Marcelina85 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2012 Liczę na Waszą pomoc, z góry dzięki! Internet mam od Aster, prędkość to ok. 60Mb/s. Modem jest podłączony do routera TP-Link TL-WR941ND (wgrany najnowszy firmware, ustawiony przesył N 300mbps) - siedząc z laptopem przy nim czy to po WiFi, czy po kablu, speedtest.net pokazuje download na poziomie 80-90 Mb/s. Niestety, mój problem polega na tym, że piętro wyżej po skosie (pewnie jakieś 6 metrów z anteny do anteny, pomiędzy jeden gruby strop) stoi komputer stacjonarny z kartą wlan TP-Link TL-WN350GD (obsługująca max 54 mbps), na którym download wg speedtestu spada do 9-12 mb/s. Jeśli chodzi o jakość sygnału, to w Windowsie pokazuje bardzo dobra/znakomita, natomiast WLanInfo RSSI pokazuje ok. 55-62 dBm. Karta sieciowa wykrywa sporo sieci bezprzewodowych, ale kanał dla mojej jest dobrze ustawiony. Mam teraz wątpliwość - zakupiłam antenę 12 dBi na podstawce i 2m kablu, ale po podkręceniu do karty w komputerze nie ma żadnej różnicy, wręcz jest gorszy sygnał. Myślę teraz o dwóch możliwościach: 1) albo zakupić jakąś kartę wlan w standardzie N (TP-Link ma taką 3-antenową) 2) albo zakupić ok. 10 m kabla sieciowego Które rozwiązanie byłoby w moim przypadku lepsze? Tzn. najchętniej nie wracałabym do kabla, bo będzie z nim od groma roboty, ale jeśli lepsza karta sieciowa nic nie da... Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc. Marcelina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2012 Strasznie pokręcone jednostki... Ale jak na moje- wąskim gardłem nie jest ściana, co karta sieciowa w kompie- 54mbps w G jest wartością bardzo często czysto teoertyczną, więc jak na moje licz że jest o 10-20% wolniejsza niż deklaruje producent. 54mpbs= ~6.6MB/s -realnie zapewne koło 5.5-6MB/S. 300mbps= ~36.6MB/s, w praktyce- zapewne 30MB/s powinno być osiągalne. Do meritum: karty ethernet mają zwykle 100mbps- co oznacza 12.2MB/s, które raczej trzymają. Więc można połączyć i wifi, i ethernet poprzez postawienie routera w trybie access pointa w standardzie N150 (koło 18MB/s) i połączeniu go krótkim kablem ethernet z piecem. Ale to tylko moja teoria, w praktyce- wybrał bym pierwszą zaproponowaną opcję- czyli dodatkowy wlan w standardzie N 300, bo tu nie chodzi o zasięg, tylko o wydajność karty sieciowej, która najzwyczajniej w świecie- nie wyrabia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcelina85 Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2012 KWS89, chciałabym serdecznie podziękować za pomoc. Nabywałam w ostatnim czasie kartę sieciową w standarcie N (D-Linka DWA547), który po dłuższej instalacji (samej karty bezproblemowa, ale odpowiednie ustawienie antenek) pomogła wycisnąć praktycznie 100% z łącza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...