akyzif Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2012 Witajcie Mam problem z komputerem. Wszystko działało OK, pewnego razu zrobiłem restart i komputer nie wstał. Czarny ekran. Sprawdziłem cały sprzęt(oprócz płyty głównej) u znajomego - wszystko w porządku. Uznałem więc, że to problem z BIOSem. Oddałem płytę główną do serwisu, stwierdzili, że nie do naprawy i wczoraj odebrałem nową. Komputer działał, zrobiłem restart kilka razy - wszystko OK. Dzisiaj, kiedy wróciłem ze szkoły komputer nie wstał. Znowu czarny ekran. Wentylator na karcie graficznej kręci się cały czas jak szalony. Zawsze pracuje na maksymalnych obrotach podczas uruchamiania, przez około sekundę. Teraz pozostaje cały czas na maks. obrotach. Zapewne płyta główna znowu padła. Pytanie brzmi: co ją uszkodziło? Dodam jeszcze, że przed awariami komputer nie wykazywał żadnych objawów. Sprzęt nie jest podkręcamy. Mój sprzęt to: Płyta główna ASROCK M3A770DE Procesor AMD Athlon II x4 2.9GHz RAM GoodRAM 4GB Zasilacz Chieftec APS-500 Karta graficzna Gainward GeForce 9800GT Green Edition Mierzyłem napięcia, są w normie. Wsadziłem zasilacz do starszego komputera, działał przez kilka dni i do tej pory działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 Sprawdź czy tył płyty głównej nie dotyka obudowy i powoduje zwarcie. Parę lat temu miałem podobny przypadek, winowajcą był nit z obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akyzif Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 Obudowa jest płaska pod płytą główną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...