Skocz do zawartości
bullka

Problem z grzaniem.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problem z laptopem MSI GX623. Mianowicie laptop podczas gry w niektóre gry się grzeje i w pewnym momencie monitor robi się biały pojawiają się na nim i znikają ciemniejsze paski a następnie zamiast dźwięku z gry jest buczenie. Nie działają wtedy żadne skróty trzeba laptopa restartować. Laptop już 2 razy był w serwisie na wymianie chłodzenia ale pomaga to tylko na góra 2 miesiące. Czy może to być winna czegoś innego niż chłodzenia??? Wątpię żeby chłodzenie ulegało awarii co 2 miesiące (chociaż pewny nie jestem). Aha jeśli chodzi o gry to w fife 12, stronghold 3, fallout new vegas gram normalnie ale już przy assasin's creed 2, revelations lub black and white 2 lub test drive unlimited 2 po kilku minutach pojawia się wyżej opisane zjawisko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie nie ulega uszkodzeniu, tylko zabrudzeniu, wentylator wsysa powietrze z zewnątrz razem z wszystkimi pyłkami /kurzem który obkłada się na żeberkach przez co pogarszają się właściwości odprowadzania ciepła.

Kilka podstawowych zaleceń:

- Laptop powinien być użytkowany na twardym podłożu, oraz nie powinny być zasłaniane otwory wentylacyjne.

- Jeżeli laptopa będziesz kładł na kolanach podczas użytkowania sprawdź czy nie zasłaniasz otworów wentylacyjnych od spodu:

Dołączona grafika

- Unikaj wysokich temperatur otoczenia podczas pracy/ grania na laptopie (czym dalej od piecyków, grzejników czy innych źródeł ciepła tym lepiej).

Co do problemu to możesz zaktualizować sterownik ekranowych (od karty graficznej) może on jest winowajcą.

Sprawdź temperaturę podzespołów zarówno w spoczynku jak i pod obciążeniem przy pomocy programu speedfan lub podobnego i podaj je tu.

P.S.

Jeżeli będziesz oddawał laptopa do przeczyszczenia to poproś w serwisie o wymianę pasty termo-przewodzącej oraz zainwestuj w podstawkę chłodzącą.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laptop stoi cały czas na stole, nie zaobserwowałem aby "żeberka" były zapchane kurzem (jest tam b. mało kurzu). Około miesiąca temu instalowałem najnowsze sterowniki do wszystkich podzespołów a temperatura procesora bez obciążenia wynosi około 60-64 C (mierzona speed fanem jak i hardware monitor-em) niestety żaden program mi nie podaje temperatury karty graficznej w jej miejscu są znaki zapytania. Procesor pod obciążeniem uzyskuje po paru minutach gry 80 - 85 C. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć jeśli to by była wina procesora to laptop by się automatycznie wyłączył gdyby procesor uzyskał 90 kilka stopni a u mnie ekran robi się biały a z głośników wydobywa się buczenie jakby się laptop zawiesił stąd moje przypuszczenie, że chodzi o kartę graficzną lub coś innego ale niestety mało wiem na ten temat więc stąd ten post.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Laptop stoi cały czas na stole, nie zaobserwowałem aby "żeberka" były zapchane kurzem (jest tam b. mało kurzu).

Ty patrzysz na żeberka od zewnątrz laptopa? Tu powietrze wylatuje, nie ma za dużo kurzu. Kurz zbiera się z drugiej strony. Możesz spróbować dmuchnąć na żeberka od tej zewnętrznej strony, wtedy kurz osiadły na wewnętrznej stronie odpadnie od radiatora, na jakiś czas powinno to poprawić sytuację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi