Skocz do zawartości
silencer7

bezprzewodowa sieć LAN w jednej puli adresów - nie można wejść na WWW bramy

Rekomendowane odpowiedzi

Poniżej schemat mojej sieci:

schemat sieci

W obecnej konfiguracji - czyli przy ustawieniu takim, że oba budynki działają w tej samej puli adresów 192.168.1.X nie mogę w budynku 2 połączyć się z bramą w budynku 1 (wpisując w przeglądarce 192.168.1.1).

Po zmianie puli adresów w budynku 2 na inną np. 192.168.2.X wszystko jest OK i z bramą mogę się połączyć bez problemu.

Czym to może być spowodowane i co trzeba zrobić żeby przy obecnej konfiguracji można było połączyć się z bramą w budynku 1 z komputera w budynku 2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw jeden dhcp serwer w sieci. Wszystkie AP powinny być spięte przez interfejs LAN z siecią a nie WAN. Wtedy powinno ruszyć. AP łączące budynki działać powinny w trybie bridge.

Tapnięte z Galaxy II

Pozdrawiam

Marcin

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.01.2012 o 07:52, salata napisał(a):

Zostaw jeden dhcp serwer w sieci. Wszystkie AP powinny być spięte przez interfejs LAN z siecią a nie WAN. Wtedy powinno ruszyć. AP łączące budynki działać powinny w trybie bridge.

Tapnięte z Galaxy II

Pozdrawiam

Marcin

Marcin!! Wielkie dzięki!

Zadziałało jak ręką odjął. Ja to miałem wcześniej ustawione tak, że AP miał "bridge" a AP Client miał "Wireless ISP".

Działało jakoś więc nie wnikałem. A tu proszę, taki zonk.

Co więcej wygląda na to, że pomogłeś mi w dwóch tematach, bo nagle zadziałały VOIPy bez problemu - opisywałem to tutaj

Jeszcze potestuję, ale wygląda na to, że wszystko działa w końcu jak należy.

Super forum! ;) :damage_wall:

B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi