Skocz do zawartości
sergim

GTX580 ASUS DCII czy GIGABYTE SOC vs 7970 vs SLI 560 Ti

23 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaka grafa do nowego kompa

• Asus DCII GTX580
      2
    • Gigabyte SOC GTX580
      3
    • ATI 7970
      18
    • SLI 560Ti 1GB
      0
    • SLI 560Ti 2GB
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście posiadam model o oczko niższy niż GTX 580 SoC i jestem bardzo zadowolony, kręci się spokojnie do 925/4500 MHz więc wydajnościowo jest naprawdę nieźle. Do tego niskie temperatury pracy i ciche chłodzenie na WindForce 3X – ogólnie to bardzo dobra karta... ale w podobnej cenie jest HD 7970.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybor mial byc miedzy 570 i 580. 7970 to kolejne dodatkowe koszty (ok 400pln)

reszta zestawu:

CPU: i5 2500K

MB: ASUS P8P67 3.1

Pudło: CoolerM 690 II adv

RAM: Corsair Vengeance low profile blue PC312800U CL9 4x4GB

HDD: system SSD120GB + dane mirror 2xSamsung F3 1TB

CD: Samsung SH-B123L BDROM DVDRW

Zasilacz: be quiet! PURE POWER CM BQT L8-CM-630W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem posiadaczem GTX580 ASUS DCII i szczerze dzisiaj to bym wybrał SOC. Dlaczego ? otóż ten ASUS kręci się bardzo słabo (900/2120 na max vcore - 1,150v,a najstabilniej chodzi na 878/2100 @1,1v ), temperatury niższe od referenta (nie wiele, a do tego wymagany jest lepszy przepływ powietrza w obudowie), ale nie można powiedzieć, że jest on cichy. Bardzo wyraźnie słychać dziwny hałas z wentylatorów (ni to terkotanie ni tu szum powietrza i to przy bardzo niskich jak i wysokich obrotach) W każdym razie zmieniłem chłodzenie na Accelero XTREME Plus II (akurat miałem ze starego HD5870) Temperatury na AXP II jak najbardziej ok (60c w stresie na default zegarach i 80c przy max OC i vcore <-- niestety tutaj już niedomaga przepływ powietrza w Corsair 650D, gdyż wszystkie wentylatory chodzą na minimum, przy puszczeniu ich na MAX, lub też zdjęciu klapy temperatury spadają średnio o 10-12c) Dodam jeszcze, że zmiana chłodzenia nie wpłynęła na OC, a jedynie na komfort:)

Troszkę się rozpisałem, ale generalnie chodzi o to, że dzisiejsze DCII to loteria z tego co można wyczytać na necie. Część jest zadowolona i osiąga zegary po oc ~960mhz na rdzeniu przy tym ciesząc się cichą pracą, a inni niestety mają problemy z jakimkolwiek OC tej karty, a do tego dochodzi problem z wentylatorami. Mam nadzieję, że pomogłem

P.S

Rzeczywiście bym się zastanowił nad HD 7970. Jest on sporo szybszy (szczególnie po niesamowitym OC), a cena to 200-300zł różnicy. Jeżeli zestaw nie jest jeszcze zakupiony to chyba warto zejść z pamięci i kupić proste Goodramy, i do tego może tańszą płytę główną i może inny SSD lub też tylko 1HDD narazie? Oczywiście twój wybór. Pozdrawiam

Edytowane przez Krzak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście HDD można by odpuścić (chyba, że nie można?), bo ceny są okropne chwilowo (miejmy nadzieję). Podobnie mógłbyś oszczędzić na płycie ciut i jednak dołożyć do HD 7970, który jest 15% wydajniejszy i jednak oszczędniejszy + nowszy, ale niestety nie jest cichy i przydałoby się z czasem zmienić chłodzenie. Ogólnie widzę gamingowy charakter, bo całość prezentuje się średnio, a GPU wyższa półka, tak?

