Mały szary człowiek... Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2012 Witam! Moim problemem blokującym OC C2D e4300 jest plyta główna, a mianowicie Gigabyte GA945GZM-S2. W dodatku mam bardzo kiepskie pamięci, maks. stabilne taktowanie, to 2.02 GHz :D Natknąłem na ten temat i mnie zaciekawił. Chciałbym zadać kilka pytań odnośnie tego BSEL Moda :) 1. Czy pamięci podniosą swoje taktowanie? 2. Czy pamięci mogą blokować BSEL Moda? 3. Czy na tej płytce GA945GZM-S2 mogę zrobić BSEL Moda na 266 i 333? 4. Jaki lakier kupić (najtańszy)? Pulsar Volt może być? 5. Jak jest ze stabilnością po wykonaniu takiego BSEL Moda? Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Witam! Moim problemem blokującym OC C2D e4300 jest plyta główna, a mianowicie Gigabyte GA945GZM-S2. W dodatku mam bardzo kiepskie pamięci, maks. stabilne taktowanie, to 2.02 GHz :D Natknąłem na ten temat i mnie zaciekawił. Chciałbym zadać kilka pytań odnośnie tego BSEL Moda :) 1. Czy pamięci podniosą swoje taktowanie? 2. Czy pamięci mogą blokować BSEL Moda? 3. Czy na tej płytce GA945GZM-S2 mogę zrobić BSEL Moda na 266 i 333? - 333 nie zadziała - wytłumaczenie poniżej 4. Jaki lakier kupić (najtańszy)? Pulsar Volt może być? 5. Jak jest ze stabilnością po wykonaniu takiego BSEL Moda? Pozdrawiam :) 1) powinny - nie napisałeś jednak jakie to pamięci. 2) nie powinny, gdyż bsel mod to mod powodujący podniesienie / zmianę dzielników NB dla DDR względem FSB procka - będą pracowały na innych dzielnikach - jeszcze raz - jakie to pamięci? 3) GA945GZM-S2 - http://www.gigabyte....ga-945gzm-s2_30 czipset wspiera do max 1066 a więc zapomnij o modzie na 333 bo nawet jak wyjdzie to płyta go uruchomi na szynie 266 i koniec pieśni. 4) nie znam, nie wypowiadam się, z tego co wiem najtańsze nie zawsze dają gwarancję powodzenia akcji łączenia styków na podstawce - polecany jest lakier na bazie miedzi. 5) stabilność powinna być taka sama jak dla procka z nominalnym zegarem fsb na poziomie 266 - nawetnie powinien potrzebować więcej V na rdzeniu a może i mniej. EDIT: tu masz listę wspieranych procesorów oraz szyn FSB na jakich pracują po aktualizacji danego biosu : http://www.gigabyte....p.aspx?pid=2467 jak widać żaden bios nie da rady czipsetowi 945 niestety. pozostaje zmiana płyty, żeby zrobić mod na 333. EDIT2: już znalazłem Twój temat podklejony do właściwego topicu więc ten możnaby skasować. P.S: zacznijcie pisać w odpowiednim dziale i topicu a nie mnożycie topy jak króliki po koksie. Edytowane 15 Stycznia 2012 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały szary człowiek... Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2012 Pamięci to 1 GB Kingmax i 1 GB Kingston DR2 533 MHz. Nie wiem, czy to będzie działać. Mam w płycie możliwość przestawienia szyny na 1066 FSB, ale ta opcja działa tylko z pamięcią Kingmaxu (2.4 GHz), a z Kingstonem jest czarny ekran. Jak bym zrobił tego Bsel moda to byłoby chyba to samo, nie? Aktualnie C2D pracuje z taktowaniem 2.02 GHz, więcej się nie da, bo jest niestabilny albo czarny ekran... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2012 Pamięci to 1 GB Kingmax i 1 GB Kingston DR2 533 MHz. Nie wiem, czy to będzie działać. Mam w płycie możliwość przestawienia szyny na 1066 FSB, ale ta opcja działa tylko z pamięcią Kingmaxu (2.4 GHz), a z Kingstonem jest czarny ekran. Jak bym zrobił tego Bsel moda to byłoby chyba to samo, nie? Aktualnie C2D pracuje z taktowaniem 2.02 GHz, więcej się nie da, bo jest niestabilny albo czarny ekran... To nie wiem czy kontynuujemy tutaj czy w wątku o pad modach bsel do C2D? ja wolałbym tam, żeby porządek na forum utrzymać, a ten temat żeby Orgiusz zamknął i wywalił. Tak czy inaczej dodam tu szybkie info i zapytanie do Ciebie: czy możesz ustawić szynę na 1066 z tą jedną kością co działa i wrzucić mi tu zrzut z CPU-Z zakładka z pamięciami gdzie jest ich dzielnik ? może to pomoże określić gdzie jest problem. Podejrzewam, że jedna kość radzi sobie z wyższym taktem jaki dostaje a druga po prostu leży i kwiczy stąd problem z ciśnięciem wyżej dla FSB. Zapodaj screeny z zakładki CPU-z z obydwoma kościami ram w obecnym ustawieniu i z tą jedną co działa w ustawieniu fsb 266. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały szary człowiek... Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Okej, to zapodam Ci w tamtym wątku, a ten proszę o zamknięcie. Tu masz i tam :E Na screenie z 2 kościami jest podkręcony do 2.02 GHz. Edytowane 15 Stycznia 2012 przez Mały szary człowiek... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 15 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2012 (edytowane) . Edytowane 16 Stycznia 2012 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...