Skocz do zawartości
macolour

Komputer do programowania, grania i grafiki 3d

Rekomendowane odpowiedzi

Procesor: Intel Core i5-2500K - 885zł

Płyta główna: ASUS P8Z68-V PRO/GEN3 Z68 ATX s.1155 - 765zł

Pamięć: Pamięć Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM XMP, Blu - 187zł

Zasilacz: Corsair HX750 750W - 556zł

Dysk twardy: 250gb 7200rpm (ze starego kompa)

Napęd: LiteOn DVDRW+- iHAS124 SATA OEM Black - 75zł

Obudowa: SilentiumPC Regnum L50 Pure Black - 299zł

Cooler: Enermax ETS-T40-TB - 139zł

Łącznie: 2930zł (niektóre różnice w cenach między sklepami są całkiem spore, więc doliczając pojedyncze koszty przesyłki, powinno wyjść poniżej 3k PLN)

Karta graficzna: Póki co zamierzam działać na integrze, ponieważ zbliża się sesja i bynajmniej nie mam zamiaru grać ;) W niedalekiej przyszłości planuje GTX 570 Beast lub 79xx (chyba że uda mi sie doczekać keplerów od nvidii, wtedy nie będę się długo wahał nad wyborem)

Płyta główna, dwa USB3.0 na obudowę, esata też sie przyda, BT3.0 gratis, z SLI nie będzie problemu. Cooler jest całkiem cichy i wydajny, nie znalazłem niczego lepszego, a też procesora nie mam zamiaru kręcić powyżej 4.7GHz. Chciałbym, żeby mój setup w miare dobrze rokował na przyszłość, ponieważ nie chciałbym go modyfikować w najbliższych latach (na tyle na ile to będzie możliwe). Z góry dzięki za opinie, rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Core i5-2500K - 869 zł

Asus P8P67 - 540 zł

Kingston 2x4GB 1600 MHz HyperX Blue - 179 zł

Fortron HE-500 - 230 zł

250gb 7200rpm (ze starego kompa)

LiteOn DVDRW+- iHAS124 SATA OEM Black - 75zł

SilentiumPC Regnum L50 Pure Black - 299zł

SilentiumPC Fera - 116 zł

razem: 2308 zł

do 3000 to jeszcze sporo zostało więc po co czekać od razu można dokupić gigabyte gtx560 za ok 700 zł

Asus P8P67 - posiada usb 3.0 (choć ro mało przydatna funkcja obecnie)

eSATA - również

z SLI też nie będzie problemu

jedyna rozbudowa to grafika i SSD też się przyda

swoją droga ostatnio składałem znajomemu kompa z tą obudową, płytą, prockiem i coolerem,

obudowę polecam jest naprawdę świetna, ale w coolerze trzeba wymienić kołeczki mocujące na te z BOX-go

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta główna ASRock Z68 EXTREME4 GEN3 753,00

Procesor Intel CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX (BX80623I52500K) 889,00

Pamięć G.Skill F3-10666CL7D-8GBXH 198,00

Lite-On iHAS124-19 68,01

Obudowa SilentiumPC Regnum L50 Pure Black 315,00

Zasilacz A-Data AHM850-BZ-CEU 366,01

Be Quiet! BK014 245,00

2834,02 morele

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MItumolek: Jeśli miałbym rozbudować grafikę, to automatycznie muszę się pozbyć zasilacza i wydawać kolejne pieniądze na coś mocniejszego. A GTX 560ti musiałbym zmienić za niedługo, bo już teraz ma problem z wysokimi ustawieniami w najnowszych grach w 1080p (sorry że nie wspomniałem, ale regulamin krzyczał żeby nie gadać o monitorach, mam zamiar grać w fullhd). Poczekać chciałbym przynajmniej do jakichś benchmarków Keplera Nvidii lub AMD 7950, ewentualnie spadku ceny 7970. Jeśli nie będą warte swojej ceny, jedyne nad czym mógłbym się zastanawiać to Gigabyte 560ti SOC, jednak wtedy wolę już dorzucić 200-300zł i kupić lepszą referencyjną 570.

Zastanowię się nad inną, tańszą płytą główną, w zamian mógłbym wziąć BeQuiet Dark Rock Pro C1, który jest jeszcze wydajniejszy i cichszy od silentiumpc fery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

regulamin nie zabrania wspomnieć do czego potrzebujesz sprzętu :-)

proponuję ograniczyć wydatki na obudowę i płytę:

Płyta główna ASRock P67 PRO3 (B3) - 401,00

Procesor Intel CORE I5 2500K - 899,00

Pamięć A-Data AXDU1333GC4G92G - 155,22

Zasilacz OCZ StealthXStream 2 600W 80+ SLI - 246,80

SilentiumPC Fera HE1224 - 114,00

Obudowa SilentiumPC Brutus 410 - 140,00 + ewntualnie jakiś wentyl

DVD - 75

dysk z odzysku

razem: 2031 + kw ceny z morele.net

ewentualna karta:

Gigabyte GTX570 OC - 1451,01

lub czekać na nowe karty ATI chyba że doczekasz do keplerów

7970 z tego co można wyczytać wart swojej ceny ale koszt zestawu wzrasta 2 razy

ww zasilacz w zupełności wystarczy

co do coolerów Ferę miałem, teraz Fortis oba wydajne i ciche myślę że w droższe nie ma co się pakować

Edytowane przez MItumolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do coolerów Ferę miałem, teraz Fortis oba wydajne i ciche myślę że w droższe nie ma co się pakować

Pakować się sens jest, bo nie jestem przekonany, by taka Fera sprostała i5-2500k @ 4,5GHz na średnim napięciu. Lepiej dopłacić te kilkadziesiąt zł do Performy / Fortisa. Poza tym, gdyby Fera starczała do OC każdego procesora, kto by kupował droższe chłodzenia od Thermalrighta czy Noctuy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proszę tutaj test: Test coolera SilentiumPC Fortis HE1225 - Wyniki testów :: PCFoster.pl

nie widzę sensu pakować się w droższą o ponad 100zł noktunę aby uzyskać niecały stopień mniej względem fortisa

jeśli ktoś będzie kręcić i5 do ok. 4Ghz to fera wystarczy, powyżej proponuję fortisa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fera będzie dobra raczej do słabszych konfiguracji, po to została stworzona.

Zestawienie 120 mm (went. odniesienia Enermax Magma) :: PCLab.pl

Przy wentylatorze @1600obr/min i procesorze po OC różnica pomiędzy Fortisem czy Performą a Ferą jest znaczna.

Nie wszyscy są natomiast zadowoleni z jakości wentylatorów w tańszych chłodzeniach.

Droższe chłodzenia niż Fortis czy Performa są w zasadzie polecane tylko na specjalne życzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi