_Vip_ Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 ja proponuje cos taniutkiego : Intel Celeron 366 Plyta na intelu 440LX 64MB Ramu ATi RadeonVE/7000 CD jakis 32x zeby nie byl zaglosny Twardziel styknie jakas 20 np. Seagate U5 do tego dobry kodek i wszystko smiga.wiem bo mam podobny sprzet w kuchni :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Cytat Wszyscy mowice w czasie przeszlym :D Ktos na celku 450 ogladal siakiegos divx'a 5.xx ?? Moj typ to: Duren siakis najslabszy ale min to 800 Mhz ;) (BOX); 256 MB ramu ; ECS K7S5AL SIS735 sound + lan lub cokolwiek innego na Sis'ie; Siakis Geforce 2 MX lub Radek gora 9000 (filmach a zwlaszcza divixach nie ma roznicy chyba ze koles chce se poogladac na TV to lepiej Radka :D ) 20GB Samsung; CD x52 - Asus lub Teac - tu nie warto oszczedzac, filmy sa przecie na plytkach :D i zeby z nich obejrzec lub przegrac na twardego czasami przyda sie dobra korekcja bledow bo nigdy nie wiadomo na jak bardzo porysowana plytke trafisz ;) CD LG sa beznadziejne (mowie o czytnikach nie o wypalarach) Floop i obudawa siakas z zasilaczem siakims (jak najtaniej); to chyba wszystko :) Monitora chyba nie potrzebujesz? :> chyba nie czytasz dokladnie watku :? no ale ok powtorze ja wiekszosc filmow moge ogladac na laptopie PII366pro + ati rage pro lt 4 mb + 64 mb ram divx 5.xx chodza spoxik no do tej pory jedynie ktory film mi ciachal to wladca dwie wieze i pare polskich reszta chula az milo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Cytat (...) a grafa nie ma nic do gadania (tylko kwestia czy ma TV Out) bo na dzień dzisiejszy żadna nie ma hardwareowego wsparcia encodingu formatu Divix/xvid/mpg4 :!:Chyba powinieneś napisać decoding, a nie encoding... Są dostępne sprzętowe dekodery MPEG4: http://www.tomshardware.pl/video/20020621/index.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Jak chcecie wiedziec jaki minimalnie sprzęt do odtwarzania divxów to zapomnijcie o odtwarzaniu w Windows. Lepiej skorzystać z Linuxa(system do samego odtwarzania filmów zajmuje poniżej 10 MB). Przy tej wielkości systemie użycie pamięci i proca jest minimalne, a więc na słabym sprzęcie filmy chodzą znacznie lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Cytat ja proponuje cos taniutkiego : Intel Celeron 366 Plyta na intelu 440LX 64MB Ramu Mam film w divx z rozdziałką 800x480 który za Chiny nie pójdzie na takim sprzęcie :) Mój celeron 300@450 robi jakieś 20 fps z oryginalnych 30. Tak więc proc 800MHz będzie odpowiedni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Cytat Może jeszcze ktoś powie, że PIV to minimum :twisted: Divix 5 do kosza i tylko FDD Show. Chodzi spox na procu 400mhz, a grafa nie ma nic do gadania (tylko kwestia czy ma TV Out) bo na dzień dzisiejszy żadna nie ma hardwareowego wsparcia encodingu formatu Divix/xvid/mpg4 :!: Zgadzam się w 100% orginalne DivXy :-) 5.xx są poprostu do [gluteus maximus] strasznie pożerają zasoby i są mało wydajne jak komuś na starym sprzęcie przycina to niech zmieni kodeki np. na FFDshow. które są o wiele bardziej wydajne. A jak ktoś się uprze to filmy divx może oglądać na naprawdę starych złomach pod dosem - bo też są do tego odpowienie programy. Połtora roku temu dałem swojej kobitce mojego starego Celerona300A/450Mhz reszta to Abit BH6; 128 MB ram, Matrox MilleniumG200 8MB, jakaś karta dziękowa na ISA. Win98se i nie na prawa aby jakiś film się choćby przyciął. - i mówię tu w czasie teraźniejszym bo wilmy są na nim oglądane bardzo często. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NPA Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 wszystko ok, ale wyobrazcie sobie, ze u mojej qmpeli filmy kiedys przycinaly z powodu baaaaaaaaaardzo wolnego hdd firmy samsung (nie pamietam niestety oznaczen) ten dysk byl tak wolny ze przycinalo wszystko (moze poza asf:)) na duronie1,2 msi ultra2, i 256 ramu - po wymianie na baracude oczywiscie wszystko ok reasumujac - nie kazdy, byle jaki hdd:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qliman Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 DURON 700 albo 800 MHz ale jaka plyta do tego dobrac ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Cytat Cytat ja proponuje cos taniutkiego : Intel Celeron 366 Plyta na intelu 440LX 64MB Ramu Mam film w divx z rozdziałką 800x480 który za Chiny nie pójdzie na takim sprzęcie :) Mój celeron 300@450 robi jakieś 20 fps z oryginalnych 30. Tak więc proc 800MHz będzie odpowiedni. Jesli ten Twoj celek to 300,a nie 300A to niema sie co dziwic :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Powtarzam jeszcze raz, LUDZIE !!!!! jakie 800MHz!!!!!!!! Zdaje mi sie ze nie o tym