Skocz do zawartości
Mitumolek

Dysk sieciowy + "obraz dysku"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

muszę zrobić kopię zapasową danych w małej firmie,

całość składa się z 5 laptopów i jednego PC który jest "serwerem" kilka programów jest na nim zainstalowanych a laptopy łączą się z nimi po sieci, (wszystkie laptopy i PC mają Win7 HP)

do tej pory laptopy mają cotygodniową automatyczną kopię zapasową całej partycji C zapisywaną na partycji D (ten sam dysk fizyczny),

PC ma podobną kopię + co jakiś czas kopiuję cały dysk na dysk zewnętrzny ale robię to ręcznie (sam muszę zainicjować kopiowanie),

troszkę męczy mnie pamiętanie o ww kopi a dodatkowo jak padnie komuś dysk fizyczny w lapie to i tak dane znikną

pomyślałem nad dyskiem sieciowym na którym będą zapisywały się kopie zapasowe danych partycji C z PC oraz z laptopów,

dodatkowo chciałbym dołożyć do PC drugi dysk fizyczny tak żeby automatycznie robiła się kopia / obraz całego dysku fizycznego.

jak kiedyś padnie dysk w PC to chciałbym wymienić dyski i żeby wszystko działało bez mian,

(dodam że kiedyś był RAID ale były z tym same problemy więc zrezygnowałem z tej opcji)

jako dysk sieciowy znalazłem coś takiego http://pclab.pl/pr47879.html

zda to egzamin?

kopia / obraz dysku tutaj prosiłbym o pomoc jak to wykonać w możliwie prosty sposób

czy kopia zapasowa + obraz dysku C (narzędzie win7) wystarczy?

proszę również o sugestie czy pomysł jest poprawny czy należy inaczej podejść do tematu

Edytowane przez MItumolek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi