Bethrezen Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Witam, mam zagwózdkę dotyczącą wymiany procka na lepszy w Acerze Aspire 5720Z. Fabrycznie jest tam T2310 (1,46 Ghz, Core Duo, Socket P, FSB 533 Mhz) Miałem dziś okazję zamontować na chwilę T4300 (2,1 Ghz, Dual Core, Socket P, FSB 800 Mhz) Nie dość, że oficjalnie niewspierane FSB, w dodatku inna architektura procka. Ale... Bios pokazuje go poprawnie, Ubuntu się uruchamia i działa normalnie (kilka min testów) Laptop zawisł w połowie wyłączania... Tu pytanie czy skoro komputer się w ogóle uruchamia to znaczy, że procek będzie ok i to kwestia świeżej instalacji systemu (pamiętam że system zainstalowany pod stacjonarne c2d błyskawicznie wywalał bluescreeny kiedy wkładałem dual core i vice versa) czy mimo wszystko mogą być problemy. Wersja biosu V1.42 Oficjalna specyfikacja LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Prędzej bym obstawiał że chłodzenie nie wyrabia z mocniejszym prockiem. Sama wymiana procesora jeżeli tylko nowy ruszy nie powinna powodować problemów ze stabilnością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...