samym swiecie mowimy!!!!! Nie no tylko sobie wlosy z glowy rwac! Przeciez to mozna qrwa zglupiec ile mocy obliczeniowej potrzebnej jest do glupiego filmu!!!! Uwaga Uwaga, niewiem niewidzieliscie mojego posta czy jak. Dzis jeszcze raz do bracika do pokoju sie udalem, i pokolei wszystkie filmy z serwera zapuszczalismy, wszystko smiga. Wiec pisze raz jeszcze jakie 800!!!!! Jak styka 600EB. Kurde naprawde jestem w szoku. A co do wysokich rozdzialek to problem nie tkwi tyle w porcu, chociaz tez nieukrywam, co w wydajnosci ukladu RAM=>Video, w zakodowanych danych roznica nie jest zbyt wielka (realtywnie do danych rozkodowanych). Najwiekszy problem jak przeslac to do grafy->na ekran. Zeby przy okazji nie zapchac calego systemu. No i teraz podczas przesylow, jesli wszystko "niby zgrane powninno byc na styk" wychodza inne elementy jak np HDD. JEsli nie potrafi on _sprawnie_ wykozystywac przydzielonego mu kanalu DMA, to moze doprowadzic do opoznien na lini RAM=>Video, co w efekcie powoduje gubienie klatek. Dobra jeszcze cos mialem powiedziec (U-bot rulez :D)....... Aha no i grafy wspomagaja pewne fazy decodingu video. Z tego co pamietam to np dyskretna transformacje cosinusowa. Wiec bledna jest opinia ze grafa nie ma wplywu na szybkosc wyswietlania filmu.....A pozatym nie bez znaczenia jest tak vRamu karty (w przypadku wszystkiego na styk). Wiec again karta ma znaczenie. JESZCZE RAZ, TERAZ KRZYCZAC!!!! DZIS SPRAWDZALEM!!!!! STYKA!!! 600EB + i440BX@133 + 256 RAM + RiVA TNT + Barracuda 2 @ UltraATA 33 (8O 8O, sam niewierzylem jak zobaczylem) + _najszybsze z detkow dla starszych sprzetow_ 6.31 (tak tak, przed oficjalne :D) Sorki za niejasnosci wiecie jak to jest U-Bot+Kamikadze :). FIN :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Co do ceny to fakt, moze taniej jest kupic D800 niz PIII600EB :) no ale jesli mowimy o minimum technicznym to chcialbym byc scislym. Update, moze da sie trafic jakies dziwne rozdzialki co powoduja zaciecia powzszej maszyny, lecz na 34 filmy na serwerze 34 chodzily elegancko, 0 gubienia ramek. wiec nawet przyjmujac ze 1 chodzil zle z tych 34 to przy tym sprzecie to 3% filmow nie da rady. Ale idac tym tropem, czy nie da sie stworzyc filmu ktory powali nawet najlepszy sprzet....... wszystko sie da :D :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 celek 366 128 ramu jakas stara karta ATI to w zupelnosci wystarcza. Moj kuzyn ma taki sprzet i wszystkie filmy mu smigaja. No, ale jak ktos nie umie odpowiednich kodekow zainstalowac i skonfigurowac to juz jego problem :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpEEdO Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 AVENGER a zapusc film z dzwiekiem AC3... Juz to widze jak Wam przycina :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Cytat Aha no i grafy wspomagaja pewne fazy decodingu video. Z tego co pamietam to np dyskretna transformacje cosinusowa.Pomyliło Ci się z MPEG2 (DVD) gdzie faktycznie niektóre karty mogą wspomagać dekodowanie (DCC). Natomiast w przypadku DIVX/XVID mamy do czynienia z kompresją MPEG4 i jedyne co karta robi sprzętowo to konwersja YUV->RGB, ale z tym radzi sobie każda karta... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Ale pytanie :wink: A odpowiedz jest prosta - każdy :P Do filmów wystarczy każdy komp nawet czteroletni. Pamiętam że dawno temu ogladałem na P200MMX@250 i było nieżle, tylko po co sięgać do lamusa? Zależy ile masz kasy ale napewno wystarczy PII/C/K62/K6III/ect. ~400Mhz 64Mb RAM i zwykła 4Mb karta graficzna (pytanie było o minimum). Tylko teraz nie ma co kupować tak starych podzespołów, więc jakikolwiek Duron lub Celek bedze mieć taki zapas mocy aby puścić dwa albo tzy takie filmy naraz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_emak Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Divx 3.11 chodzil mi bardzo ladnie na k6-2 300@400 i 128Ramu. Z tymi nowszymi kodekami jest potrzebny troche lepszy sprzet(PIII 500 spokojnie styka). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpEEdO Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Ja mam AMD K6 II 500@550 i XviD-a z kodowaniem dzwieku AC3 niepoogladam... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Cytat Mam film w divx z rozdziałką 800x480 który za Chiny nie pójdzie na takim sprzęcie :) Mój celeron 300@450 robi jakieś 20 fps z oryginalnych 30. Tak więc proc 800MHz będzie odpowiedni. Jesli ten Twoj celek to 300,a nie 300A to niema sie co dziwic :) 300A Filmy kodowane w mpeg4 mogą być w takich kosmicznych rozdzielczościach i bitrate że lepiej załatwić coś szybszego niż powyższy złom. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...