Skocz do zawartości
Commriv

Bios widzi dysk ale system nie. Nie da rady sformatowac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , od jakis 2 dni posiadam nowy komputer. Podczas uzywania , zawiesil sie i musialem go zrestartowac. Po restarcie windows nie chcial sie wlaczyc. Przy wlozeniu plytki instalacyjnej z windowsem 7 podczas proby naprawienia go wyskakiwal ciagle blad "Startup repair cannot repair this computer". Z braku innych opcji postanowilem sformatowac dysk i wgrac na nowo windowsa.Podczas instalacji w etapie kiedy nalezy wybrac dysk nie pokazuje zadnego, jakby go nie bylo w ogole. Bios wykrywa dysk.

Pozostal mi chyba tylko przycisk "load driver" . Kompletnie nie wiem co mu pokazac. mam plytke od sterownikow od plyty glownej, ale system sam w niej nie wynajduje sterownikow. Jak sformatowac ten dysk i zainstalowac na nowo system. Pomocy

@@@@ps

probowalem na innym komputerze podlaczajac dysk i to samo.

Edytowane przez Commriv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze ze gdy podlaczam do calkiem innego komputera to jest tak samo. Wkladam instalke i nadal nie widzi dyskow chociaz w biosie widzi.

Ale jeszcze podlaczylem go raz do sprawnie dzialajacego laptopa z win7 poprzez kabel USB. Jestem w stanie normalnie przegladac dysk i ingerowac w jego pliki. Niestety proba formatu i instalacji z laptopa nie powiodla sie. W instalatorze mam wyswietlone wszystkie dyski - z laptopa i ten podlaczony. Te z laptopa moge z nimi wszystko zrobic , ale przy tym dysku opcje jak format itp sa zablokowane (szare/nieaktywne).

Wydaje mi sie ze dysk od tak zapragnol sterownikow. Nie za bardzo wiem skad je zdobyc. Model dysku to Samsung SP2504C. Posiadam rowniez plytke dolaczona do plyty glownej: ASRock P67 PRO3 B3, ale nie wiem co dokladnie z niej zainstalowac i jak to zrobic by zainstalowac je tylko na ten dysk , nienaruszajac dysk z laptopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobierz:

Hiren's BootCD 15.1 - Download - Instalki.pl

Wypal na płytę CD

i sprawdź dysk programem MHDD:

FAQ HDD. Opisy postępowania i pracy z dyskami twardymi.

W BIOSie musisz mieć wybraną opcję odnośnie pracy SATA, IDE mode zamiast AHCI.

Edytowane przez KoVol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi