Skocz do zawartości
Patrycjusz

Karta SD z blokadą kopiowania danych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję kupić kartę SD (lub pendrive) z możliwością blokady kopiowania z niej danych. Bawiłem się zwykłą kartą SD Kingstona i po zablokowaniu przełącznikiem "lock" zablokowana jest możliwość tworzenia nowych plików, usuwania i edycji istniejących. Niestety dalej istnieje możliwość skopiowania pliku.

Dzisiaj trafiłem na Zabezpieczone przed kopiowaniem karty SD Transcend - Tech - WP.PL i myślę, że taka karta spełniała by moje oczekiwania.

Teraz moje pytanie: po czym rozpoznać taką kartę wśród dostępnych w sklepach internetowych/na allegro kart? Jakies inne pomysły? Pozdrawiam

PS. karta (pendrive) może być o bardzo małej pojemności - potrzebuję przechowywać na niej plik max 2 MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da się zablokować kopiowania danych z karty, bo nie dałoby się ich w ogóle odczytać. Łopatologicznie: żeby odczytać zawartość pliku, trzeba ją skopiować do pamięci RAM, więc tylko karta przecięta nożyczkami będzie w tym sensie bezpieczna. To, do czego podałeś link to po prostu karta fabrycznie RO, analogicznie do tłoczonych płyt CD albo SD z fabrycznie zablokowanym przełącznikiem "lock", a autor nie do końca rozumiał co pisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...