bobr Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2012 Witam, Mam problem, mianowicie mój kolega wypiął moją skrzynkę z zasilania i od tej pory pojawił się problem: Komputer się uruchamia pojawia się ekran startowy ram jest liczony poprawnie, procesor wykrywany normalnie tak jak i cd-rom oraz dysk następnie wszystko znika i pojawia się komunikat: RAID IDE ROM BIOS 4.76 NO DISC RESERVED FOR RAID USE RAID DISTABLED.... i na tym koniec nic dalej nie można zrobić żaden klawisz na klawiaturze nie reaguje i nic się nie dzieje nie jest możliwe również odpalenie biosu, który pierwotnie pokazuje się po tym komunikacie. Po wyciągnięciu dysku wyświetla się to samo. Czy mógł spalić się bios? Moje pytanie czy ktoś spotkał się z czymś takim i jak ten problem rozwiązać ew. jaką część wymieniać? Z góry dzięki za pomoc. Moja skrzynka to proc: AMD thlon 64 3700+ płyta: Gigabyte GA-K8NXP-SLI ram: 4x512 kingston kvr400x64c3a/512 grafika: Gigabyte 6600gt zasilacz: chiftec gps350eb-101a twardziel: sagate st380020a 80gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 Wyłącz w biosie raid, ustaw kolejność bootowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobr Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 jak już wspomniałem wyżej do biosu nie da się wejść... ponieważ bios powinien się pokazać po wyświetleniu info o raid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 A co niby liczy ram jak nie bios? Ciśnij "delete" gdy jest liczony ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...