BTW Zasilacz spokojnie może mieć 100W+ mniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pure Power 530W ma maksymalne obciazenie na linii 12V tylko 420W. Ja mysle, ze w tej chwili wybierac mozna pomiedzy gtx570 a radeonem 7970, na radeonie jednak kolega duzo straci, moze lepiej kupic tanzsa karte i zmienic za rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

u mnie terkotanie i dzwonienie chłodzenia asua też występuję do tego karta mocno wibruje przy wyzszych obrotach wentylatorów powodując wibracje całej obudowy nzxt tempest.. Karta kręci sie dobrze i do 28% obr jest cicha

Po za tym kiedyś przez przypadek przy 100% obr chciałem zatrzymać palcem terkoczący wentylator żeby sprawdzić który to tak hałasuje i wsadziłem palucha między smigła i karta mocno zadrżała jak to zrobiłem i od tamtej pory coś dzwoni w wentylatorze przy gwałtownym zmianie prędkości np z 20% na 100%

Edytowane przez marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z testow wynika ze 7970 jest bardziej wydajny i w sumie relatywnie niewiele wiecej kosztuje ale podczas stresu jest o wiele glosniejszy od referencyjnej 580tki.

Z tego co tu piszecie to DCII (ktory w testach wypada ciszej od referencyjnej) potrafi halasowac, jesli 7970 jest o wiele, wiele glosniejszy to nie widze sensu isc w tym kierunku. W sumie to sie pojawil nie tak dawno i moga byc problemy ze sterami itp. Dodatkowe chlodzenia jesze nie sa dostepne, widzialem co prawda Arctica ktory ma byc w lutym ale to jest dodatkowy koszt...

Nie lepiej pojsc w sprawdzonego Gigabyte 580 SO?

Pure Power 530W ma maksymalne obciazenie na linii 12V tylko 420W. Ja mysle, ze w tej chwili wybierac mozna pomiedzy gtx570 a radeonem 7970, na radeonie jednak kolega duzo straci, moze lepiej kupic tanzsa karte i zmienic za rok.

Komp musze kupic w calosci, mam wtedy ok 20% rabatu ktorego nie mam na podzespoly kupowane osobno.

Ogólnie widzę gamingowy charakter, bo całość prezentuje się średnio, a GPU wyższa półka, tak?

Ogolnie raczej do gier i od czasu do czasu edycja filmow. Po przejrzeniu roznych testow stwierdzilem ze nie ma sensu sie pchac w i7 2600k bo nie bedzie duzego zysku w stosunku do kosztow.

Lubie jak system szybko chodzi stad pomysl SSD.

Pracuje w 1920x1200 stad tez GPU z wyzszej polki. Nie za bardzo widze sens "nadinwestowania" w plyte, pamieci itp stad pomysl na "srednia" konfiguracje.

A jak by zrobil to kolega?

Co do zasilki to przy gigabyte so i planowanym oc procka doszedlem do wniosku ze 630 to stabilne minimum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

420W pobiera nasza konfiguracja oparta o LGA1366 z GTX 580, ale biorąc pod uwagę 570 SOC pod Furmarkiem można zakładać, że 580 dobiłoby nawet do 500W tyle tylko, że to nadal Furmark ;) Osobiście zrobiłbym częściowo tak samo czyli wybrał polecaną i popularną, ale tanią płytę oraz procesor i5 z tego prostego względu, że HT w i7 największą różnicę wykazuje na wykresach poboru energii niźli tych dotyczących wydajności. Natomiast przy GPU osobiście nie wpakowałbym się w stary proces technologiczny mogąc wybrać model nowszy. Wszystko zależy od charakteru, bo głośność referencyjnego chłodzenia jest rzeczywiście uciążliwa, ale jako że lubię się bawić i mieć wszystko pod kontrolą i tak nie wybrałbym niereferenta lub zmienił nawet jemu chłodzenie. Minusem jest cena na starcie i koszt ewentualnego chłodzenia, ale pozostaje pytanie czy 580 ma lepszy stosunek cena/wydajność? Jest o 12% wydajniejszy od 570 i kosztuje zwykle o ponad 500zł więcej zatem 300zł więcej za Radeona przy o 18% wyższej wydajności to chyba nie jest zły układ mimo powszechnego zdegustowania cenami HD 7970 (jak widać nieuzasadnionego). Plusem są większe możliwości w postaci lepszej wydajności także w wyższych rozdzielczościach, Eyefinity, bdb skalowanie się dwóch kart itd Pieśń przyszłości, ale kto wie czy nie dołożysz z czasem GPU lub monitora/telewizora. Masz także bardzo niski pobór energii w idle i znaczny potencjał OC. Przesunięcie dwóch suwaków daje 10-20% (tu już w ogóle GTX odjeżdża) i skutkuje wzrostem temperatury o jeden stopień? Niemalże bez konsekwencji. Musisz sobie rozłożyć to na czynniki pierwsze i zdecydować ;)

