Skocz do zawartości
Croatan

OC E8400 na Mobo DFI LanParty LT X38

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Powoli zbliżam się do dnia kiedy 4 lata temu kupiłem komputer a mianowicie następujące części:

CPU - E8400 rev. E0

Mobo - Dfi LanParty LT X38

RAM - G.Skill F2-6400CL4D-4GBPK

GPU - Sapphire HD 4890 1 GB

Zasilacz - BeQuiet Dark Power P7-PRO-550W

Buda - CM 690 Dominator

i teraz po 4 latach w końcu postanowiłem go podkręcić - wycisnąć wszystkie soczki :)

Zakupiłem do obudowy 12 wentylatorów, z czego 2 poszły na GPU i Accelero S1 i 2 zamontowałem na CPU na Thermalright Venomous X.

Udało mi się całkiem stabilnie (2 godziny Linx, oraz ponad 24 godz w OCCT na Linpack) podkręcić procka na 3,96 GHz RAM na 880 (timingi na sztywno 4-4-4-12) przy napięciach odpowiednio dla CPU - 1.25 oraz 2.0 dla RAMU oraz 1.3 dla NB. No i teraz powstaje problem, a mianowicie każda zmiana jakiegokolwiek parametru np. FSB na 450+ zmiana napięcia na 1.4 i komputer nie wstaje (widać tylko czarny ekran i nic się nie dzieje, albo zacina mi się na początkowym ekranie kiedy wyszukuje dyski)

Dodatkowo planuję, dokupić w najbliższym czasie dodatkowe 4 GB RAMU Crucial Ballistix Tracer Red

Proszę o jakąkolwiek pomoc w tym temacie, będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Edytowane przez Croatan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpowiem troszkę jako posiadacz starszego modelu DFI, po pierwsze nie widzę sensu ustawiania fsb powyżej 450mhz do codziennej pracy nie da ci to żadnego zauważalnego kopa a płyta będzie nie potrzebnie nadwyrężana, kolejna sprawa czy masz odblokowany tryb zaawansowany ? (klaiwsz f8). Przyczyną nie uruchamiania się są 100% ramy, nie wiem czy to przypadłość akurat mojego modelu czy wszystkie płyty dfi tak marudzą, daj więcej napięcia na ramy 2.1-2.2v poluźnij trochę timingi ustaw na sztywno 5-5-5-18 oraz preformance level (PL) na 9-10 i najważniejsza sprawa to w ustawieniach ramu Ch1 Dram Default Sekw, Ch1 Dram Default Sekw, Rcomp settings ustaw odpowiednio 3,3,1 jeśli to nie pomoże to pewnie ramy się skończyły :)

Powodzenia..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi