Skocz do zawartości
zulik_

Problem z rozdzielaniem internetu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mamy na mieszkaniu router z modemem z upc - thomson twg850-4u który rozdziela neta 8mb na 3 komputery. Od kilku dni zaczęły się dziać takie akcje że jak mój laptop połączy się z internetem to u kumpla internet przestaje działać - tzn jest połączenie, ale nic się nie ładuje itp. W tych sprawach jestem laikiem, z tego co sprawdziłem w konfiguracji routera to widać że wykrywa 3 komputery w sieci, każdy ma przypisany IP. Na laptopach mamy każdy ustawione automatyczne pobieranie adresu IP. Co ciekawe problem pojawia się tylko między 2 tymi samymi komputerami, w 3 zawsze jest internet i nie ma wpływu na nasze dwa. Do sieci raczej nikt się nie podłącza bo hasło dość skomplikowane i dodatkowo zmienione już 2 razy z ciekawości czy coś to da.

Config routera zapisuje logi i ostatnimi czasy takie coś zanotował:

Fri Jan 27 23:07:45 2012 Critical (3) Started Unicast Maintenance Ranging - No Response received - ...

Mon Jan 23 23:45:52 2012 Notice (6) TLV-11 - unrecognized OID

Fri Jan 20 14:52:04 2012 Critical (3) Started Unicast Maintenance Ranging - No Response received - ...

Time Not Established Critical (3) No Ranging Response received - T3 time-out

Fri Jan 13 22:12:31 2012 Critical (3) Started Unicast Maintenance Ranging - No Response received - ..

Wie ktoś co można z tym fantem zrobić, oprócz wymiany routera na nowszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź połączenia kablowe (koncentryk). Wszystkie złączki, jeżeli masz spliter sygnału to go zdemontuj na próbę

Zmień kanał, na którym nadaje router.

Sprawdź czy router się nie przegrzewa.

Wgraj nowszy firmware jak możesz,

Reset ustawień fabrycznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kolei ;)

- Router ciepły, ale w normie moim zdaniem.

- Firmware-u nowego brak.

- Reset ustawień był i nie pomógł.

- Kabelkologia sprawdzana i wszystko wydaje się ok.

- Splitera nie ma.

Co do kanału nie wiem jak się go zmienia - jak to mniej więcej może być opisane w configu routera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi