mjawor Opublikowano 14 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Witam wszystkich! Mój desktop już ledwo zipie, dlatego postanowiłem zmienić mu bebechy. Nie chcę znów wymieniać ich na "średnie", chciałbym zainwestować trochę więcej i mieć też spokój na dłużej. Jako że nie jest to tania impreza to podmianę zamierzam zrobić w dwóch turach: I tura: CPU z dobrym i cichym chłodzeniem, MoBo, RAM, grafika, SSD II tura: HDD, monitor Chciałbym się zmieścić w okolicach 3,8 tys. zł , maksymalnie ~4 tys. Byłbym wdzięczny za wszelkie rady i wskazówki. 1. CPU Intel Core i7-2600K (s-1155) [~1250 zł] (akurat co do wyboru procesora jestem na 99% przekonany, ale jak macie jakieś komentarze to proszę bardzo :) ) 2. PŁYTA GŁÓWNA ASRock Z68 Extreme4 Gen3 [~750 zł] (czemu myślę nad ASRockiem? nigdy mnie nie zawiódł:) ) 3. KARTA GRAFICZNA MSI Radeon HD6850 1GB DDR5 256bit PCI-E (R6850 Cyclone 1GD5 PE/OC) [~640 zł] (tutaj nie jest mi potrzebny mega-super-imba-top model, coś na poziomie zaproponowanej przeze mnie karty wystarczy) 4. DYSK SSD Samsung MZ-7PC128D/EU 128GB SSD SATA III [~760 zł] (128 GB, nie więcej, nie mniej - tylko pod system i ważniejsze programy) 5. RAM CORSAIR PC Vengeance Performance (CML16GX3M4A1600C9) 4 x 4 GB DDR3-1600 - PC3-12800 - CL9 [~370 zł] 6. CHŁODZENIE CPU ?? Noctua NH-C12P SE14 [~280 zł] ?? (to jest akurat niezbyt dokładnie wybrana propozycja, zależy mi na natężeniu dźwięku poniżej 20dB ... no i fajnie by było żeby zmieściło mi się do obudowy...) ŁĄCZNIE: ~4050 zł edit: zapomniałem o jednej pozycji - poprawione Edytowane 16 Stycznia 2012 przez mjawor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitumolek Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 do czego ma służyć komputer? obróbka grafiki, CAD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjawor Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Tak - zapomniałem o tym napisać w pierwszym poście. Posłużę się moją wypowiedzią z innego forum: Akurat w gry gram bardzo rzadko - rok temu wyszedłem na prostą po uzależnieniu od World of Warcraft a teraz oczekuję Diablo 3... i już się boję co to ze mną będzie Za to bardzo często korzystam z wielu aplikacji jednocześnie oraz dość często są to aplikacje zasobożerne. Myśl o zmianie sprzętu naszła mnie gdy próbowałem działać przy takim zestawie aplikacji: AutoCAD , srylion zakładek w Firefoxie, 2x excel, 3x word, foobar, Windows Mail Live i na deser SEDA Tools (symulacja struktur optoelektronicznych). Zaowocowało to zużyciem procesora i pamięci na poziomie 99-100% :P Komputer służy mi zarówno do pracy, nauki jak i rozrywki. Często chodzi po 18-20h na dobę. I jak już wspomniałem często potrzebuję uruchomić więcej aplikacji na raz i równie często są to aplikacje zasobożerne (CAD, symulatory etc.) Edytowane 16 Stycznia 2012 przez mjawor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 Procesor i płyta wydaje się przesadzone. Grafika słaba w porównaniu do reszty. Nie mam pewności czy pamięci zmieszczą się pod chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjawor Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Czemu przesadzone? Co do grafiki to przemyślałem sprawę i chyba Gigabyte GTX560 S-OC 1GB GDDR5 256b 2DVI+mHDMI PCI-E byłby lepszym rozwiązaniem. Co do RAMu to początkowo wkleiłem złe oznaczenie modelu - chodziło mi o wersję Low Profile. Edytowane 16 Stycznia 2012 przez