silencer7 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2012 Mam takie pytanko, pewnie trywialne, ale jakoś nie mogę do tego dojść. Otóż jest sobie sieć LAN a w niej kilkanaście kompów. Chciałbym udostępnić pomiędzy dwoma komputerami wszystkie dyski zarówno na odczyt i zapis - tak żeby na jednym można było zamapować dyski tego drugiego i odwrotnie. Nie chciałbym jednak żeby inne komputery miały dostęp do tych dysków - tylko te dwa. System to Windows 7, nie mogę się nigdzie doszukać... Jak to ustawić? Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 22 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2012 (edytowane) W XPku Professionalu jest prosto - wystarczy zrobić konto użytkownika (a właściwie admina jeśli ma mieć dostęp do wszystkiego) i identycznej nazwie i haśle na obu kompach i tylko jemu je (dyski) udostępnić. W siódemce Prof. powinno być tak samo. A Home nie używam więc się nie wypowiem na ten temat :) Edytowane 22 Stycznia 2012 przez Aquarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2012 @Aquarium - zapewne da się taki efekt osiągnąć na podobnej zasadzie, tj. udostępnianie tylko na hasło i nie poprzez grupę domową, a konkretne nazwy użytkowników i hasła. Ewentualnie można też zapisać poświadczenia, co by nie wpisywać po każdym uruchomieniu komputera haseł do zmapowanych udziałów. Nie wiem czy kombinacja działa na Home Premium - u mnie Win7 Pro udostępnia w ten sposób do Win7 HP i XP Home :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silencer7 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2012 Dzięki za odpowiedzi, ale szczerze mówiąc to nie o to mi chodziło - komputery muszą mieć bowiem inne nazwy... A zapytam inaczej - jeśli na obu komputerach logowanie jest z hasłem to czy ktoś próbując dostać się do któregoś z nich będzie musiał je podać? Jak to wygląda? Nie mam do wspomnianych komputerów dostępu i nie mogę tego sprawdzić a łącząc się między tymi dwoma komputerami tzn. wchodząc na zamapowane dyski o hasła nie prosi, mimo że hasła poustawiane są. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...