wrrrr Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 Witam. Od już ponad 2 lat mam procesor intel pentium 4 3.0 presscot i niestety nie mogę wycisnąć z niego maximum wydajności. Problem polega na tym, że gdy przykładowo ustawie taktowanie procesora na 15x200 to komputer nawet się nie włączy, 15x195 zwiesi się podczas ładowania, nawet gdy ustawie 15x185 to i tak w systemie mi się zawiesi, dlatego muszę grać na 15x183 co daje 2.74GHZ, a to nie jest satysfakcjonujące jak na 3ghz =( Myślałem, że to wina pasty termoprzewodzącej, lecz wymieniłem ją kilka dni temu i nadal mogę ustawić jedynie na 2.74GHZ. Dodam jeszcze, że komputerowi zdarza się zwiesić, ale to tylko w systemie. Gdy gram przykładowo w Counter Strike na serwerach 30 slotowych i procesor w tym momencie jest w stresie, to nie zwiesza mi się nic, ale gdy przeglądam neta w chrome, to zdarza mu się złapać zwiechę. płyta główna to: ASUS p4pe-x TE zasilacz: FEEL II 350W wiatraczek firmowy z intela Pomóżcie bo nie wiem za bardzo co mam z tym zrobić, może jest to spowodowane jakimiś ustawieniami w biosie - nie wiem, ale to trochę denerwujące jak nie mogę wycisnąć z procka na tyle ile za niego zapłaciłem. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 1. zasilacz to złom. 2. mobka nie ma prawdopodobnie blokady pci/agp, więc podnosząc FSB, podnosisz też taktowanie pci/agp. 3. może procek dostaje za małe napięcie? 4. może pamięci blokują? 5. może kondensatory na mobce są popuchnięte? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 Jakie masz pamięci? http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_478/P4PEXTE/#specifications 800/533/400 MHz Note:A 800FSB CPU requires a PC3200 DDR DIMM) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrrrr Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 (edytowane) http://pokazywarka.pl/m2g0ic/ pamięci są PC3200, ale trochę dziwne bo mają 200MHZ, a o ile dobrze pamiętam to PC3200 powinny mieć chyba 400MHZ. 3. może procek dostaje za małe napięcie? napięcie jest ustawione w biosie na Auto, jeżeli to może być przyczyna jaką proponujecie dać wartość? 2. mobka nie ma prawdopodobnie blokady pci/agp, więc podnosząc FSB, podnosisz też taktowanie pci/agp. chyba jest coś takiego, bo gdy 2 lata temu kupiłem ten procek z płytą, to na wyższym taktowaniu nie chodził net, a miałem sieciówkę pod PCI, więc ustawiłem PCI/AGP na 66/33 i działa, ale ciągle nie na maximum 5. może kondensatory na mobce są popuchnięte? nie rozumiem. Edytowane 21 Stycznia 2012 przez wrrrr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 Uruchom teraz program cpu-z i odczytaj fsb (Bus Speed w zakładce cpu) oraz taktowanie pamięci (DRAM Frequency w zakładce memory). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrrrr Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 Bus speed: 183.0 MHZ (tak jak pisałem na początku 15x183) Rated FSB: 731.9/732 MHZ DRAM Frequency: 183.0 MHZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 Ustaw ręcznie timingi na 3-3-3-8 czyli tak jak mają mieć przy 200MHz i sprawdź czy da się ustawić stabilnie wyższe fsb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrrrr Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 Chodzi Ci o: SDRAM CAS Latency: 3T SDRAM RAS to CAS Delay: 3T SDRAM RAS Recharge Delay: 3T SDRAM Active Recharge Delay: 8T ? Ustawiłem tak i nadal podwyższając o trochę taktowanie zwiesza przy starcie systemu. Niepokoi mnie to, że jest napisane tam SDRAM, ale tylko takie coś zauważyłem w BIOSIE. Zmieniłem DRAM Refresh Rate na 15.6us i dało radę uruchomić na 15x190, lecz po kilku minutach zacięło system. Teraz włączyłem na 15x187 i działa, zobaczymy jak długo pochodzi. Co do ramów znalazłem jeszcze 2 ustawienia w biosie: Memory Hole at 15M-16M i Delay Transaction. No i długo nie pochodził, po kilku minutach zwiecha nawet na 15x187 =/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...