Skocz do zawartości
zaodrze244

wymiana wentylatora w bequiet darkpower pro p7-850w

Rekomendowane odpowiedzi

witam

jak w temacie. chciałbym wymienić wentylator obecnie jest taki

Model: MGT12012LR-O25

Dimensions (mm): 120x120x25

Airflow (CFM): 61

Speed 1800 RPM

Noise (dBA): 31

a mam na stanie Noctua NF-P12

Wymiary wentylatora: 120x120x25mm

Wysokiej jakości specjalistyczne łożysko SSO

Standardowe parametry:

Prędkość obrotowa: 1300 RPM

Poziom hałasu: 19,8 dBA

Przepływ powietrza: 92 m3/h

Różnica jest w ilości RPM. Testowałem tak na szybkiego to wentylator pod obciążeniem (podczas grania w skyrim) kreci się z prędkością 1300rpm. zakładając że noctua powinna być wydajniejsza to powinna chyba wystarczyć?

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Nie wiem czy muszę dobrać wentylatora o podobnej ilość RPM. Zasilacz ma w budowane dwa czujniki temperatury i sam reguluje prędkość obrotową. Dodatkowo ma taki bajer że po wyłączeniu kompa jak jest zasilacz nagrzany to przez 3min kręci jeszcze wentylatorem.

a tak zasilacz wygląda od środka

http://www.overclock3d.net/reviews/power_supply/be_quiet_dark_power_pro_850w_atx_psu/4

jak widać ma on tam jakąś taką "niestandardową" jak na wentylator wtyczkę (wygląda mi to na wtyczkę jak na kartach graficznych) dlatego czeka mnie lutowanie a nie chcę robić tego 2x dlatego pytam :)

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj wymieniłem wentylator jak poprzednim poście, działa :) miałem na stanie 3 pinowe gniazdo pod wentyl z wychodzącymi 4 kablami (2x masa) także wlutowałem to tak że mogę sobie zmieniać teraz wentyle bez konieczności lutowania ponownie :) nie zrobiłem żadnego zdjęcia bo nie było czasu na ładowanie baterii...

zmiany: oczywiście jest zauważalnie ciszej - zniknął charakterystyczny głośny terktor łożyska wentylatora. dodatkowo przestał się schładzać po wyłączeniu, przynajmniej narazie tego nie zauważyłem. najprawdopodobniej zasilacz podaje zbyt niskie napięcie i noctua się nie kręci -> stary wentyl po wyłączeniu jeszcze przez 3min terkotał dość głośno.

różnica pomiędzy wentylami oprócz głośności to oczywiście ilości obrotów:

stary wentyl w spoczynku: 1000~1100rpm

pod obciążeniem: ~1350rpm

noctua - spoczynek czyli teraz jak to piszę ~750rpm

obciążenie ~900rpm - naprzemiennie 3dmark11, linx, skyrim

zobaczymy co będzie latem :lol2: :lol2:

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi