Skocz do zawartości
pagolik

Notebook do ~2000 PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Zwracam sie z uprzejma prosba do osob, ktore na codzien siedza w temacie notebookow i maja o nich dosc duze pojecie o pomoc w dobraniu laptopa :) Dla ludzi potrafie wybrac cos dobrego, samemu ciezko mi cos sensownego znalezc :D Nizej moje wymagania :)

- Cena do 2000zl, moze byc troche powyzej 2000zl, byle nie za duzo,

- tylko nowe laptopy

- co do firm, obecnie posiadam Lenovo od paru lat, wielu znajomym takze Lenovo polecalem i dzis sa strasznie zadowoleni, dlatego od poczatku jestem za Lenovo, ale jesli jest cos godnego polecenia z innej firmy, smialo mozecie podawac, moze przelamie stereotyp :)

- karta graficzna obowiazkowo dedykowana, zawsze stalem za nVidia, ale nie wiem jak tam sie ATI rozwijalo z Radeonami, takze tutaj zdaje sie na Wasz profesjonalizm :)

- procesor - preferuje i5, choc wiem ze z moja granica cenowo moze byc ciezko, wiec i3 takze wchodzi w gre

- dysk bez wiekszego znaczenia, mam 650 GB wlasny w razie czego :)

- byle bylo hdmi, mile widziany czytnik linii papilarnych, ale to bajer ;) kamerki i takie tam mnie nie kreca, wiec jak beda to moga byc, jak nei ma to nic strasznego ;p

- matryca ledowa, 15,4' czy tam 15,6' ktora lepsza, moze byc blyszczaca, juz przywyklem ;p

- co do RAMu, zdaje sie na was, widzialem ze standardowo po 6gb wsadzaja juz.

- co do kolorow - najlepiej czarny, ciemne elementy, jakos nie trawie jasnych laptopw ;p

- jeszcze o systemie zapomnialem - moze byc bez systemu, byle taniej :)

Laptop uzytkowany raczej do spraw biurowych, internet, multimedia jednak nic skomplikowanego, jakies gierki pokroju FIFA 12 czy DiRT 2 ;p z naciskiem na FIFE :) raczej malo gram w inne gry.

Chyba wszystko ;) w razie jakis pytan, prosze zadawac, odpisze :)

Bede wdzieczny za kazda propozycje,

z gory serdecznie dziekuje i pozdrawiam!

Edytowane przez pagolik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asusy z serii X/K/A53S - konfiguracji multum, albo Lenovo Z570.

wlasnie ogladam Lenovo z serii Z i na temat Z570 czytalem, ze slaba matryca, ktora czarny wyswietla wlasciwie jak szary, strasznie slaby kontrast, moze wiesz cos na ten temat ?

Przegladalem takze karty graficzne, najlepiej mi pasuje uklad nVidii GeForce GT 540M, najlepiej wypadl w wyjdanosci pomiedzy ATI HD6370, GeForce GT 610M, ATI HD 6470. Tylko podobno mocno sie grzeje ?

Zaraz zobacze Asusy o ktorych mowisz.

edit:

Asus K53SV w konfiguracji i5, GT 540, 6gb ram jest fajna opcja, tylko razi brak 4x usb, a jedynie 2x USB 2.0 i 1x USB 3.0, moze daltego, ze nie wiem czy te USB to faktycznie USB 3.0 (jesli tak, to wspolpracuje bez zadnych problemow z urzadzeniami na USB 2.0 ? w teorii tak, a jak praktyka ?) czy to jest po prostu wyjscie eSata ? Kusi tez aluminiowa obudowa.

I co oznacza (pogrubione) NVIDIA GeForce GT540M z 1GB DDR3 pamięci własnej + Intel HD Graphics 3000 ? To po prostu dwie karty graficzne, jedna dedykowana, druga zintegrowana i mozna sobie przelaczac w zaleznosci od potrzeby, gdzie intel zuzywa mniej baterii ?

http://allegro.pl/asus-k53sv-i5-3-0ghz-6g-500g-gt540m-1g-usb3-0-hdmi-i2066444120.html

co myslicie ?

Edytowane przez pagolik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

USB 3.0 jest kompatybilne wstecz, zatem współpracuje normalnie z wszelkimi urządzeniami w standardzie 2.0. eSata to co innego.

Lapek, jak większość obecnie z grafiką nvidii, posiada technologię optimus, czyli zautomatyzowane przełączanie grafik w zależności od obciążenia - z zasady działa to tak, że dopóki nie włączysz jakiejś gry czy innej aplikacji 3D, to lap pracuje tylko na integrze oszczędzając energię. W razie potrzeby można przełączać ręcznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi