michalelo Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 Witam, Mógłby mi ktoś pomóc w napisaniu programu, który ze 100 liczb znajdzie liczbę najbliższą średniej. Nie wiem za bardzo jak się za to zabrać i czasu mam mało, jeśli ktoś umie to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 Gotowego programu nikt Ci nie da ani nie napisze - o tym mozesz zapomniec. Podrzuce wiec pomysl, ktory moze Cie nakieruje. 1. najpierw musisz obliczyc srednia wedlug wzoru: SUMA_LICZB / ILOSC_LICZB 2. nastepnie w petli (ilosc iteracji rowny ilosci liczb) odejmujesz od uzyskanej sredniej sprawdzana liczbe (lub od sprawdzanej liczby, srednia - wszystko jedno) a nastepnie robisz z wyniku wartosc bezwzgledna (to bedzie odleglosc od sredniej) 3. sprawdzasz dla ktorej sprawdzanej liczby ta odleglosc byla najmniejsza (pamietaj ze dla kilku liczb odleglosc ta moze byc taka sama) 4. koniec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Z matematycznego punktu widzenia problem jest banalny w rozwiązaniu. W programie deklarujesz tablicę dwuwymiarową. W pierwszym wymiarze będą liczby, z których obliczasz średnią, a w drugim różnica między liczbami a średnią. Różnica ma być zawsze dodatnia (zastosuj funkcję do obliczania wartości bezwzględnej). Na koniec kolejny banał - sortowanie bąbelkowe względem indeksów z drugiego wymiaru. Oczywiście nie zapomnij o odpowiednim przeindeksowaniu pierwszego wymiaru bo inaczej sortowanie straci sens. Po zakończonym sortowaniu może być sytuacja taka, że dwie pierwsze liczby po sortowaniu będą tymi, których szukasz - np średnia = 4 a liczby to 3.8 i 4.2. EDIT: Prawie dubel ;) Edytowane 6 Stycznia 2012 przez kfgz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Dzięki za pomoc. Jak zrobie to wyśle wam do sprawdzenia:) Edytowane 7 Stycznia 2012 przez michalelo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...