mjawor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 Myślę, że i5 2500 na płycie za ok 400zł byłby niezauważalnie mniej wydajny. Masz zamiar ostro podkręcać procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 (edytowane) I2500K i podkręcić do 4.5ghz wg mnie rozsądniejsze a 200-300zł zostaje. Choć ...2600 też sie kręci. Płyta przesadzona, wg mnie coś do 400-450zł też z Asrocka ale na p67 dałoby radę w zupełności. Wydajność ta sama...Różnicę możesz zużyć na lepszą grafę...lub chłodzenie procka :P Jak w ogóle nie grasz lub minimalnie to ten 6850 starczy...dla siebie brałbym 6950 minimum SSD jest ok, warto rozważyć Cruciala M4 lub nowszego samsunga. Wymazałem o pamięciach...nie ma na razie zestawów 2x8 co jest dziwne :P. Edytowane 16 Stycznia 2012 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 Klaus, Gregu - i7-2600 będzie lepszy do CAD-a, który głównie się na procku opiera. A jak będzie kręcony, to wtedy 2600k. Płytkę zamieniłbym na tańszy model - pchanie się w Z68 nie ma sensu, jak i tak masz osobną kartę graf. No chyba, że zależy Ci na PCIex 3.0 (jak na razie do niczego nieprzydatne), to wtedy weź tańszy model Extreme3 gen3 (w morele.net za 555zł). Zaoszczędzoną kasę możesz wydać na nową budę, do której spokojnie wejdzie z chłodzenia np. Tr HR-02 Macho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marantz5003 Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 mój i5 2500k na asrock p67 pro 3 robi 4,9ghz a na co dzien mam 4,5ghz na niskim napięciu i jestem zadowolony płytę kupiłem dość dawno temu za 380zł a procka za 860:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjawor Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 @Klaus: Jak będzie potrzeba to będę kręcić, jak póki co nie - to nie :) Uważam, że samo kręcenie dla kręcenia nie ma większego sensu. Zobaczymy jak się będzie sprzęt sprawować podczas pracy. @Gregu: Przecież ten SSD wymieniony przeze mnie to właśnie nowy Samsung. @Dammeron: Budę mam dość sporą - Chieftec Medium Tower model bodajże Dragon ale sprzed kilku lat. Pisząc o miejscu na chłodzenie cpu miałem na myśli, by zmieściło się przy danej płycie głównej. Co do chłodzenia to Tr HR-02 Macho będzie dobrym wyborem? Zależy mi na cichej pracy ale też dobrym chłodzeniu - nie lubię jak mi buda za grzejnik w pokoju robi ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 Thermalright to od wielu lat ścisła czołówka, jeżeli chodzi o wydajność AC, a HR-02 to obecnie jeden z 3-ech jego najwydajniejszych produktów. Popatrz po recenzjach, na pewno będziesz zadowolony, i wybulisz mniej, niż za Noctuę. A w cenie do 300zł dostaniesz dowolnego Tr - HR-02, Archon, Silver Arrow. Każdy z nich spokojnie pokona to, co Ty podałeś, a i będzie przy tym cichutki. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Chieftec Medium Tower model bodajże Dragon ale sprzed kilku lat. Jaki szeroki jest ten dragon bo były dwa. Starszy miał z tyłu chyba dwa wentylatory 80mm a nowszy i szerszy jeden 120mm. Edytowane 16 Stycznia 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 Może poczekaj na nowe procki 1155.Jeśli nie to proponuję 2600K,HIS HD 6870 IceQ ,ram wybrałeś chyba najtańsze na rynku.Jest sporo testów płyt na 1155.Coś pomiędzy 500-600 PLN z dobrą sekcją zasilania styknie.Obudowa Chieftec,dobre blachy,solidna ,ale wentylatory 1x120 i 1x80 to za mało,w dodatku to mocowanie:(i jeszcze nóżki z