michalelo Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 Witam. Mam w biosie taką opcje: Sata port 0-3 native mode i nie wiem do czego służy, a chciałbym się dowiedzieć:), szukałem w internecie ale opinie na temat tej opcji były sprzeczne dlatego pytam na forum. Chciałbym jeszcze dodać że dzisiaj instalowałem jako drugi system obok windowsa 7 windowsa xp oczywiście na innej partycji. Instalator wypakował pliki, komputer się ponownie uruchomił i stanął na verifying dmi pool data, tak więc próbowałem w biosie przestawić tryb pracy dysku z ahci na ide ale nic nie pomogło, 3 razy próbowałem instalować z różnymi ustawieniami i nic. Teraz żałuje że nie uruchomiłem opcji sata port native mode może wtedy by ruszył? Proszę o odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2012 Wystarczy przeczytac instrukcje do plyty glownej. SATA Port0-3 Native Mode (Intel ICH9R Southbridge) Specifies the operating mode of the integrated SATA controllers. Disabled Allows the SATA controllers to operate in Legacy IDE mode. In Legacy mode the SATA controllers use dedicated IRQs that cannot be shared with other device. Set this option to Disabled if you wish to install operating systems that do not support Native mode, e.g. Windows 9X/ME. (Default) Enabled Allows the SATA controllers to operate in Native IDE mode. Enable Native IDE mode if you wish to install operating systems that support Native mode, e.g. Windows XP/2000. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2012 Wystarczy przeczytac instrukcje do plyty glownej. Tyle przeczytałem w instrukcji, teoretycznie powinno być włączone jeśli system obsługuje, ale niezbyt wiem o co w tym chodzi w praktyce? Co do windowsa xp to udało mi się zainstalować. W biosie sata mode ustawiłem na ide i w zakładce standard cmos features dla dysku acces mode ustawiłem na LBA. Po zainstalowaniu wgrałem ahci do xp i w biosie ustawiłem ahci. Wszystko działa, mam dwa systemy do wyboru. Jakby ktoś instalował xp obok win 7 i miał problemy z uruchomieniem xp niech napisze do mnie to pomogę, chociaż wszystko jest w internecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...