Patrycjusz Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Witam Potrzebuję kupić kartę SD (lub pendrive) z możliwością blokady kopiowania z niej danych. Bawiłem się zwykłą kartą SD Kingstona i po zablokowaniu przełącznikiem "lock" zablokowana jest możliwość tworzenia nowych plików, usuwania i edycji istniejących. Niestety dalej istnieje możliwość skopiowania pliku. Dzisiaj trafiłem na Zabezpieczone przed kopiowaniem karty SD Transcend - Tech - WP.PL i myślę, że taka karta spełniała by moje oczekiwania. Teraz moje pytanie: po czym rozpoznać taką kartę wśród dostępnych w sklepach internetowych/na allegro kart? Jakies inne pomysły? Pozdrawiam PS. karta (pendrive) może być o bardzo małej pojemności - potrzebuję przechowywać na niej plik max 2 MB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheUn4seen Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Nie da się zablokować kopiowania danych z karty, bo nie dałoby się ich w ogóle odczytać. Łopatologicznie: żeby odczytać zawartość pliku, trzeba ją skopiować do pamięci RAM, więc tylko karta przecięta nożyczkami będzie w tym sensie bezpieczna. To, do czego podałeś link to po prostu karta fabrycznie RO, analogicznie do tłoczonych płyt CD albo SD z fabrycznie zablokowanym przełącznikiem "lock", a autor nie do końca rozumiał co pisze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrycjusz Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2012 Szkoda. Dziękuję za pomoc. Temat prawdopodobnie można zamknąć/usunąć. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...