Markok Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Witam wszystkich! Mam laptopa MSI GX740, wnętrzności : Procesor Intel Core i7 740QM 4x1.73Ghz (Turbo do 2.93Ghz) Karta Graficzna ATI Mobility Radeon HD 5870 (700/1000) 1 GB (G/DDR5-na lapie pisze DDR5, CPU-Z pokazuje GDDR5)RAM Nanya 4GB 1333Mhz DDR3 Dysk 500GB 7200RPM Matryca 17" 1440x900 Matowa Zainstalowałem Windowsa 7 64-bity ale nie chciał współpracować z paroma programami,na których mi zależało i przerzuciłem się na 32-bitowca, teraz już tych programów nie potrzebuję i chcę wrócić na x64, i tu mi przychodzi pomysł dokupienia dodatkowych 4GB RAM-u, co o tym sądzicie, co polecacie. Dziękuję za przeczytanie i ewentualne odpowiedzi :) Edytowane 4 Stycznia 2012 przez Markok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Zmieńże kolor czcionki na standardowy! Na ciemnej skórce forum nic nie widać! <_< Jeśli wykorzystasz te 8gb pamięci, to bierz byle co 1333, np. jakieś Kingstony, Elixiry, coś na Nanyach, Samsungach itd. To nie stacjonarka gdzie ram wybierasz pod kątem możliwości o/c, tu się liczy kompatybilność. Zobacz co masz teraz, i albo kup to samo albo Kingstony. PS (G/DDR5-na lapie pisze DDR5, CPU-Z pokazuje GDDR5)GDDR5 = Graphic DDR, więc to jeden pies co pisze :) GDDR5 jest bardziej precyzyjne, bo określa od razu pamięć karty graficznej, ale DDR5 też jest poprawne, bo są to jakby nie było kostki w tej technologii ;) Edytowane 4 Stycznia 2012 przez QrVicH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markok Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 Myślałem zawsze,że DDR5 to przestarzałe i teraz GDDR5 króluje :) Obczajam komputronik i nie ma tam nianiek, coś polecisz dokładniej ? jak mam 4 sloty, zajęte 2 po 2GB to kupić jedną kość 4GB czy dwie po 2GB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 (edytowane) W sumie to bez różnicy czy jedna kość 4gb czy dwie po 2gb. http://www.komputronik.pl/product/96393/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Kingston_4GB_1333MHz_DDR3_Non_ECC_CL9_SODIMM.html http://www.x-kom.pl/p/52314-pamiec-sodimm-ddram3-kingston-4096mb-1333mhz-cl9.html Edytowane 4 Stycznia 2012 przez QrVicH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markok Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 Wole dual channel i nie planuję jeszcze bardziej powiększać rodzinki RAM więc 8 GB do takiego lapa starczy na wieki, biorę 2x2GB i teraz pytanko - OCZ za 48.90, GoodRAM za 53.90, czy Kingston za 60.90 (Single Rank), lub zwykły za 71.90 (ceny 2GB 1333 CL9) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 jak mam 4 sloty, zajęte 2 po 2GB to kupić jedną kość 4GB czy dwie po 2GB ? Rozkręcałeś i sprawdzałeś ile masz slotów? MSI Europe – Notebook - GX740 DDR3 1066MHz, 2 slots, Max: 8GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markok Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 w cpu-z wyświetla mi że slot 1 i 3 zajęty i dwa wolne więc jest git, ja mam inny model akurat :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 (edytowane) A to wszystko jasne, jak cpu-z tak pisze to trzeba wierzyć Tak np cpu-z widzi mojego winda, w rzeczywistości jest jeden slot na ram. Edytowane 4 Stycznia 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markok Opublikowano 4 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2012 Ok, ok :) jutro rozpruje mu flaki i zobaczę co tam się w nim uchowało xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markok Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 Miałeś rację, jeżeli na mojej płycie ram jest tylko w jednym miejscu to mam dwa sloty zapełnione 2GB-wymi Elixirami 1333Mhz :) To z leksza chu*owo.. co zrobie z tymi obecnymi Elixirami :/ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 To z leksza chu*owo.. co zrobie z tymi obecnymi Elixirami :/ ? Oddam Za Koszty Przesyłki W Dobre Rece ;] - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markok Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Tak tak bardzo śmieszne xD, tak czy owak Elixiry czy HyperX-y - wartość mają :) Edytowane 6 Stycznia 2012 przez Markok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 Sprzedaj na alledrogo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markok Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 Niestety to chyba jedyna słuszna decyzja... Albo zostać przy tych 4GB i mieć wszystko gdzieś ? +4GB zrobi z mojego parowozu pociąg jak z japoni (500km/h) :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 Nie, nie odczujesz zauważalnej różnicy w grach ani na co dzień :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markok Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 Serio ? Nic, a nic ? Hmm to w takim razie przy tych 4GB warto się przerzucać na 64-bitowy ? Odczuję coś O.o ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 Oczywiście że warto przejść na 64bity! Wykorzystasz w pełni 4gb ramu, a między 3 (które wykorzystujesz na x86) a 4 różnicę widać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markok Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 (edytowane) Hmm, na początku zainstalowałem właśnie 64-bity - odpaliłem crysisa, fajnie, przesiadłem się na 32-bity - dużej różnicy nie widać.. a jednak z 32-bitami żaden program ani gra problemu nie mają.. jak to jest aktualnie na x64 ? zdarzy się coś nie iść po prostu na tej architekturze i basta ? Edytowane 10 Stycznia 2012 przez Markok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...