pagolik Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 (edytowane) Witam wszystkich :) Zwracam sie z uprzejma prosba do osob, ktore na codzien siedza w temacie notebookow i maja o nich dosc duze pojecie o pomoc w dobraniu laptopa :) Dla ludzi potrafie wybrac cos dobrego, samemu ciezko mi cos sensownego znalezc :D Nizej moje wymagania :) - Cena do 2000zl, moze byc troche powyzej 2000zl, byle nie za duzo, - tylko nowe laptopy - co do firm, obecnie posiadam Lenovo od paru lat, wielu znajomym takze Lenovo polecalem i dzis sa strasznie zadowoleni, dlatego od poczatku jestem za Lenovo, ale jesli jest cos godnego polecenia z innej firmy, smialo mozecie podawac, moze przelamie stereotyp :) - karta graficzna obowiazkowo dedykowana, zawsze stalem za nVidia, ale nie wiem jak tam sie ATI rozwijalo z Radeonami, takze tutaj zdaje sie na Wasz profesjonalizm :) - procesor - preferuje i5, choc wiem ze z moja granica cenowo moze byc ciezko, wiec i3 takze wchodzi w gre - dysk bez wiekszego znaczenia, mam 650 GB wlasny w razie czego :) - byle bylo hdmi, mile widziany czytnik linii papilarnych, ale to bajer ;) kamerki i takie tam mnie nie kreca, wiec jak beda to moga byc, jak nei ma to nic strasznego ;p - matryca ledowa, 15,4' czy tam 15,6' ktora lepsza, moze byc blyszczaca, juz przywyklem ;p - co do RAMu, zdaje sie na was, widzialem ze standardowo po 6gb wsadzaja juz. - co do kolorow - najlepiej czarny, ciemne elementy, jakos nie trawie jasnych laptopw ;p - jeszcze o systemie zapomnialem - moze byc bez systemu, byle taniej :) Laptop uzytkowany raczej do spraw biurowych, internet, multimedia jednak nic skomplikowanego, jakies gierki pokroju FIFA 12 czy DiRT 2 ;p z naciskiem na FIFE :) raczej malo gram w inne gry. Chyba wszystko ;) w razie jakis pytan, prosze zadawac, odpisze :) Bede wdzieczny za kazda propozycje, z gory serdecznie dziekuje i pozdrawiam! Edytowane 20 Stycznia 2012 przez pagolik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 Asusy z serii X/K/A53S - konfiguracji multum, albo Lenovo Z570. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pagolik Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 (edytowane) Asusy z serii X/K/A53S - konfiguracji multum, albo Lenovo Z570. wlasnie ogladam Lenovo z serii Z i na temat Z570 czytalem, ze slaba matryca, ktora czarny wyswietla wlasciwie jak szary, strasznie slaby kontrast, moze wiesz cos na ten temat ? Przegladalem takze karty graficzne, najlepiej mi pasuje uklad nVidii GeForce GT 540M, najlepiej wypadl w wyjdanosci pomiedzy ATI HD6370, GeForce GT 610M, ATI HD 6470. Tylko podobno mocno sie grzeje ? Zaraz zobacze Asusy o ktorych mowisz. edit: Asus K53SV w konfiguracji i5, GT 540, 6gb ram jest fajna opcja, tylko razi brak 4x usb, a jedynie 2x USB 2.0 i 1x USB 3.0, moze daltego, ze nie wiem czy te USB to faktycznie USB 3.0 (jesli tak, to wspolpracuje bez zadnych problemow z urzadzeniami na USB 2.0 ? w teorii tak, a jak praktyka ?) czy to jest po prostu wyjscie eSata ? Kusi tez aluminiowa obudowa. I co oznacza (pogrubione) NVIDIA GeForce GT540M z 1GB DDR3 pamięci własnej + Intel HD Graphics 3000 ? To po prostu dwie karty graficzne, jedna dedykowana, druga zintegrowana i mozna sobie przelaczac w zaleznosci od potrzeby, gdzie intel zuzywa mniej baterii ? http://allegro.pl/asus-k53sv-i5-3-0ghz-6g-500g-gt540m-1g-usb3-0-hdmi-i2066444120.html co myslicie ? Edytowane 20 Stycznia 2012 przez pagolik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 USB 3.0 jest kompatybilne wstecz, zatem współpracuje normalnie z wszelkimi urządzeniami w standardzie 2.0. eSata to co innego. Lapek, jak większość obecnie z grafiką nvidii, posiada technologię optimus, czyli zautomatyzowane przełączanie grafik w zależności od obciążenia - z zasady działa to tak, że dopóki nie włączysz jakiejś gry czy innej aplikacji 3D, to lap pracuje tylko na integrze oszczędzając energię. W razie potrzeby można przełączać ręcznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pagolik Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 ok ;) w takim razie biore tego Asusa ;) przejrzalem dziesiatki ofert i ta mi podpasowala najbardziej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...