twardego plastyku.Słaba wentylacja i drgania przenoszone na wszystko czego obudowa dotknie.Wentylatory w obudowie zamocuj na kolki silikonowe od SilentiumPC ,a nie w tych fabrycznych uchwytach.Najlepiej zmień na np: silentiumPC regnum.Kaski masz sporo,nie spiesz się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simonn Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Ja bym zaproponował cos z AMD, chodź pewnie większość jest za drogim intelem... Do Twojej budy na pewno też się wpasuje ;). Do mojego Modecoma Next 2 miesci się moja propozycja (->Scythe Grand Kama Cross<-) PS. mam dwa te chłodzenia i niebawem dokupie trzecie ;p Ceny ze sklepu Esc.pl Edytowane 16 Stycznia 2012 przez Simonn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjawor Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 @Klaus: W takim razie mam model starszy bo z tyłu mam miejsce na 2x 80mm wenty. Zewnętrzna szerokość obudowy: 20,5 cm :/ ... Czyżbym musiał wymienić obudowę pod chłodzenie? .... @obijak: no te "koszyki" na wentylatory to lekkie nieporozumienie... Mam starszy model Dragona - 2x 80mm na przodzie, 2x 80mm z tyłu + 2x 92mm bok. Zamierzam wrzucić przynajmniej po jednym na przód i tył (z boku już jeden mam). Wybrałem jeden z najtańszych zestawów RAM, to źle? Wydawało mi się że RAM robi najmniejszą różnicę z komponentów a i tak wybrałem wg mnie dobrą markę. Co do drgań itd. to póki co mam taki mętlik w głowie, że kupie komponenty, a na koniec jak będzie wszystko zamontowane to przeznaczę jeszcze trochę pieniędzy na wyciszenie (podkładki, kołki etc.) kompa. Głównie po to żeby teraz już sobie nie mieszać w głowie, wybór kilku komponentów to jest już BAAARDZO dużo czasu spędzonego na lekturze etc. :) @Simonn: Po raz pierwszy chcę kupić procesor od Intela, zawsze byłem wiernym fanem AMD i potem porównując desktopy znajomych z Intelem w środku plułem sobie w brodę, że pożałowałem tych kilkuset złotych. Może się zawiodę, może nie - zobaczymy :) Co do reszty - podałeś SSD 2x 64GB, a mi zależy, żeby to było pojedyncze 128, poza tym OCZ mnie zraził problemami z Agility wcześniejszymi. Patrzyłem na testy i tam Samsung nowy wypada naprawdę bardzo dobrze. HDD - póki co mi nie potrzeba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simonn Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 (edytowane) @ mjawor - kupiłem I7 960 i powiem Ci szczerze ze żałuje ze to nie był drugi AMD-ek ( mam chrapke na tego FX - 8150 ;) - kupie jak troche stanieje i będzie brakowało powera ;p) , dlaczego nie chcesz Raida 0 z SSdeków? :P Skoro nie potrzebny HDDek to można po 200zł dac na dyski z wyższej półki niż Agility. ;-) Corsair SSD Force Series3 90GB (550/500MB/s) zamiast Aglity x2 liczone z tym zestawem AMD-ka 4028zł ;-) PS. Jak podoba Ci się Kama Cross? Co do HDD dobrze robisz ;) drogie przez tą powódź, strasznie... Edytowane 16 Stycznia 2012 przez Simonn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 @Klaus: W takim razie mam model starszy bo z tyłu mam miejsce na 2x 80mm wenty. Zewnętrzna szerokość obudowy: 20,5 cm :/ ... Czyżbym musiał wymienić obudowę pod chłodzenie? .... A więc jak to pamięć ludzka, zawodna jest. Węższy dragon miał coś ok 18cm. Jak Twój ma 20,5 to wejdzie każde chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjawor Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 @Simonn: Nie chcę dwóch SSD w RAID bo pracuję