Gość glasser Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 Witam, chciałem prosić o poradę i pomoc przy podkręcaniu proca PII X4 945 do 3,6 GHz, o ile to możliwe. Uprzedzam, chodzi mi o bezpieczne OC, bez podnoszenia napięcia Vcore. Moje próby częściowo się powiodły, bo system wstaje, ale przy obciążeniu wywala niebieski ekran... Konfiguracja: - Gigabyte GA-MA770-UD3 rev. 2.1 (AMD770 + SB710) - Phenom II x4 945 3 GHz rev. RB-C3 + SilentiumPC FORTIS HE1225 - Goodram DDR2 400 MHz - zasilacz be quiet! Pure Power L7 530W Ustawienia BIOSu i wynik w załączniku. Posiłkowałem się poradnikiem [Procesory]AMD (K10) Phenom & Overclocking - Forum Komputerowe ForumPC.pl ale pewnie coś pochrzaniłem. Czy jest szansa, aby działał stabilnie przy 3,6 GHz bez zmiany Vcore? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 Najpierw daj na cpu 1,4V. To całkiem bezpieczne napięcie. Będziesz wiedział czy to problem napięcia na cpu czy czegoś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość glasser Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 Chwilowo nie mam czasu na próby, ale na szybkiego ustawiłem jeszcze raz i podniosłem Vcore na 1,35V. Uruchomiłem na kilka minut OCCT i nic się nie działo. Poprzednio od razu wywalało niebieski ekran. Pobieżnie wygląda, że na domyślnym napięciu nie będzie działał :( Ile może wynosić HT-Link? W w/w poradniku napisano, że nie powinien przekraczać wartości 1800 MHz co jest dla mnie dziwne, bo na domyślnych ustawieniach wynosi 2000 MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
login206 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 Chwilowo nie mam czasu na próby, ale na szybkiego ustawiłem jeszcze raz i podniosłem Vcore na 1,35V. Uruchomiłem na kilka minut OCCT i nic się nie działo. Poprzednio od razu wywalało niebieski ekran. Pobieżnie wygląda, że na domyślnym napięciu nie będzie działał :( Ile może wynosić HT-Link? W w/w poradniku napisano, że nie powinien przekraczać wartości 1800 MHz co jest dla mnie dziwne, bo na domyślnych ustawieniach wynosi 2000 MHz. Jesli testujesz stabilnosc podkreconego procesora to sprawdzasz na HT-Link nizszym lub zblizonym do standardowych ustawien, potem jak znajdziesz maksymalne/pozadane stabilne taktowanie ustawiasz na pelna predkosc. Do 2400 Mhz nie powinno byc problemu. Do 1.4V spokojnie mozesze mozesz podbic vcore i szukac maksymalnych taktowan, powyzej robi sie mniej ciekawie jesli chodzi o temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zerknąłem z ciekawości u siebie. NB miałem na 2400MHz, HT-Link 1800MHz. Zmieniłem HT-Link na 2400MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...