Wiem, że ogranicza Cię budżet zatem proponuję pomyśleć czy potrzebuję 120GB SSD? Może wystarczy 64 lub 80? Ile płyt Blu-Ray przewinęło mi się prze ręce? Czy po zakupie napędu naprawdę zacznę kupować filmy na tych nośnikach? Czy może to właśnie tę wątpliwą inwestycję odłożyć w czasie, w końcu zmiana napędu to dwie śrubki i dwie wtyczki. Czy mój soft odczuje różnice pomiędzy 16, a 8 GB RAM? Czy potrzebuję zasilacza z modularnym okablowaniem, które i tak niemal w całości wykorzystam? itd :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

Brzęczenie, dzwonienie i inne dziwne odgłosy wydobywające się z karty podczas zwiekszonych obrotów wentylatora rozwiązałem w taki sposób:

post-174386-0-35554600-1326561075_thumb.jpg

post-174386-0-90016600-1326561087_thumb.jpg

Przykleiłem gąbke w miejscu gdzie radiatory stykają się z konstrukcją mocującą wentylatory i obudowę

Problem zniknął:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie, a moze zmiana koncepcji?

co powiecie na SLI na dwoch GTX560 Ti?

musialbym zmienic plyte na wersje PRO i zasilacz na 730w co daje ok 130pln wiecej

jak popatrzylem na ceny referyncyjnych 560ti to taka zmiana wyglada bardzo ciekawie cenowo

jesli bym wzial asusa dcii 560tix2 to cenowo wychodzi podobnie do wypasionej 580 (dcii, gigabyte so, etc)

Przypominam ze kompa nie planuje rozbudowywac w przyszlosci tylko po paru latach wymienic w calosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość marantz5003

Gigabyte GTX 560 Ti 1GB 822MHz GDDR5 256b 2DVI (2037345252) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

wychidzi razem 1778zł wydajność dużo większa od gtx580 który teraz kosztuje... GeForceCUDA GTX580 1536MB 384bit OC DDR5 2xDV/mHD (2052294541) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

ja bym się skusił na te sli 600zł w kieszeni i wydajność wyzsza, w nowych grach problemów z sli nie będzie przecież nikt nie robi sli do starych gier...

Edytowane przez marantz5003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SLI ? Fuj ! do puki gry nie będą robione po 2 GPU tak jak nie są/były robione pod 4 rdzeniowe procki to w moich oczach to jest najgorsze co może być w niektórych pojedynczych grach wszystko ok ale czasem nie da się grac.Niby FPS ok ale tnie... ja jestem za HD7970 jak się tak bawić to porządnie :) co do ciszy to do puki karta nie zakłóca dźwięków z słuchawek/głośników to nie ma co narzekać :D

Edit: Tak patrząc na ostatnie ceny kart graficznych wpadam w śmiech bo jakieś pół-rok temu kupiłem GTX480 Nowke sztukę ze sklepu ze zmienionym chłodzeniem Zalmana(jest ok lepsze niż ref)i podbitymi zegarami w standardzie za 935zl z przesyłka :D a +/- Tyle kosztuje teraz jakiś smieszny GF 560 Ti xD

Edytowane przez Ns5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do nowego kompa bierz 7970 a jak nie to sie wstrzymaj i 7950 bo premiera lada moment, nowy proces technologiczny, lepsze temperatury, i oc 1200,mhz w pakiecie, w 7950 istnieje sznasa że beda sie odblokowywały jak 6950 do pełnej wersji 7970, 3gb ramu tez piechota nie chodzi, a do nowych produkcji zapewne sie przyda, jak masz mniej kasy to zamiast gtx 560ti proponuje gtx480 na allegro mozna poszukać sam właśnie sprzedaję z accelero exterme plus, w okolicach tysiaca złotych dostajesz kartę o niebo lepsza od 560ti a po oc lepsza od gtx 570

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z nowymi kartami to zawsze sa problemy przez jakis cas, stery itp w ostatnich testach widac ze nie wszytko na 7970 wyglada tak kolorowo

jedyne co w 560tkach mi przeszkadza to malo pamieci a przy wersjach z 2GB to cenowo wychodzi troche wiecej od dobrej 580tki

Patrze teraz na podrasowane 560 od MSI: hardwareversand.de - Artikel-Information - MSI N560GTX-TI TWIN FROZR II 2GD5/OC, 2GB GDDR5, PCI-Express

SLI z takich dwoch sztuk wypadnie pewnie porownywalnie a moze i lepiej od 7970.

