seb94 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 Witam. Na początku się przywitam jestem nowy na forum nazywam się Sebastian interesuję się mechaniką i informatyką ale nijak nie mogę zgryść orzecha sprawy jaką próbuję rozwiązać. Posiadam taki oto zestaw: E5300 @3.5GHz Gigabyte EP31-DS3L (który notorycznie resetuje mi szynę FSB proca ale już się przyzwyczaiłem do BIOS'u co 3 uruchomienia) Pamięci G.Skill 1 kość 2GB CL5 800MHz (wyglądają rasowo przez duży radiator wystający poza ich obrys) XFX 4850 512mb 512 bit ale pamięci niestety GDDR3 Dysk Samsunga 500GB Zasilacz OCZ StealthXstream 500w I nagrywarkę Nec ale to mniej istotne Oraz obudowę marki jakiejśtam starą z 2 miejscami na wiatraki z tyłu I teraz proszę was o pomoc gdyż BF3 potrafi czasem przyklatkować przez co w moim "bracie" włącza się "tryb agresja" i jest nie do wytrzymania Poza tym sam bym w coś świeżego zagrał Czy: 1. Upgradować tego kompa (jeśli tak podajcie co i gdzie zakupić) 2. Czy zbudować coś nowego (przy założeniu że będzie to : MOBO, CPU, GPU, RAM i stare części udałoby się odsprzedać za jakieś 200zł? Chyba że wg was jest wart więcej) Zostawiam dysk nagrywarkę zasilacz i obudowę. Pozdrwaiam i czekam na odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2012 Przede wszystkim łatwiej poszłoby gdybyś gryzł, a nie gryśł choć i tak żeby mogą protestować :P Zacznijmy od tego w jakiej rozdzielczości grasz i jakie masz wymagania odnośnie detali. Twoja karta graficzna warta jest zapewne ~200 zł, a nowy odpowiednik wydajnościowy pewnie ~380 zł także na lepszą od obecnej nówkę skrzynkę trzeba trochę wyłożyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seb94 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Następnym razem spróbuję to ugryźć. Rozdziałka w jakiej gram to 1280x1024 ale mając lepszy zestaw mógłbym się w przyszłości pokusić o panoramę 19 bądź 21'. Głównie chodzi mi czy rozbudowywać obecną platformę o jakieś q6600, gtx 260 + 4 GB ramu zamiast obecnych 2-ch Czy też składać coś na nowej platformie ale tak jak mówiłem chcę zakupić jedynie MOBO, Procka, Kartę graf. i Pamięci DDR3 (ceny ddr2 w porównaniu do 3 są wysokie). Mam na wydanie 1000zł. No 1200zł max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 (edytowane) Ja zmieniłem c2d e4300@3ghz na q6600 i muszę przyznać, że było warto!! Nie dość, że q6600 zegar w zegar jest mocniejszy to po podkręceniu zmiata c2d. Jak bf3 klatkował, tak teraz gram na mojej starej karcie graficznej (słabszej od twojej) w full hd na low. Zakup gtx260 w twoim przypadku nie ma sensu. Dużej różnicy nie uzyskasz. Jeżeli chcesz dokonać zmian jak najtańszym kosztem to proponuje q6600 + dodatkowe 2 GB ramu. Jeżeli jednak chcesz wydać te 1200zł to zastanowił bym się nad zmianą na najtańsze i5+mobo+4GBram Edytowane 9 Stycznia 2012 przez Sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seb94 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Problem w tym że moja płytka chyba średnio się nadaje do q6600. Potwierdzi mi ktoś moją hipotezę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Z tego co wyczytałem w necie, to na tej płytce śmiało możesz mieć quada podkręconego do 3GHz - 3,2GHz. Więcej może nie wyrobić sekcja zasilania płyty (na którą można by było skierować dodatkowy wiatraczek). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seb94 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2012 Podsumowując raczej się nie opłaca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...