Skocz do zawartości
Shikai

Czy jeśli kupię...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym was spytać czy opłaca mi się, jeżeli kupię do mojej płyty Asrock (wejście 775 LGA) procesor Intel Core 2 Quad q6600 (400 zł), kartę graficzną HD 5670 (330zł), 4 gb RAM ddr3 1333 mhz (100zł) oraz zasilacz Chieftec 500 W ? Chodzi mi ogólnie o opłacalność w sensie wydajnościowym. Czy z tym sprzętem pogram we wszystko? Czy da rade grać w nowe gry na 1980x1020 ? Błagam was o radę. Mój budżet wynosi to 950 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q6600 w rewizji G0 ma sens ale raczej do 300 zł. Ponadto wymaga dobrej płyty z dobrą sekcją zasilania, a modelu nam niestety nie podałeś.

Czy Twoja płyta obsługuje w ogóle DDR3?

HD 5670 na kościach GDDR5 był jeszcze pół roku temu za 230 zł także sobie odpuść. Jeśli ma być to sprzęt do gier to używane 5770 lub nowe.

Tak jak kolega pisze - podaj pełną konfigurację i się pomyśli, ale jestem skłonny już stwierdzić, że potrzebna będzie zmiana platformy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli do wymiany idzie całość, bo z quadeom q6600 nie da sobie rady ani ta płyta ani zasilacz podobnie jak z mocniejszymi kartami. Gdybyś miał coś mniej budżetowego to inna sprawa, a tak pozostaje sprzedaż tego np. na części i składanie czegoś od nowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy coś sensownego w cenie do 200 zł uda się dostać

w budżecie którym dysponujesz proponował bym:

Płyta główna Gigabyte GA-H61M-S2-B3 - 188

Procesor Intel BX80623G530 - 167

Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 - 77

Grafika używane 4850 np: Gigabyte Radeon 4850 512MB Accelero TT PRO cisza (2038606867) - Aukcje internetowe Allegro - 250

z cichym chłodzeniem lub szukaj jakiejś z 1gb pamięci

zasilacz Fortron 400W np: Zasilacz ATX Fortron 400W FSP400-60MDN FVAT/GW (2041397812) - Aukcje internetowe Allegro - 96

razem: 778

możesz dołożyć do procesora np:

Procesor Intel Pentium G850 2.9GHz (BX80623G850) BOX - 327 bo na i3-2100 to już zabraknie

lub jak ze sprzedaży "gratów" coś zostanie to możesz zainwestować w mocniejszą grafikę

mam nadzieję że starą obudowę uda się wykozystać

a stare podzespoły sprzedaj kub HDD i DVD na sata

poza tym nie ważne czy kupisz mobo i q6600 czy wymienisz sprzęt to i tak o graniu w fullHD raczej zapomnij

szczególnie że chcesz grać we "wszystko" :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pograłbyś o ile nie spaliłby się zasilacz, bo jeden rdzeń, a "nieudane" cztery to różnica. Poza tym byłoby to totalnie nieopłacalne. 400 zł za stary prądożerny procesor i 330 za słabą grafikę

@down

O tym samym myślę, ale pozwoliłem sobie użyć słowa nieudane jak widzisz w cudzysłowie, bo to CPU ma sporo wad i sporo wymaga, a kosztuje niemało

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

planujesz włożyć kasę w pomału archaiczną platformę,

tutaj masz wykaz Battlefield 3 GPU & CPU Performance > High Quality - 1920x1200 - TechSpot Reviews

5670 jest dużo słabsze od 4890 wiec może i zagrasz ale na low i niskiej rozdzielczości o płynności rozgrywki to bym nie marzył

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi