Skocz do zawartości
maklo99

Prosba o pomoc w modernizacji kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem tu nowy.

Mój obecny sprzęt to:

Intel Pentium Mobile 1,8 @ 2,2 (juz chyba sie konczy bo na 2,6 nie chce chodzic, a byly czasy ze chodzil nawet na 2,9 GHZ)

4x256 mb ram Twinmos ddr 400

Abit IS7-E

2 dyski Samsung HD502HJ 500 GB

Nagrywarka DVD Samsung SH182M

Zasilacz MC 350 Atx 2.0 PFC

Palit 7300GT 256 ddr 3 AGP

Chce przesiasc sie na socket 1155 i prosilbym o doradzenie w kwestii doboru części

Mysle nad tym:

Płyta:

ASUS P8H61-M LE R3 - Podzespoły / Płyty główne / Płyty główne dla Intel LGA 1155 - Sklep komputerowy BIT computer - nieprzerwanie od 1991 roku

procesor:

Intel Celeron G530 2,4GHz BOX BX80623G530 - Podzespoły / Procesory Intel / Procesory Intel i5/i7 LGA 1155 - Sklep komputerowy BIT computer - nieprzerwanie od 1991 roku

ram:

Kingston 8GB (2*4GB) 1600MHz CL9 KHX1600C9D3X2K2/8GX - Podzespoły / Pamięci / Pamięci DDR3 - Sklep komputerowy BIT computer - nieprzerwanie od 1991 roku

Jeszcze jakas nagrywarke bede potrzebowal bo moja obecna sie juz powoli konczy, a poza tym nie bede mial zlacza IDE. Co polecacie, slyszalem ze LiteonIhas124 jest dobry, tylko ze podobno litki sa glosne.

Myslalem bardziej nad ta:

Samsung SH-S222AB SATA Black - Podzespoły / Nagrywarki DVD / Nagrywarki DVD SATA - Sklep komputerowy BIT computer - nieprzerwanie od 1991 roku

ktora bedzie lepsza ?

No i pytanko w sprawie procka, jest duza roznica miedzy g530 a g620 ? Celeronek berdziej okrojony czy tylko sie roznia zegarami ?

Zasilacz wytrzyma ? Ma na pewno 350 Watow, tylko nie wiem czy ten zestaw nie bedzie wiecej bral ?

Edytowane przez maklo99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafiki nie zmieniasz ? jak nie to powinno Ci starczy 350w...

BTW 8 GB ramu to raczej za duzo do tej konfiguracji.

Chodziło mi o to że nie potrzebnie tyle ramu chce kupić, i tak tego nie wykorzysta a zaoszczędzone pieniądze może do czegoś innego dołozyć -_-

Edytowane przez marcinq123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klaus a powiedz oplaca sie doplacic do g620, jakies 70 zl, duzo wyzsza wydajnosc ? Czy te procki sie roznia duzo miedzy soba, zawsze celeron w stosunku do pentium byl bardziej okrojony, wiec nie wiem jak to jest teraz ? Ramy rozumiem bede musial ustawic na 1033 Mhz bo wiecej te procki nie pociagna co nie ? Jak z ta nagrywarka, Lite on czy Samsung ?

A i jeszcze jedno pytanko, czy ta karta zintegrowana Intel hd2000 jest lepsza od mojego palita 7300GT, bo chcialbym chociazby przejsc Tomb Raider Underworld, na obecnej konfiguracji to niemozliwe, za slaby procesor.

Edytowane przez maklo99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam stoję z takim dylematem, ale wydaje mi się, że jednak warto dołożyć do G620, zawsze to Pentium, Celerona będzie raczej ciężej sprzedać w przyszłości.

Wysłano z HTC Wildfire S A510e z użyciem Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Naucz się obsługiwać forum, w tym czytać PM

2. Moim zdaniem nie warto dokładać.

3. Co do Tomb Raider Underworld, nie wiem ale będzie ciężko. HD2000 to tylko lepszy wyświetlacz pulpitu.

Edit.

Co do nagrywarki, sam mam Samsunga SH-S223C. Większość nagrywarek trzyma ten sam poziom, niestety nie najwyższy. Są warte tyle kosztują. Mój stary NEC działał przez 4 lata chyba, póżniej miałem jakiegoś Liteona, chyba mniej niż rok. Samsung działa ale prawie nic już nie nagrywam. Dawniej fascynaci modowali firmware, dzisiaj nikt już nie przykłada serca do tego urządzenia.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi