ILLIDAN Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 Witam Chciałbym uzyskać odpowiedzi na dwa pytania. Sprawa pierwsza, czy jest jakiś sposób na obejście blokady kombinacji klawiszy np. W+A, W+D itp? I tak od razu zapytam, po co w ogóle ktokolwiek stosuje tego typu blokady? Jaki jest tego sens? Sprawa druga. W przypadku gdy posługuję się touchpadem, klawiatura jest odłączana. Sytuacja się powtarza gdy korzystam z klawiatury tylko wtedy odłączany jest touchpad. Skutecznie utrudnia to grę w przypadku gdy nie mam zewn. myszki, a gra wymaga sterowania zarówno klawiaturą jak i kursorem. Da się jakoś to ominąć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 1. Przybliż problem, co to za skróty? 2. W sterownikach touchpada wyłączasz funkcję która odpowiada za ten stan rzeczy - nie wiem jak się to u Ciebie nazywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ILLIDAN Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 (edytowane) Dzięki za odp. na drugie pytanie. Zaraz poszukam tych opcji. Co do skrótów/kombinacji to np. wspomniany W+A nie działa. Przykładowo w NFS U2 uniemożliwia jazdę z "nogą na gazie" i jednoczesnym skręcaniem w lewo. Na pewnej popularnej stronie o lapkach jest recenzja Lenovo Y570 (G570, czyli tego o którym piszę, znaleźć nie mogłem) W recenzji tej jest właśnie o tym wzmianka: "Do minusów muszę natomiast zaliczyć poniższe blokady klawiszy: * W+A oraz Q, S; * W+D oraz S, E; * S+A oraz Esc, F1, `, 1, 2, Tab, Q, W, Z, X, Caps Lock; * S+D oraz F1, F2, F3, F4, 2, 3, W, E, X, C, Caps Lock; * strzałki góra + lewo oraz Esc, F4, F5, F6, G, H, ', B, N, /, lewy Alt, spacja, prawy Alt a także /, 7, 3 i przecinek w bloku numerycznym; * strzałki dół + prawo oraz F11, F12, Del, Insert, Num Lock (w bloku numerycznym); * strzałki dół + lewo oraz Del, F11, Home." Bardzo zastanawia mnie to, czy można to ominąć? Po co w ogóle blokować te kombinacje? EDIT Kurna! Rzeczywiście wyłączanie Toucha było do ustawienia w sterownikach. Na przyszłość, gdyby ktoś miał podobny problem, funkcja ta w G570 (chociaż podejrzewam, że w większości Lenovo tak jest) nazywa się PalmCheck. Edytowane 21 Stycznia 2012 przez ILLIDAN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 Ha, ale bzdurna blokada. Sądzę, że to blokada sprzętowa a nie programowa, ale sprawdź na jakimś bootowalnym linuksie czy problem również występuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaZzi Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2012 (edytowane) Podpinam sie pod temat. Tez mam zamiar kupic ktoregos lenovo 570 albo (Q15R i zastanawia mnie ta blokada. Czy ktos kto ma ów laptop, może sie wypowiedzieć. Czy można tę blokadę zdjąć, nie widze sensu podpinac pod lapka osobna klawiature.. Edytowane 23 Stycznia 2012 przez RaZzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...