarancja obejmie usterkę).

Żadnych napięć nie ustawiałem, wszystko wg default biosu.

4 rdzeń nie odblokowany.

Edytowane przez L3X-T3R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to na pewno nie jest bezpośrednia wina temperatury karty, 4850 na boxowym chłodzeniu u mnie potrafiło trzymać 75-80 w idlu, dopiero po założeniu accelero spadło do 40, ale accelero to zupełnie inna bajka jest

moje 4850 trzyma już grubo 3 albo 4 lata, artefakty dopiero miesiąc temu zaczęły się pojawiać :P

na moje oko elektronika (sekcja zasilania? jest g@wnianie chłodzona...) -> na gwarancję, póki jeszcze masz, może Ci wymienią na 5750 ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi