Shikai Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 Witam. Chciałbym was spytać czy opłaca mi się, jeżeli kupię do mojej płyty Asrock (wejście 775 LGA) procesor Intel Core 2 Quad q6600 (400 zł), kartę graficzną HD 5670 (330zł), 4 gb RAM ddr3 1333 mhz (100zł) oraz zasilacz Chieftec 500 W ? Chodzi mi ogólnie o opłacalność w sensie wydajnościowym. Czy z tym sprzętem pogram we wszystko? Czy da rade grać w nowe gry na 1980x1020 ? Błagam was o radę. Mój budżet wynosi to 950 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitumolek Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 proszę podaj cały obecny konfig, czy suma 950 zł uwzględnia sprzedaż starych części? w jakie gry grasz? bo chyba nie we "wszystkie" :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 Q6600 w rewizji G0 ma sens ale raczej do 300 zł. Ponadto wymaga dobrej płyty z dobrą sekcją zasilania, a modelu nam niestety nie podałeś. Czy Twoja płyta obsługuje w ogóle DDR3? HD 5670 na kościach GDDR5 był jeszcze pół roku temu za 230 zł także sobie odpuść. Jeśli ma być to sprzęt do gier to używane 5770 lub nowe. Tak jak kolega pisze - podaj pełną konfigurację i się pomyśli, ale jestem skłonny już stwierdzić, że potrzebna będzie zmiana platformy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shikai Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Jest to płyta AsRock G41M- VS3. Obsługuje ddr3 ponieważ pisze na niej DDR 3 1333 Dual Channel http://asrock.com/MB/overview.asp?Model=G41M-VS3 Edytowane 7 Stycznia 2012 przez Shikai Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
talibanek Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 (edytowane) bardzo słaba płyta do quada napisz jeszcze co posiadasz Edytowane 7 Stycznia 2012 przez talibanek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 Ja bym sprzedał to, co masz, kupił mobo AM3/AM3+, dwurdzeniowego phenoma z możliwością odblokowania, 4gb najtańszego ramu z allegro (choćby używki), a za to co zostanie - grafikę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shikai Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 Czyli twierdzicie, że ten zestaw jest słaby ? Na YT są np. BF3 z q6600 i 5670 HD na medium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitumolek Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 już podano że na tej płycie i q6600 nie poszalejesz ponadto koledzy prosili o podanie dokładnego konfigu - zobaczymy co da sie z tego poskładać moim zdaniem trzeba przmyśleć zmianę platformy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shikai Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Aktualnie posiadam intel pentium 4 3ghz 2 gb ddr2 i radeon 9600 -.- zasilacz 350 w arena no i MoBo Asrocka Edytowane 7 Stycznia 2012 przez Shikai Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 Czyli do wymiany idzie całość, bo z quadeom q6600 nie da sobie rady ani ta płyta ani zasilacz podobnie jak z mocniejszymi kartami. Gdybyś miał coś mniej budżetowego to inna sprawa, a tak pozostaje sprzedaż tego np. na części i składanie czegoś od nowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shikai Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 To może tak. Jaką płytę polecacie do quada q6600 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitumolek Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 nie wiem czy coś sensownego w cenie do 200 zł uda się dostać w budżecie którym dysponujesz proponował bym: Płyta główna Gigabyte GA-H61M-S2-B3 - 188 Procesor Intel BX80623G530 - 167 Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 - 77 Grafika używane 4850 np: Gigabyte Radeon 4850 512MB Accelero TT PRO cisza (2038606867) - Aukcje internetowe Allegro - 250 z cichym chłodzeniem lub szukaj jakiejś z 1gb pamięci zasilacz Fortron 400W np: Zasilacz ATX Fortron 400W FSP400-60MDN FVAT/GW (2041397812) - Aukcje internetowe Allegro - 96 razem: 778 możesz dołożyć do procesora np: Procesor Intel Pentium G850 2.9GHz (BX80623G850) BOX - 327 bo na i3-2100 to już zabraknie lub jak ze sprzedaży "gratów" coś zostanie to możesz zainwestować w mocniejszą grafikę mam nadzieję że starą obudowę uda się wykozystać a stare podzespoły sprzedaj kub HDD i DVD na sata poza tym nie ważne czy kupisz mobo i q6600 czy wymienisz sprzęt to i tak o graniu w fullHD raczej zapomnij szczególnie że chcesz grać we "wszystko" :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shikai Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 MlTumolek a jak bym kupił te specyfikację ktorą podałem na początku to pograłbym np. w BF 3 ? Chociażby na low ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 Odpuść lga775 jeśli nie posiadasz nawet jednego, sensownego elementu na ta platformę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Pograłbyś o ile nie spaliłby się zasilacz, bo jeden rdzeń, a "nieudane" cztery to różnica. Poza tym byłoby to totalnie nieopłacalne. 400 zł za stary prądożerny procesor i 330 za słabą grafikę @down O tym samym myślę, ale pozwoliłem sobie użyć słowa nieudane jak widzisz w cudzysłowie, bo to CPU ma sporo wad i sporo wymaga, a kosztuje niemało Edytowane 7 Stycznia 2012 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2012 Prolog, jakie "nieudane" cztery rdzenie? Przecież ten procesor jest starszy od węgla i dłuugooo był b. dobrą opcja. Po prostu czas idzie do przodu i dzisiaj są lepsze oferty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shikai Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 (edytowane) Prolog to ,że "o ile nie spaliłby ci się zasilacz" co napisałeś uwzględniłeś do 500 w chiefteca ktorego chce kupic ? Czy do tego 350 w arena ? Edytowane 8 Stycznia 2012 przez Shikai Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitumolek Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 planujesz włożyć kasę w pomału archaiczną platformę, tutaj masz wykaz Battlefield 3 GPU & CPU Performance > High Quality - 1920x1200 - TechSpot Reviews 5670 jest dużo słabsze od 4890 wiec może i zagrasz ale na low i niskiej rozdzielczości o płynności rozgrywki to bym nie marzył Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...