w branży odzyskiwania danych i nawet nie wyobrażasz sobie jaki to potem może być "Meksyk" jak coś się schrzani :P Ogólnie macierze RAIDowe są spoko tak długo jak nic się nie posypie ;) nawet przy tradycyjnych HDD Co do coolera to już zdecydowałem się na HR-02 Macho, porównałem wymiary z moim aktualnym coolerkiem i na 99,9% się zmieści do budy. Ogólnie na chwilę obecną podjąłem decyzję co do SSD, RAM, CPU i coolera: SSD: Samsung MZ-7PC128D/EU [nie znalazłem nic wartego uwagi w przedziale cenowym +/- 100zł a jeśli chodzi o wydajność to w testach ładnie śmiga] CPU: Intel i7-2600K [zaoszczędziłem 100zł na coolerku więc porównując do ceny za 2500k musze dopłacić około 260 zł, poczytałem, poczytałem i się skuszę...] CPU-cooler: Thermalright HR-02 Macho rev.2 [by przyspieszyć selekcję wybierałem tylko wśród modeli Noctua'y i TR, inne modele albo były za duże do mojej obudowy albo pracowały głośniej albo kosztowały ponad 100zł więcej...] RAM: CORSAIR PC Vengeance Performance (CML16GX3M4A1600C9) 4x 4GB DDR3-1600/PC3-12800/CL9 [bo... nie znalazłem żadnego argumentu przeciwko tym kościom :P] Nadal zastanawiam się nad płytą główną i grafiką... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 Może Asus Sabertooth P67? cena ok. 720-750 PLN.Majac dobrze chłodzony i7 na pewno podkręcisz:)i sprawdzisz ile da radę.Ta płyta dostaje bardzo dobre oceny, ma niskie temp. w testach przy podkręconym i7 do 4,5 GHz.Faktycznie mało słychać o awaryjnych ASrockach,pomimo dużej ich popularności. Cenę tych pamięci uważam za dużą zaletę.Jak popracujesz trochę na tym zestawie to poproszę o wrażenia.Te kołki silikonowe kosztują ok. 5 PLN za 4 szt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjawor Opublikowano 16 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2012 (edytowane) @obijak: Co do wcześniejszego Twojego posta... Wspominałeś wcześniej o grafice HIS -> Radeon 6870 HIS Turbo IceQ zawieszanie komputera w trybie 3d? Na pewno się nie zdecyduję :P Przerobiłem w życiu płyty główne MSI, Gigabyte, Asus, Asrock i 2 płyty tej ostatniej firmy jako jedyne pracowały w 100% bez zarzutów. Pozostałe albo się zupełnie spaliły albo pracowały wadliwie. Stąd też moje wielkie zaufanie do tej firmy. Jak już wspomniał Dammeron Extreme4 a extreme3 się dużo nie różnią - jedynie konfiguracja pci-e i... to co bardziej istotne to ilość usb3.0 (w tańszym modelu nie ma możliwości podłączenia usb3.0 po śledziu, znaczy podłączyć można ale będzie to 2.0). Mimo drugiej różnicy, chyba się na nią zdecyduję - akurat zaoszczędzę 200zł żeby się wyrównała różnica między 2500k a 2600k :D Co do kołków to wiem że są tanie :) Po prostu nie chcę sobie teraz głowy tym zawracać, a siedziba Angeli (angela.pl) jest 3 przystanki ode mnie, więc zawsze mogę po jakieś akcesoria tego typu podskoczyć :) A propos... Muszę jeszcze wybrać wydajne i ciche wentylatorki... Mam już dość :) I co do tego mam pytanie... cooler CPU będzie pracować przy dajmy na to około 20dB. Czy w takim razie będzie odczuwalna różnica między 2 wentylatorami 10dB a np. 16? Dodam tylko że mam w obudowie jeszcze jednego wenta pracującego na poziomie 14dB. To że różnica jakaś będzie teoretyczna to wiadomo, ale jak to się ma w praktyce? No i prosiłbym o jakieś porady co do karty graficznej bo od tych wszystkich pozycji dostaję oczopląsu... A wymieniona przeze mnie jako druga: "Gigabyte GTX560 S-OC 1GB GDDR5 256b 