Co prawda zezre wiecej energii ale moze byc mimo wszystko ciszej

No i przy 2GB pamieci nie byloby problemu przez dlugi czas

niestety cenowo wychodzi drozej niz dobra 580

edit

wlasnie znalazlem takie ciekawe porownanie:

http://www.hardocp.com/article/2011/02/21/msi_n560gtx_ti_twin_frozr_ii_oc_sli_review/8

Edytowane przez sergim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro 2x 560 Ti 2GB to wydatek rzędu 2200 zł, natomiast w tej samej cenie masz praktycznie niereferencyjnego Gainward GeForce GTX 580 3GB DDR5 lub lepiej HD 7970 również 3 GB pamięci, to po co drążyć temat? SLI to:

- wyższe temperatury w budzie

- wyższy pobór energii

- droga zabawa i większa strata przy sprzedaży 2 GPU

- problemy ze skalowaniem

- gorsze OC od pojedynczej sztuki

- ilość pamięci się nie sumuje

I żeby nie być gołosłownym, to miałem SLI w kilku wydaniach (2x 8800 GT / GTX 295) i nie jest to takie złe rozwiązanie jak niektórzy go mailują - a piszę to jako gracz - niemniej wybieranie SLI, które wydajnościowo stoi nieznacznie lepiej od pojedynczego GPU, to droga donikąd.

Edytowane przez Caleb
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pamieci to te co podalem maja 2GB czyli wiecej niz potrzeba teraz a i na przyszlosc tez powinno starczyc. Skalowanie tak jak napisalem wczesniej, wogole mnie nie interesuje - komp nie bedzie rozbudowywany w przyszlosci.

Co do poboru energii i temperatur zgadza sie ale za to jest wieksza wydajnosc.

Kompletnie niezgodze sie co do jednego - 20-40% to jest nieznacznie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompletnie niezgodze sie co do jednego - 20-40% to jest nieznacznie???

Testy jak testy - tutaj GTX 560 Ti SLI zapewnia tyle samo min. FPS co GTX 580, a właśnie min. FPS jest IMO najważniejszy. Co mi po 100 FPS, jak będą tak samo spadki do 30?

ASUS GeForce GTX 560 Ti DirectCU II TOP Review and SLI Performance - GTX 560 Ti SLI vs GTX 580

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy jak testy - tutaj GTX 560 Ti SLI zapewnia tyle samo min. FPS co GTX 580, a właśnie min. FPS jest IMO najważniejszy. Co mi po 100 FPS, jak będą tak samo spadki do 30?

ASUS GeForce GTX 560 Ti DirectCU II TOP Review and SLI Performance - GTX 560 Ti SLI vs GTX 580

Widzialem juz wczesniej ta recenzje ale troche inaczej ja zinterpretowalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł durny, bo raptem dwa czy trzy dni temu pisała forumowiczka o tym, że ma dwa radki HD5 w CF i FPS oraz smarki tak jak powinno być, a obraz klatkuje i przycina. Ot taka to przypadłość multiGPU najbardziej widoczna przy słabszych kartach gdzie właśnie minimalny FPS w trakcie sieczki potrafi dobić. Przy dwóch 580 czy 7970 (bdb się skalują) problem mikroprzycięć itp można olać, bo ewentualne spadki będą do poziomu jaki można zaobserwować na jednej takiej karcie i w tym problem, bo na 7970 to nadal bardzo duża liczba, a na 560Ti może być różnie. Ostatnio miałem okazję całą dobę być w kontakcie z naszym testerem GPU, który testował dwie 570'tki i nie wiem czy była gra którą włączył i sprawdził bez problemów xD A jeśli było znośnie pod względem obsługi to wyniki wyskakiwały cudaczne przez takie spadki itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po zapoznaniu sie z http://techreport.com/articles.x/21516/1 oraz filmikiem http://techreport.com/discussions.x/21625 chyba jednak bedzie jedna 580...

Na poczatku chcialem Asusa DCII ale widze ze nie dziala tak jak w testach pisza (ciche wiatraki oO). Chcialem Gigabyte SOC ale nie ma go w sklepie :/

Ktos ma jakies doswiadczenie z MSI TwinFrozr II / III lightning ?

Gdzies czytalem ze ten drugi trzoszke szybszy ale suszarka i lepszy jest II. Cenowo tez wyglada lepiej, stowka w kieszeni.

Ktorego brac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi