szybki10 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2012 Witam, zamierzam kupić płytę główną ASRock Z68 PRO3 przeglądając sieć natrafiłem na komentarze, w których ludzie mówili o uszkodzeniu dysków samsunga przez płytę opartą o chipset Z68 i związaną z tym potrzebę aktualizacji firmware dysku?. Czy ktoś orijentuje się czy muszę w tym wypadku dokonać aktualizacji ?. Dodam że dysk mam podpięty obecnie przez usb w stacji dokującej i w przypadku nowej płyty było by tak samo.Oczywiscie dzwoniłem do Samsunga,ale odesłali mnie na stronę Seagatę.A tam nie mogę znaleźć nic na temat problemu click of death. a nie chcę uwalić dysku przez samo tylko podpięcie go do płyty. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2012 Jeśli dysk masz w obudowie i podłączasz go via USB to nie musisz się o nic martwić. Link do Firmware jeszcze udało mi się wygrzebać: http://www.samsung.com/global/system/business/hdd/faq/2010/5/27/104638F3.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2012 Kurna dobrze,że o tym piszecie.Ostatnio właśnie oddawałem dysk HD502HJ na gwarancję , bo padł po tygodniu działania na P67. Czy taką aktualizacje można robić,jak na dysku jest już system? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szybki10 Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2012 Do Gr3gory Nie jestem ekspertem.Nie powinno się nic stac, ale ja i tak na wszelki wypadek przed aktualizacją skopiowałbym dane.Może wypowie się ktoś kto juz to robił. Tak na zdrowy rozum to trzeba utworzyć jakiś nośnik botujący (pendrive,cd,floppy)uruchomić z niego komputer,a potem uruchomić plik f3.exe. Tu mam jeszcze pytanie do radiergummi .Masz może jakąś opisówkę do tego firmware ? (zgodność z modelem itp.). Dysk jak już pisałem to "HD502HJ" model kupiony w 2009 roku w listopadzie.Niestety nie znam wersji firmware.A nie chciałbym połozyc dysku przez niewłasciwy plik aktualizacji.Dziekuje za link do fimrware. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2012 Wygrzebałem ten link z topicu gdzie koleś miał dyski F3 1TB, ale na 90% firmware jest dla całej serii. Poszukaj sobie w google jak zrobić bootowalnego pendrive, wrzuć tam ten plik i gotowe. Ewentualnie kontroler trzeba przestawić w tryb IDE. Sent from my GT-I9100 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2012 This patch code is released in order to solve the compatibilty problem between some mainboard (AMD SB850 chipset and Intel P67/H67 chipset) and our HDD (F3 and F3EG model only). This patch program works only to F3 (HD323HJ / HD502HJ / HD503HI / HD103SJ / HD105SI) F3EG (HD153WI / HD203WI) Po aktualizacji firmware powinien być 1AJ10001 Jeśli pojawi się komunikat: "This program is not available for this drive" to znaczy, że wasz dysk ma najnowsze firmware i aktualizacja nie jest konieczna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...