2DVI+mHDMI PCI-E" jest dobra, ALE na ceneo widniała jako wersja 'Ti' z cenami zwykłej :P a nie dam ponad 1200zł za grafikę... Tak 800zł to raczej max, chyba że przy nie dużym dodatku byłby jakiś bardzo dobry model. Myslałem też o 'Zotac GeForce GTX 560 AMP! Edition 1024MB GDDR5' ale musiałbym zamawiać go z Niemiec lub Austrii bo w Polsce nigdzie nie znalazłem. EDIT: Niespodziewanie dostałem przypływu gotówki :D Tak więc jeśli warto zainwestować te 1000zł przyszłościowo na grafę to mogę się pokusić. Aczkolwiek tak patrzę na przewidywane ceny HD7850 i HD7870... Może rzeczywiście pociągnę na starej grafice i za kilka tygodni dokupię coś z nowej partii? Edytowane 17 Stycznia 2012 przez mjawor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2012 Jakiś koszmar z tym HISem.Bardzo przepraszam,nie trafiłem na ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjawor Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2012 Nic się nie stało, ja też zauważyłem dopiero jak trafiłem na opinie na ceneo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simonn Opublikowano 17 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2012 (edytowane) Ct. : "Może rzeczywiście pociągnę na starej grafice i za kilka tygodni dokupię coś z nowej partii?" Ogólnie radził bym poczekać na targii nowości z jakimikolwiek takimi zakupami, (koniec stycznia poczatek lutego) ceny obecnych rzeczy spadną a wejdą nowe (ciekawe czy pozbawione jakichś błędów?) I wtedy sam ocenisz czy warto się w to pchać? Panowie a Autocad nie wykorzystuje CUDów? Może warto było by się wtrzymać do premiery ciekawie zapowiadających się kart GeForce GTX 7XX? ;-) Edytowane 17 Stycznia 2012 przez Simonn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2012 6. CHŁODZENIE CPU ?? Noctua NH-C12P SE14 [~280 zł] ?? (to jest akurat niezbyt dokładnie wybrana propozycja, zależy mi na natężeniu dźwięku poniżej 20dB ... no i fajnie by było żeby zmieściło mi się do obudowy...) Nie patrz na parametry podawane przez producentów bo rzeczywistość jest inna ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjawor Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2012 O dziwo karta której nie było w żadnym polskim sklepie internetowym była do kupienia ... w Arest'cie :) Koniec końców set wygląda następująco: SSD: Samsung MZ-7PC128D/EU 128 GB SATA3 CPU: Intel i7-2600K Cooler CPU: Thermalright HR-02 Macho rev.2 RAM: CORSAIR PC Vengeance Performance Low Profile (CML16GX3M4A1600C9) 4x 4GB DDR3-1600/PC3-12800/CL9 Mobo: ASROCK Z68 EXTREME3 GEN3 Grafika: ZOTAC GeForce GTX 560 AMP! Edition 1024MB GDDR5 [tak notabene 5 lat gwarancji...] + dwa wentylatorki do obudowy: Gelid 80mm Wing 8 UV Blue (aż 28.1 CFM !) - niestety nie ma wersji tego samego modelu BEZ podświetlenia ledowego <_< I przy okazji wymieniłem sobie ...uwaga uwaga... nagrywarkę DVD z ATA na SATA :P (SZAŁ!) Do coolera cpu pasta Arctic Silver 5. Po najbliższej wypłacie może wymienię od razu zasilacz w obudowie bo mój jest już trochę wysłużony, mimo dość sporej mocy. A jak uzbieram większe fundusze to zainwestuję w jakiś lepszy dysk HDD i monitor, bo moja iiyama urywała co prawda dupę z wrażenia (22', sprowadzane z Francji!) ale był to jeden z pierwszych modeli tego kalibru... :P Dziękuję wszystkim, którzy pomogli mi w wyborze :) Dam znać jak już złożę wszystko i ocenię pracę. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...